Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΚΗ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το οινοποιείο Πνευματικάκη βραβεύτηκε με το Silver Award Medal. 
Αυτήν την χρονιά με τον λευκό ξηρό οίνο /Μαγικό/ που αντιπροσωπεύει την Ελληνική ποικιλία Μαλαγουζιά - Θραψαθήρι.
Είναι ένας οίνος πλούσιος σε αρώματα από λουλούδια, φράουλα & βερίκοκο.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ Ε.Ε.Ε.Ε.ΕΚ ΚΙΣΑΜΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου-Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. υπό την αιγίδα και με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Κισάμου και σε συνεργασία με το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κισάμου-Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισάμου διοργανώνει δράσεις συμπερίληψης.
Τετάρτη 26/6/2024
 Εικαστική Έκθεση: Κάθε Πίνακας μία Ιστορία Ζωής
 *επιμέλεια έκθεσης: Θοδωρής Παρασκάκης
έναρξη: 7:00μ.μ
Θεατροεικαστική Παράσταση: ΜΑΖΙ 
*επιμέλεια παράστασης: Θεώνη Κουτσουνάκη 
έναρξη: 9:00μ.μ
Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γραμβούσας , στα Κουτουφιανά Κισάμου.
Συνδιοργανωτές δράσεις:
Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων μαθητών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισάμου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γραμβούσας

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ: ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου συζητήθηκε το μείζον ζήτημα του Κέντρου Υγείας, με πρωτοβουλία της Αντιπολίτευσης. Στη διάρκεια της τοποθέτησής μου εξήγησα τους αυτονόητους λόγους για τους οποίους έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ως Δήμος, ως Δημοτική Αρχή, ως Δημοτικό Συμβούλιο, ως τοπικοί φορείς και ως τοπική κοινωνία συνολικά, για την ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Κισάμου σε όλα τα επίπεδα.
Πρότεινα την άμεση συγκρότηση μίας Επιτροπής για το Κέντρο Υγείας Κισάμου, η οποία θα αποτελείται από αυτοδιοικητικούς αλλά και σημαντικές προσωπικότητες της Κισάμου, η οποία θα εργαστεί συγκροτημένα και μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρότασή μου έγινε αποδεκτή και από την παράταξη του δημάρχου κ. Μυλωνάκη. Προφανώς σε αυτή την προσπάθεια δηλώνω παρούσα, είτε ως μέλος αυτής της Επιτροπής είτε ως δημοτική σύμβουλος.
Πιστεύω βαθύτατα ότι η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κισάμου, από τη διακομιδή με ασθενοφόρο έως την παροχή πρώτων βοηθειών και τη διενέργεια των πρώτων εξετάσεων σε έναν ασθενή ή σε έναν τραυματία, μας αφορά όλες και όλους ανεξαιρέτως. Κατοίκους της Κισάμου, εργαζόμενους από άλλες περιοχές και επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η καταγραφή των προβλημάτων είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει, με καθαρή σκέψη και ακρίβεια, προκειμένου να ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την εύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων.
Επαναλαμβάνω: Μία κοινωνία οφείλει διαρκώς να επενδύει, πρωτίστως, σε δύο τομείς για να μπορεί να προχωρά, με ασφάλεια και ελπίδα, στο μέλλον. Στην Υγεία και στην Παιδεία. Αυτός είναι ο δρόμος που οφείλουμε να χαράξουμε κι εμείς στην Κίσαμο.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (Ντάμιαλης)

Συνεχίζονται, με εντατικούς ρυθμούς, οι εργασίες εκ βάθρων ανακαίνισης του σπηλαιώδους ιερού προσκυνηματικού Ναού Γενεσίου Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος ευρίσκεται στην θέση «Ντάμιαλης» της Κισάμου, επί της κεντρικής οδού και λίγο πριν το λιμάνι της Κισάμου. Ναός, που, κατά την παράδοση, μαρτυρείται από τον 10ο αιώνα, κτίσμα του Οσίου κυρ-Ιωάννου του Ξένου, κατά την διέλευση του προς την περιοχή Ακτή, σημερινό Καβούσι (Φαλάσαρνα), όπου ασκήτεψε, εκοιμήθη και ευρίσκεται ο τάφος του. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος δήλωσε: «Μας αξιώνει η χάρις του Θεού και οι ακοίμητες πρεσβείες του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, 77 χρόνια μετά τον εγκαινιασμό του σπηλαιώδους Ιερού αυτού Ναού να προβαίνουμε σε ριζική ανακαίνιση του, σε συνδυασμό με εξωραϊσμό και καλλωπισμό του περιβάλλοντος χώρου, (απείρου και μοναδικού φυσικού κάλλους), σύμφωνα με εγκεκριμένη μελέτη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χανίων. Η αρχική μας σκέψη τέλεσις των Ιερών Θυρανοιξίων ήταν η 23η Ιουνίου, παραμονή της εορτής του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου (συνδυάζοντας τα με την εορτή του Ναού). Λόγω όμως του ότι φέτος συμπίπτει με την εορτή του Αγίου Πνεύματος προγραμματίσαμε, τελικώς, την τέλεση των Θυρανοιξίων το εσπέρας της εορτής του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή 24 Ιουνίου. Αναζητώντας το ιστορικό του Ναού δια να καταγραφεί επί αναθηματικής πλακός, διαπιστώσαμε, με βαθιά συγκίνηση και δέος, ότι τα Εγκαίνια του Ιερού αυτού Ναού είχαν τελεστεί την αυτή ημερομηνία, πριν από 77 χρόνια (24 Ιουνίου 1947), από τον τότε Επίσκοπο Κισάμου και Σελίνου Ευδόκιμο! Γεγονός το οποίο δεν γνωρίζαμε όταν κάναμε τον τελικό προγραμματισμό των Θυρανοιξίων, τα οποία μεταθέσαμε κατά μία ημέρα δια να μην συμπέσουν με την εορτή του Αγίου Πνεύματος! Μυστήριο μέγα ο τρόπος φανέρωσις- αποκάλυψις της αγάπης - πρόνοιας του Θεού! Κατά το διήμερο των Ιερών Θυρανοιξίων, Δευτέρα εσπέρας, 24 Ιουνίου, και Τρίτη, 25 Ιουνίου, όπου και θα τελέσουμε την πρώτη Θεία Λειτουργία, μετά από πολλές δεκαετίες, θα έχουμε την μεγάλη ευλογία και χαρά να προσκυνήσουμε Χαριτόβρυτο Σταυρό του Οσίου Ευμενίου του νέου, του Κρητός, τον οποίο ο ίδιος δώρισε σε ευλαβή πνευματικό του παιδί, Κληρικό, παραγγέλλοντας του «.. με τον Σταυρό αυτό να σταυρώνεις τον κόσμο». Την μεγάλη και διπλή αυτή πνευματική χαρά καλούμε και προσκαλούμε όπως μοιραστούμε με όλους τους φιλόκαλους και φιλάγιους αδελφούς εν Χριστώ», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. 
 Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΤΖΟΚΕΡ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ

Η ανάπλαση του Ιστορικού κέντρου της Κισάμου, με χρήματα του ανοικτού κέντρου εμπορίου, έγινε ανάπλαση της Σκαλίδη μόνο, και εφόσον υπάρξει χρήμα (δοτηση) θα δούμε τι θα κάνουμε με τις υπόλοιπες αναπλάσεις που το Μετσόβιο πολυτεχνείο έχει προτείνει και αποδεχτήκαμε, την πλατεία Τζανακάκη και τους άλλους παράλληλους δρόμους. Αυτό ήταν η νέα είδηση που μας ξάφνιασε και ακούστηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κισάμου, στην ετήσια γενική συνέλευση του ΝΕΣΚ.
Η ανάπλαση βέβαια είναι πολλά παζλ (κομματάκια) μαζί που το ένα συμπληρώνει το άλλο και όλα μαζί δημιουργούν αυτό που ονειρευόμαστε χρόνια τωρα, μια πόλη φιλόξενη, επισκέψιμη και λειτουργική. 
Για να γίνει η ανάπλαση στην Σκαλίδη λοιπόν, θα πρέπει να φτιαχτεί η Ηρώων Πολυτεχνείου, και για να φτιαχτεί η Ηρώων Πολυτεχνείου θα πρέπει να φτιαχτεί ο τελευταίος του σχεδίου πόλης, και για να φτιαχτεί ο τελευταίος του σχεδίου πόλης θα πρέπει να φτιαχτεί η παράκαμψη της πόλης. 
Δεν μπορείς με απλά λόγια να φτιάχνεις πεζόδρομους άμα δεν έχεις δρόμους, δεν μπορείς να στενεύεις δρόμους φτιάχνοντας κυκλικούς κόμβους αν δεν έχεις εξασφαλίσει από που θα περνάνε τα βαριά φορτηγά και οι μπιτονιέρες και όλα αυτά τα κομματάκια (παζλ) αν δεν τα φτιάξεις μαζί δεν πρόκειται να τα φτιάξεις ποτέ.
Με απλά λόγια είμαστε καταδικασμένοι και η μόνη σωτηρία μας είναι να κερδίσουμε το Eurojackpot, καθόλου άσχημη ιδέα και ας ξεκινήσουμε να παίξουμε ένα ομαδικό σύστημα, δεν ξέρεις ποτέ τι σου επιφυλάσσει η μοίρα.

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Τ.Ο ΠΑΣΟΚ ΚΙΣΑΜΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

Μέλη της διοικούσας επιτροπής ΠΑΣΟΚ Κισάμου πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου με αφορμή την κινητοποίηση των κατοίκων για την εύρυθμη λειτουργία του. Ο Διευθυντής του Κ.Υ. κ.  Ανυφαντάκης, ενημέρωσε για τα προβλήματα λειτουργίας αλλά και τις αυξημένες ανάγκες του Κ.Υ. λόγω της τουριστικής κίνησης της περιοχής το καλοκαίρι. 
Από την πλευρά της επιτροπή ζητήθηκε να εξαντλήσουν όλες οι θεσμικές δυνατότητες που έχει, ώστε το Κ.Υ. να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο ρόλο του και στις ανάγκες τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και των επισκεπτών της. 
Η επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες μέρες θα επισκεφτεί και το ΕΚΑΒ προκειμένου να τονιστεί η ανάγκη της άμεσης κάλυψης των αναγκών των ασθενοφόρων του Κ.Υ. στις περιπτώσεις όπου κρίνεται αναγκαίο
.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την εγγραφή των υποψηφίων στους ηλεκτρονικούς καταλόγους του λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού, για την ειδικότητα ΔΕ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΕΚΑΒ, από την Τετάρτη 19-06-2024 και ώρα 12:00 το μεσημέρι έως και την Τρίτη 02-07-2024 και ώρα 12:00 το μεσημέρι.
Περισσότερα ΕΔΩ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2024

 Μέχρι 28 Ιουνίου η δημιουργία κωδικού ασφαλείας για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου ή/και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου
Ξεκίνησε την Τετάρτη19 Ιουνίου 2024, η διαδικασία απόδοσης κωδικών (passwords) για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) ή/και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ. ) για διεκδίκηση μίας θέσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. (Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, πρώην Ι.Ε.Κ.). Με τον κωδικό αυτό οι υποψήφιοι θα μπορούν,μετά από την ανακοίνωση των βαθμών που αναμένεται την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, να προχωρήσουν αρχικά στην επεξεργασία και στη συνέχεια στην οριστική υποβολή του Μ.Δ. ή/και του Π.Μ.Δ..
Έτσι, βάσει τωνεγκυκλίωνΦ.251/ 68312 /Α5/18-6-2024(για ΓΕΛ) και Φ.152/68391/Α5/19-6-2024 (για ΕΠΑΛ)του ΥΠΑΙΘΑ,από 19 έως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, θα πρέπει να απευθύνονται στο Λύκειό τους προς απόκτηση προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) –  οι παρακάτω κατηγορίες ενδιαφερομένων (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) : 
Όσοι  συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2024.
Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων Λυκείων τα έτη 2022 ή 2023, διεκδικώντας φέτος το 10% (χωρίς νέα εξέταση) των θέσεων εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
Όσοι απόφοιτοι – κάτοχοι απολυτηρίου – δε συμμετείχαν σε Πανελλαδικές Εξετάσεις και επιθυμούν την εισαγωγή τους αποκλειστικά σε δημόσιο Ι.Ε.Κ..
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει Μ.Δ και Π.Μ.Δ. ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password) θα είναι ο ίδιος. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι σε εξέλιξη μέχρι και την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 βρίσκεται και η διαδικασία δήλωσης κινητού τηλεφώνου για τη λήψη αποτελεσμάτων μέσω sms (βλ. σχετικά εδώ).
Νεκτάριος Ζουριδάκης
Διευθυντής ΓΕΛ Κισάμου

 

Η ΙΚΟS ΑΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΙΜΚ&Σ

Η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου ευχαριστεί ενθέρμως και από καρδιάς την Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία ΙΚΟS ΑΕ, δια την ευγενή χορηγία των δέκα χιλιάδων Ευρώ (10.000,00)€, υπέρ ανακαίνισης, εξωραϊσμού και καλλωπισμού του Ιερού Προσκυνήματος Γενεσίου Τιμίου Προδρόμου, (Ντάμιαλης). Όπως δήλωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος «Η άμεση και απλόχερη απόκριση της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας ΙΚΟS ΑΕ στο αίτημα της Ιεράς Μητροπόλεως μας, στήριξης του έργου ανακαίνισης και εξωραϊσμού του Ιερού Προσκυνήματος Γενεσίου Τιμίου Προδρόμου που βρίσκεται στην θέση «Ντάμιαλης», επί της κεντρικής οδού της Κισάμου και πλησίον του λιμένος Κισάμου, ως και του περιβάλλοντος αυτού χώρου• εργασίες που πραγματοποιούνται κατόπιν των υπό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χανίων σχετικών αδειών και εγκρίσεων, δηλώνει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον της ΙΚΟS ΑE δια την ποιοτική αναβάθμιση του τόπου και της περιοχής, καθώς  η ανακαίνιση και ο εξωραϊσμός του Ιερού αυτού Προσκυνήματος αποτελούν συμβολή στον ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας. Φανερώνουν το παρελθόν, οριοθετούν το παρόν και φωτίζουν-οδηγούν το μέλλον. Οι εργασίες συνεχίζονται, με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς, και, Θεού θέλοντος, προγραμματίσαμε τα Θυρανοίξια του ιδιαίτερου φυσικού αυτού κάλλους σπηλαιώδους Ι. Προσκυνηματικού Ναού, η ιστορία του οποίου μαρτυρείται, κατά την παράδοση, ότι αρχίζει από τον 10ο αιώνα, το εσπέρας της εορτής του Αγίου Πνεύματος, Δευτέρα 24 Ιουνίου, όπου και θα έχουμε την μεγάλη ευλογία υποδοχής και ελεύσεως Χαριτοβρύτου Σταυρού του Οσίου Ευμενίου του νέου, του Κρητός, τον οποίο ο ίδιος χάρισε σε Κληρικό, πνευματικό του παιδί, με την παραγγελία «.. με τον Σταυρό αυτό να σταυρώνεις τον κόσμο». Το πρωί της Τρίτης, 25 Ιουνίου, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ευχή το αξιέπαινο και φωτεινό αυτό παράδειγμα της ΙΚΟS ΑΕ να βρει και άλλους μιμητές.  
Εκ της Ι. Μητροπόλεως

ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΕΝΟΣΟΚΑΚΑ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Τα μουσικά δρώμενα στην περιοχή μας εμπλουτίζονται και μια απο τις εκδηλώσεις των περασμένων χρόνων ξαναξεκινά. Οι μουσικές καντάδες με τις χορωδίες του Ωδείου της ΙΜΚΣ, που ξεκίνησαν στα σοκάκια της πόλης της Κισάμου, θα τις δούμε φέτος όπως και πέρυσι στα όμορφα χωριά μας.
Πρώτη στάση το Έλος στις 25 Ιουνίου, και χορηγοί των εκδηλώσεων η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και το Τσατσαρωνάκειο πολιτιστικό Πολύκεντρο.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2024

 Μέχρι και 25 Ιουνίου η δήλωση κινητού τηλεφώνου για τη λήψη αποτελεσμάτων μέσω sms
Λίγες ημέρες μετά το τέλος των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024 στα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού/Τομέων (ΓΕΛ/ΕΠΑΛ αντίστοιχα),  άνοιξε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου η πλατφόρμα όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να καταχωρούν τα στοιχεία τους προκειμένου να ενημερωθούν για την βαθμολογία και τη σχολή εισαγωγής τους, μέσω SMS. Έτσι, βάσει ανακοίνωσης του ΥΠΑΙΘ: «οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 που επιθυμούν να λάβουν πληροφόρηση μέσω sms για τα αποτελέσματα τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 (βαθμολογίες και τμήμα εισαγωγής τους) θα πρέπει μέχρι και την και την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων https://smsresults.minedu.gov.gr/. Για τη δήλωση οι υποψήφιοι πληκτρολογούν τον οκταψήφιοΚωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.  Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την εισαγωγή του μοναδικού κωδικού (OneTimePassword) που θα αποσταλεί στο κινητό που δηλώθηκε κατά την εγγραφή στην υπηρεσία».
Ο εν λόγω τρόπος πληροφόρησης λειτουργεί από το 2021, και είναι ανεξάρτητος από τους παραδοσιακούς τρόπους ανάρτησης των αποτελεσμάτων στις σχολικές μονάδες, η οποία θα πραγματοποιηθεί και φέτος κανονικά, αλλά και της εφαρμογής του ΥΠΑΙΘ  https://results.it.minedu.gov.gr/.
Νεκτάριος Ζουριδάκης
Διευθυντής ΓΕΛ Κισάμου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ κ. ΣΤΑΘΑΚΗ

Αξιότιμε κύριε Σταθάκη
όσον αφορά τη δημοσίευση σας ( την 11/6/2024) με τίτλο «ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΔΥΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ;» στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο, σας ενημερώνω ότι:
1. Με το ν. 4486/2017, (ΦΕΚ Α’ 115/07.08.2017) με τίτλο «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις», στο άρθρο 16 προσδιορίζεται εκ νέου ο τρόπος συγκρότησης της Διοικούσας Επιτροπής Το.Π.Φ.Υ. βάσει του οποίου: «Σε κάθε Το.Π.Φ.Υ. συγκροτείται, με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.Πε. τριμελής Διοικούσα Επιτροπή, η οποία αποτελείται από: α) τον Πρόεδρο, β) τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Υγείας και γ) έναν δημοτικό σύμβουλο του Δήμου της έδρας του Κέντρου Υγείας, που προτείνεται από το δημοτικό συμβούλιο, και τους αναπληρωτές τους. Ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής του ορίζονται με απόφαση του Διοικητή της Υ.Πε., ύστερα από πρόσκληση ενδιαφέροντος».
2. Στο έγγραφο του Κέντρου Υγείας Κισάμου με αρ. πρωτ. 23577/13-12-2019 προς την 7η Υ.Πε. με θέμα «Συγκρότηση 3μελούς Διοικούσας Επιτροπής», η απάντηση της 7ης Υ.Πε. με αρ. πρωτ. 4990/3-2-2020 ανέφερε ότι «…Από την υπηρεσία μας δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Μετά που θα εκδοθεί σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον πρόεδρο και τον αναπληρωτή του και αφού ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, η υπηρεσία μας θα ζητήσει τον ορισμό των εκπροσώπων των Δήμων όπως προβλέπεται». Έκτοτε, κανένα αίτημα ορισμού εκπροσώπων δεν έχει φτάσει στις υπηρεσίες του Δήμου μας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Πρωτόκολλο της 7ης Υ.Πε..
3. Η τελευταία «Συγκρότηση τριμελούς Διοικούσας Επιτροπής του Π.Ε.Δ.Υ. - Κ.Υ. Κισάμου» έγινε με την ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ 7ης Υ.Πε. ΚΡΗΤΗΣ με αρ. πρωτ. 12663/15-10-2014
Με εκτίμηση
Νεκτάριος Ζουριδάκης
Πρόεδρος ΔΣ Κισάμου

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΑΛΛΑΓΗ ΜΥΑΛΩΝ...


 Την καλύτερη κουβέντα την άκουσα χθες στο δημοτικό συμβούλιο απο τον Αντώνη Παρτσαλάκη χρόνια στα δημοτικά και επικεφαλής της ελάσσονας αντιπολίτευσης του δήμου μας... απευθυνόμενος προς το προεδρείο.
- Κύριε πρόεδρε έχω μια παρατήρηση δεν ειναι κατεπείγον θέμα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προ την Πολυρρήνια όσο οτι 10 γεωτρήσεις ειναι εκτός λειτουργίας. Αυτό το θέμα ειναι κατεπείγον. Να δούμε τι θα κάνουμε και γιατί διψάνε τα χωριά. 
Φυσικά είπε και πολλά άλλα, που ακόμα και τους πιο "σκληρούς"  της συμπολίτευσης, τους έκανε να σκύψουν το κεφάλι.
Κατά τα άλλα όλα πάνε ρολόι....
Υ.Σ Τι απέγινε τελικά η μάχη Κεφάλι -Βάθη... "παίζουν" ακόμα ή πήγε στην παράταση ο αγώνας
;

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΔΥΝΑΜΗ ΕΧΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΡΧΗ;


 Φαίνεται τελικά ότι δεν έχουμε, ούτε σαν δημοτική αρχή, ούτε σαν πολίτες, την δύναμη να αλλάξουμε τις τύχες μας προς το καλύτερο.
Δύο τρεις μέρες μετά που σηκώσαμε κεφάλι στο σύστημα .... φάγαμε τις πρώτες κατραπακιές. Ακόμα και αυτοί που δεν ήταν ενημερωμένοι από την δημοτική αρχή κατάλαβαν από τα λεγόμενα του διευθυντή του Κ Υ οτι το σύστημα μας τιμωρεί.
✓Μας τιμωρεί που ζητήσαμε προσωπικό όταν υπάρχουν Κέντρα Υγείας που λειτουργούν με λιγότερο.
 ✓ Μας τιμωρούν επειδή είπαμε ότι μπορεί να βρεθούν και ίσαμε 10 οπλίτες και εθελοντές  που θα αναλάβουν τα ασθενοφόρα. Πράγμα που για τους συνδικαλιστές του ΕΚΑΒ σημαίνει ανεργία του κλάδου τους 
✓ Μας τιμωρούν γενικώς επειδή θέλουμε.. το καλύτερο για μας και τα παιδιά μας.
✓ Μας τιμωρούν επειδή ειμαστε και άκρα .... και δεδομένοι.
 Η πληροφορία που είχα το απόγευμα για λιγότερες ενεργές βάρδιες των πληρωμάτων του ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Κισάμου επιβεβαιώθηκε από τον διευθυντή του, και είναι μια υπενθύμιση για το ποιος κάνει κουμάντο.
Επίδειξη δύναμης με την δημοτική αρχή αποσβολωμένη να παρακολουθεί τα γεγονότα επιμένοντας ότι δεν έχει καμία ευθύνη. 
✓ Έχει όμως γιατί χάνει την μια υπηρεσία πίσω από την άλλη και μάλιστα στην θητεία της.
✓ Έχει γιατί το Κέντρο Υγείας είναι δικό της και δεν είναι του εκάστοτε διοικητή, ούτε των οδηγών ούτε των γιατρών, αλλά μοναδικό αποκούμπι των δημοτών της. 
✓ Έχει γιατί ο δημότης που την ψήφισε την ψήφισε για να έχει όλα αυτά που θα τον κάνουν να ζει και να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρος.
✓ Έχει όπως έχουν και οι άνθρωποι της αντιπολίτευσης, και όλοι μας που μπορούμε να επηρεάσουμε καταστάσεις και ανθρώπους ώστε το Κέντρο Υγείας Κισάμου να παραμείνει ζωντανό.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΙΣΣΑΜΙΤΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ

 Απόψε ένας Ιταλός  φίλος μας, ένας άνθρωπος που είναι από τους πρώτους ξένους πελάτες  που ήρθε στην ταβέρνα μας εκείνα τα χρόνια, είχε ένα νυχτερινό ατύχημα που μάλλον του κόστισε με σπάσιμο του άνω άκρου, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πρώτες πληροφορίες. 
Δεν έφταναν οι πόνοι του και η πολύ δύσκολη θέση όπου βρέθηκε, είχε να αντιμετωπίσει και την ανύπαρκτη περίθαλψη  του συστήματος...
Ώρες πεσμένος καταγής περίμενε την βοήθεια που δεν του παρασχέθηκε ποτέ, αφού το ασθενοφόρο δεν μπόρεσε να έρθει από την Κίσαμο οπότε και απευθύνθηκαν στα Χανιά.
 Το αποτέλεσμα όπως μάθαμε είναι εξίσου ντροπιαστικό μιας και ούτε τα Χανιά μπόρεσαν να καλύψουν το περιστατικό, οπότε αναγκάστηκαν να τον μεταφέρουν φίλοι και γνωστοί (σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες) με ρίσκο προφανώς και κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάστασή του.
Και διερωτώμαι...
 Πόσο άθλιοι είστε όλοι εσείς  που κρεμάτε ένα σύστημα υγείας, υποβαθμίζετε περιοχές και αφήνετε ανθρώπους που υποφέρουν ή κινδυνεύουν, στο έλεος του Θεού.
Τι στο καλό συζητάμε συνεχώς για τουρισμό και ανάπτυξη όταν δεν έχουμε ιατρική φροντίδα και κάλυψη και τα αυτονόητα γίνονται ζητούμενα. 
Τι θα συνέβαινε εάν επρόκειτο για κάτι πιο σοβαρό; Ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη;
Ποιος αποκλείει το γεγονός πώς σε έναν τέτοιο τουριστικό προορισμό, με τους χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά και τους ασφυκτικά γεμάτους δρόμους, δεν μπορεί να συμβεί κάτι πολύ πιο σοβαρό. 
Ποιος μας υπολογίζει τέλος πάντων;
Ντρέπομαι για λογαριασμό σας.
Ντρέπομαι για τον άνθρωπο που ήρθε να κάνει τις διακοπές του, είχε την ατυχία να τραυματιστεί σοβαρά και τώρα να βιώνει την πραγματική ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ  για την οποία κοκορευόμαστε πως είναι γέννημα, θρέμμα Ελλάδας.
Ντρέπομαι που αντιμετωπίζετε τον τόπο μου και τους ανθρώπους του μόνο ως εισπρακτικά μέσα και μηχανές δίχως όμως να επιστρέφετε το ελάχιστο  σε κάποιες αναγκαίες παροχές.
Ντρέπομαι διότι κάποιοι εκλεχτήκατε για να ανεβάσετε τον πύχυ ψηλά κι εσείς τελικά τον γκρεμοτσακίσατε.
 Καληνύχτα σε έναν κόσμο που είναι καταδικασμένος να μην ξυπνήσει ποτέ...
ΥΓ. 
Αφήστε τις πολυτέλειες "οίκων, σύκων " και  εστιάστε στο πώς θα οργανωθεί το πεθαμένο  σύστημα υγείας που όπως φαίνεται παρασέρνει και θα παρασύρει ακόμη πολύ κόσμο στην κόλασή του!
Μαρία Τζουγανάκη


ΚΡΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΣΟΥΒΛΙΣΜΑ ΤΑΥΡΟΥ

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Καλουδιανών σας προσκαλεί στην κρητική βραδιά που διοργανώνει την Κυριακή 23 Ιουνίου και ώρα 8μμ , παραμονή του Αγίου Πνεύματος στην κεντρική πλατεία Καλουδιανών . Η βραδιά θα περιλαμβάνει σούβλισμα Ταύρου . Θα μας διασκεδάσουν με κρητική μουσική ο Κωστής και Γιάννης Καρτσωνάκης. Επίσημος χορηγός της βραδιάς είναι η ΚΙΣΣΑΜΙΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ - ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ Β Γ ΟΕ 
 Είσοδος με πλήρες μενού 15 ευρώ Σας περιμένουμε!!!

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΒΑΠΤΙΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΝΤΑΜΙΑΛΗ

Μέ περίσσεια χαρᾶς καί πνευματικῆς εὐφροσύνης σᾶς προσκαλοῦμε στά Θυρανοίξια τοῦ Ἱεροῦ Προσκυνήματος τοῦ σπηλαιώδους Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Τιμίου Προδρόμου καί Βαπτιστοῦ Ἰωάννου (Γενέσιον), ὁ ὁποῖος εὑρίσκεται στήν θέση «Ντάμιαλης», ἐπί τῆς κεντρικῆς ὁδοῦ τῆς Κισάμου, λίγο πρίν τό λιμάνι τῆς Κισάμου (περιοχή Καβονήσι). Ναός σπηλαιώδης, κατά τήν παράδοση ἱστορεῖται θεμελιωμένος ἀπό τόν Ὅσιο Κύρ-Ἰωάννη τόν Ξένο (10ος αἰ.). Κατά τό εὐλογημένο διήμερο τῶν Ἱερῶν Θυρανοιξίων (24-25 Ἰουνίου) οἱ πιστοί θά ἔχουν τήν εὐλογία νά προσκυνήσουν καί νά σταυρωθοῦν μέ Σταυρό εὐλογίας, τόν ὁποῖο χρησιμοποιοῦσε ὁ Ὅσιος Εὐμένιος ὁ νέος, ὁ Κρής. Σταυρός, πού, σύμφωνα μέ πολλές μαρτυρίες, εὐωδιάζει καί ἐπιτελεῖ θαυμαστά γεγονότα. Θά συνεορταστεῖ καί ἡ ἑορτή τοῦ Γενεσίου τοῦ Τιμίου Προδρόμου, ἡ ὁποία μετατίθεται μία ἡμέρα, λόγω τοῦ ὅτι συμπίπτει μέ τήν ἑορτή τοῦ Ἁγίου Πνεύματος.
Πρόγραμμα Ἱερῶν Θυρανοιξίων:  
ΔΕΥΤΕΡΑ,24 ΙΟΥΝΙΟΥ. 
Ὥρα 18.30 μ.μ. Ὑποδοχή Χαριτοβρύτου Σταυροῦ, Ὁσίου Εὐμενίου τοῦ νέου, τοῦ Κρητός.- Δοξολογία.
Ὥρα 18.45 μ.μ. Τελετή Θυρανοιξίων - Ἁγιασμός.                                           
Ώρα: 19.30 μ.μ. Μέγας Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου καί Σελίνου κ. Ἀμφιλοχίου.
ΤΡΙΤΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ.
Ὥρα 7.00 - 10.30 π.μ. Ὄρθρος – Ἀρχιερατική  Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου καί Σελίνου κ. Ἀμφιλοχίου.
Ὥρα 13.00 μ.μ. Ἱερά Παράκλησις Τιμίου Σταυροῦ - Ἀναχώρησις. 

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΟΠΛΙΤΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, στο Κ.Υ. της περιοχής μας, πρώτον δεν είναι κεραυνός εν αιθρία και δεύτερον δεν συμβαίνουν μόνο εδώ.  
Οι κινητοποιήσεις υγειονομικών, φορέων και κατοίκων το τελευταίο εξάμηνο συγκλονίζουν το νησί μας από ανατολή έως και δύση.
Κοινή συνισταμένη των κινητοποιήσεων είναι η υποστελέχωση τόσο των Κ. Υ. όσο και δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων δομών (Γενικά Νοσοκομεία Αγ. Νικολάου, Ρεθύμνης, Χανίων, Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ), είναι τα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία, είναι η διάλυση του Ε.Σ.Υ. με τους νόμους που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., παίρνοντας  την σκυτάλη στην απαξίωση του δημόσιου τομέα της υγείας, από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Η προάσπιση του δημόσιου αγαθού της υγείας είναι δικαίωμα του κάθε ένα και κάθε μίας από εμάς, κόντρα σε αυτούς που διαλύουν και ξεπουλούν αυτό το δικαίωμα. Ο αγώνας του λαού είναι αυτός που μπορεί να δώσει τις λύσεις που έχουμε ανάγκη.
Η στελέχωση μιας νοσηλευτικής δομής, όπως είναι το Κ.Υ. δεν βασίζεται στα θέλω ή σε πολιτικές σκοπιμότητες, πρέπει να βασίζεται στις σύγχρονές πολύπλευρες ανάγκες του πληθυσμού (αγροτικός, εργατικός, παιδικός, εφηβικός, γυναικείος, επισκέπτες κλπ) σύμφωνα με τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Δυστυχώς τα οργανογράμματα των Κ.Υ. είναι ακόμα από τον καιρό τις ίδρυσης τους, την δεκαετία του ’80 και ’90, οπότε οι κενές οργανικές τους θέσεις με τίποτα δεν καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες.
Η λύση του προβλήματος δεν θα γίνει με την μετακίνηση οδηγών απορριμματοφόρων που προτείνεται από τον Δήμο, ούτε με παραπάνω οπλίτες που προτείνεται από την 7η ΥΠΕ, γιατί το πρόβλημα δεν είναι θέμα οδηγών, είναι θέμα πρόσληψης ειδικευμένου μόνιμου προσωπικού «πληρωμάτων ασθενοφόρων» ή διασωστών, που να μπορεί με ασφάλεια να φροντίσει τον πολυτραυματία ασθενή, ούτε θα λυθεί με μετακινήσεις και αποσπάσεις από άλλες περιοχές, έτσι αυτό διαιωνίζεται και το βλέπουμε αυτό κάθε μέρα.
Αυτή η καθημερινότητα στο Δήμο μας έχει γίνει πλέον αβάσταχτη, η απόλυτη υλοποίηση των κυβερνητικών επιλογών, με τις ελάχιστες απαιτήσεις, από μεριάς του Δήμου, μας κάνει να ζούμε μισή ζωή. Η εικόνα της πόλης απαράδεκτη, το οδικό δίκτυο της ενδοχώρας το ίδιο, οι συμφωνίες της δημοτικής αρχής επικίνδυνες για τον τόπο και έτσι γίνεται με όλα τα προβλήματα, ότι δεν δίνει κέρδος δεν προχωρά, ούτε τα σχολεία, ούτε η αποκατάσταση των θεομηνιών του 2019, ούτε αλλά έργα υποδομών που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Μοναδική απάντηση είναι ο αγώνας του λαού, μέσα από τους φορείς του, για ολόκληρη ζωή,   για να έχει υγεία και παιδεία, για να ζει με αξιοπρεπείς σύγχρονες συνθήκες, εκεί που γεννήθηκε ή επέλεξε να μείνει. Το λιγότερο είναι υποχώρηση.
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Κισάμου 
Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Φραγκιουδάκης Γιώργος

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Πρόσφατα τοποθετήθηκα σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Κέντρο Υγείας προκειμένου να διατηρήσουμε την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας μας και να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών στην κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, επεσήμανα μεμονωμένες περιπτώσεις αντι-επαγγελματισμού και ασυνέπειας που επιδεικνύονται από ορισμένους υπαλλήλους. 
Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν πρέπει να γενικεύονται και προφανώς ΔΕΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ.
Το Κέντρο Υγείας Κισσάμου στελεχώνεται από πολλούς αφοσιωμένους και εργατικούς επαγγελματίες, ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, που με συνέπεια και ανιδιοτέλεια υπερβαίνουν πολλές φορές τον εαυτό τους πέρα από αυτό που τυπικά χαρακτηρίζεται ως καθήκον. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δεσμευτεί να παρέχουν το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας στους ασθενείς μας και έχουν συμβάλει καθοριστικά στις συλλογικές μας προσπάθειες για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. 
Από τότε που ανέλαβα τον ρόλο του Συντονιστή Επιστημονικής Λειτουργίας,  πριν από περίπου 1,5 χρόνο, έχουμε καταφέρει πολλά μαζί. Η πρόοδος που σαν ομάδα πετύχαμε, αποτυπώνεται τόσο στην ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων του Κέντρου Υγείας Κισσάμου, όσο και στην Έκθεση Αξιολόγησης ISO, έγγραφα τα οποία και αποτελούν την απόδειξη της αφοσίωσης και της σκληρής δουλειάς ολόκληρης της ομάδας μας. 
Των ιατρών μας
Των νοσηλευτών μας
Και του λοιπού προσωπικού μας
Τα επιτεύγματα αυτά, είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της συνεργασίας όλων των μελών του προσωπικού μας, που ο καθένας από το πόστο, με αφοσίωση και επαγγελματισμό, συνέβαλε σημαντικά να πάμε το Κέντρο Υγείας μας ένα βήμα παραπέρα. 
Καθώς συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτά τα επιτεύγματα, είναι απαραίτητο να καλλιεργούμε ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού, συνεργασίας και αλληλοεκτίμησης.
Σας ευχαριστώ θερμά 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ



ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΙΣΑΜΟΥ (Μια απάντηση του προέδρου του ΛΤΝΧ σε σχόλιο μου)

Το λιμάνι Κισάμου (Καβονήσι) μπορεί αυτήν την την στιγμή να έχει την περισσότερη τουριστική κίνηση στα δυτικά της Κρήτης, αλλά δυστυχώς ειναι σε πολύ κακή κατάσταση, παρά τις όποιες προσπάθειες του πρόεδρου του ΛΤΝ Χανιών κ. Βιριράκη να το αναβαθμίσει και να το φέρει στην θέση που του αξίζει.
Τα προβλήματα υπάρχουν και διαιωνίζονται χρόνια τώρα δίχως καμία δημοτική αρχή να διεκδικήσει αυτό που αξίζει η δυτική πύλη της Κρήτης. Υποσχέσεις απο όλους τους εμπλεκόμενους χρόνια τώρα και το αποτέλεσμα να παραμένει στάσιμο και με συνεχή υποβάθμιση.
Σε σχόλιο μου πριν μια μέρα σχετικά με το λιμάνι ο πρόεδρος του ΛΤΝΧ απάντησε σε όλα, για το είχε γινει, έχει προγραμματιστεί και τι θέλει να κανει στο λιμάνι μας, ειναι απο τους λίγους που απέμειναν να ονειρεύεται μιας και η δημοτική μας αρχή έχει άλλες προτεραιότητες... 
  

Δράττομαι της ευκαιρίας που μου δώσατε να σας υπενθυμίσω αυτά που είχα αναφέρει δημόσια στο δημοτικό συμβούλιο Κισάμου το 2020, μόλις ανέλαβα τα καθήκοντα σαν πρόεδρος του ΛΤΝΧ.
Ήρθα λοιπον τότε και ανέφερα άγνωστες αλήθειες και όχι ευχάριστες.
1. Ότι η μελέτη Ρογκάν είχε απορριφθεί η εγκριση της απο το 2016 και κανείς εκεί δεν το γνώριζε. Ο λόγος οτι δεν την ενέκρινε η Αρχαιολογία.
2. Ότι το λιμάνι Κισάμου γύρω στο 2010 η 2011 είχε υποβαθμιστεί με απόφαση απο Εθνικής σε Τοπικής σημασίας.
3. Ότι η λεκάνη του Καβονησίου (διάμετρος) και το βάθος του ειναι μικρά για να έχουμε όνειρα μεγάλης ανάπτυξης.
4. Ότι βασικές υποστηρικτικές υπηρεσίες του λιμένα όπως Τελωνείο, Εφορία είχαν κλείσει...
Βάλαμε λοιπον κάποιους στόχους και ζήτησα συναίνεση για να προχωρήσουμε γρηγορότερα. Η συναίνεση αυτή ΥΠΗΡΞΕ και ειναι σημαντική εξέλιξη.
1. Να κάνουμε νέα μελέτη στο λιμάνι Καβονήσι με τις καλύτερες προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη του.
2. Να ξαναφτιάξουμε την προβλήτα του παλιού Τελωνίου.
3. Να κάνουμε υδατοδρόμιο στο Καβονήσι ξεκινώντας απο την μελέτη.
Όλα αυτά με χρήματα του Λιμενικού Ταμείου (ιδίους πόρους) για να κερδίσουμε χρόνο.
Και βέβαια έπρεπε να αποκτήσουμε εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους για το Καβονήσι γιατί δεν υπήρχαν και λειτουργούσε το Καβονήσι παράνομα χωρίς άδεια.
Τι καταφέραμε μέχρι σήμερα.
Έχουμε εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη και όρους μετά απο 3,5 χρόνια εγκρίσεων. Ο λόγος οτι εν τω μεταξύ το Καβονήσι βγήκε ΔΑΣΙΚΟ και έπρεπε να ψηφίσουμε ειδικό νόμο οτι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.
Ακόμη και σήμερα κάποιοι οικολόγοι - δασολόγοι δεν το δέχονται.
Η μελέτη του Καβονησιου παρουσιάστηκε σε 4 λύσεις, διαβουλεύτηκε και διαλέξαμε την καλύτερη και ακριβότερη πρόταση με πιθανό κόστος κατασκευής 30 εκατομμύρια Ε. Η πρόταση αυτή θα έχει δυνατότητα για τα κρουαζιερόπλοια.
Η μελέτη θα εγκριθεί απο το ΛΤΝ Χανίων μέσα στο καλοκαίρι του 2024 και μετά. θα ψάχνουμε τα χρήματα του έργου... Ελπίζω όλοι μαζί ...
Η μελέτη της προβλήτας του Τελωνίου επισης διαβουλεύτηκε και έχει παραδοθεί. Αναμένεται η εγκριση της απο το ΛΤΝΧ μέχρι το Φθινόπωρο. Εκει το κόστος ειναι πολύ μικρότερο και είμαι σχεδόν βέβαιος οτι θα γινει πράξη σύντομα.
Το υδατοδρόμιο κόλλησε στο ΔΑΣΙΚΟ όμως ελιχτήκαμε και έχουμε ήδη στα χέρια μας ΑΔΕΙΑ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΔΙΟΥ, δηλαδή μπορούν αύριο να πετάξουν υδροπλάνα απο το Καβονησι, ενώ συνεχιζουμε και για το υδατοδρόμιο.
Επειδή είμαι ανθρωπος πρακτικός (και για να προλάβω τα γέλια των ειδικών της Κισάμου που αναφέρετε στο σχόλιο), σκέφτηκα οτι ένα αδειοδοτημένο αγκυροβόλιο έξω απο το Καβονησι (όπως στο Ενετικό λιμάνι Χανίων) μπορεί να φέρει τα κρουαζιερόπλοια στην Κισαμο το 2026 και υπάρχει και ενδιαφέρον απο τωρα γι' αυτό το θέμα. Έτσι λοιπον σήμερα έχει ανατεθεί και αυτή η μελέτη αγκυροβολίου.
Αυτές ήταν οι δυνατότητες μας για τους στόχους που θέσαμε μετά το 2020, τωρα βέβαια υπάρχουν και πολλά τρέχοντα μικρότερα θέματα που έχουμε καταγράψει και πρέπει να γίνουν, αλλά έτσι λειτουργεί το ελληνικό κράτος και το Ελληνικό δημόσιο
Το σίγουρο ειναι οτι ενδιαφερθήκαμε κι εγώ προσωπικά ιδιαιτέρως, για να μπει το νερό στο αυλάκι σωστά.
Αυτά τα μεγάλα έργα (νέο λιμάνι) δεν υλοποιούνται σε 3 χρόνια, αλλά σε βάθος δεκαετιών. Όμως έγινε η αρχή και η μελέτη τα έχει όλα. Και μαρίνα, και ακτοπλοΐα και καρνάγιο και αλιεία και κρουαζιερόπλοια. Η μικρή καθυστέρηση έγινε γιατί έκανε διορθωτικές παρατηρήσεις το τμήμα Αλιείας της περιφέρειας Κρήτης, να αλλαξει θέση το τμήμα αυτό απο την αρχικά προτεινόμενη θέση.
Γνωρίζω οτι απευθύνομαι σε δύσπιστους πολίτες αλλά είμαι περήφανος που εγώ και οι συνεργάτες μου σηκώσαμε ψηλά τον πήχη στην Κισαμο..
Και δεν τελειώσαμε ακόμη, έχουμε πολλά μικρά και μεγάλα να κάνουμε ..
Δημήτρης Βιριράκης
Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου νομού Χανίων

ΣΕ 15 ΜΕΡΕΣ 950 ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΑΛΛΑ ΜΕ ΦΟΡΗΤΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ!!!!


 Απάντηση στα όσα αναφέρει ο πατέρας του 26χρονου που τραυματίστηκε σε τροχαίο στην Κίσσαμο, ότι δεν λειτουργούσε το ακτινολογικό μηχάνημα δίνει η ακτινολόγος του Κέντρου Υγείας, με επιστολή της στο PARAKRITIKA.GR.

Αναλυτικά η τεχνολόγος κα Μαρία Ξυφανταράκη σημειώνει:
Προς απάντηση για το ακτινολογικό του Κ.Υ.ΚΙΣΣΑΜΟΥ, θα ήθελα να ενημερώσω τον πατέρα του τραυματία, τον κ. Αγαπίου αλλά και όλους τους πολίτες της Κισσάμου ότι η επιλογή να κλείνω το ακτινολογικό δεν είναι δική μου.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβει ο κόσμος τη συμβαίνει.
1/9 /23 που χάλασε το κλασσικό ακτινολογικό η πρόταση ήταν να αντικατασταθεί με ένα φορητό.
Εγώ τότε ενημέρωσα τον κ. Ανυφαντάκη και την ΥΠΕ ότι αυτό δεν θα είναι λειτουργικό γιατί το φορητό είναι για άλλες χρήσεις και σας επισυνάπτω το email.
Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και μετά από κάποιους μήνες εγκαταστάθηκε τελικά το φορητό ακτινολογικό το οποίο δούλευε μέσω του κλασσικού.
Ο φόρτος εργασίας στην περιοχή είναι τεράστιος, ενδεικτικά σας λέω τον πρώτο μήνα που λειτούργησε, σε 15 εργάσιμες μέρες, βάση στατιστικών πέρασαν 480 ασθενείς και κάναμε 950 ακτινολογικές λήψεις.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η  λυχνία του φορητού να παρουσιάσει πρόβλημα.
Ενημερώθηκε ο κ. Ανυφαντάκης και η τεχνική υπηρεσία της 7ης ΥΠΕ.
Μετά από μερικές μέρες ήρθαν οι τεχνικοί αλλά η βλάβη δεν διορθώθηκε και παραμένει.
Η οδηγία που μου έδωσαν είναι να ανοίγω και να κλείνω το μηχάνημα, δυστυχώς.
Οπότε ούτε ξεκουράζομαι αδιάφορα στην καρέκλα, ούτε βγάζω ακτινογραφίες επιλεκτικά, όπως κάποιοι διαδίδουν, ούτε αδιαφορώ.
Το μηχάνημα πια χαλάει 4 και 5 φορές την ημέρα, ο λόγος που φεύγω όταν είναι εκτός είναι ότι δεν αντέχω ψυχικά να αντιμετωπίζω πια τους ασθενείς, να τους λέω ξαναελάτε, χάλασε και ξαναχάλασε.
Ήταν επιλογή μου να εργαστώ στο Κ.Υ. ΚΙΣΣΑΜΟΥ και τώρα είναι επιλογή μου να επιστρέψω στην οργανική μου θέση γιατί δεν αντέχω άλλο αυτές τις καταστάσεις! 
Με εκτίμηση,
Η Τεχνολόγος 
Μαρία Ξυφανταράκη

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

ΕΝΑΣ ….ΔΟΥΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Γράφει ο Γιώργος Αθ. Κορτσαλιουδάκης 
Δικηγόρος Χανίων  
Η ιστορία πραγματική : Γενάρης του 1996 και στις παρέες, τα «τραπεζάκια» της ΠΑΣΠ Νομικής επικρατεί αναβρασμός για την επιλογή πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ως παρατηρητής  συμμετέχω σε συζητήσεις, καθόσον η εμπειρία της συμμετοχής του πατέρα μου σε τοπικές κομματικές οργανώσεις μου καλλιέργησε το αίσθημα της αποστροφής. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι οργανωμένοι συνάδελφοι τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Τσοχατζόπουλου εξαπολύοντας μάλιστα ύβρεις και υποτιμητικά σχόλια για το ενδεχόμενο να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Σημίτης. Τολμώ να ψελλίσω ότι η κοινωνία και οι δυνάμεις που στηρίζουν το κόμμα θα εμπιστευτούν πιο εύκολα τον Σημίτη. Ήδη προβάλλεται η υποψηφιότητά του και από κέντρα εξουσίας και διαμορφώνεται κλίμα στην κοινή γνώμη. Ακολουθεί φραστική επίθεση συναδέλφου εκ Θηβών (ο οποίος αργότερα επί Άκη υπήρξε μικρομεσαίο στέλεχος σε Υπουργείο), ενώ ευτραφής (λίγο περισσότερο από εμένα) συνάδελφος εκ Πατρών με κρίνει με συγκατάβαση χαρακτηρίζοντάς με περίπου ως άσχετο περί τα πολιτικά. Η φιλενάδα του Θηβαίου συναδέλφου με την αυτόνομη κρίση μου δίνει κάποιο δίκιο, αλλά χαρακτηρίζει την επιλογή Σημίτη «λίγη» , ενώ ο ήδη συνεργάτης κορυφαίου νεαρού υπουργού του ΠΑΣΟΚ (ανιψιού αειμνήστου πολιτειακού αξιωματούχου) , μου δηλώνει ότι το κόμμα έχει πάρει τις αποφάσεις του και η κοινωνία «θέλει δεν θέλει» θα ακολουθήσει. Η ιστορία από κει και πέρα είναι λίγο πολύ γνωστή.
Η εμπειρία μου του 1996, υπήρξε ανέκαθεν οδηγός όποτε θέλησα να συμμετάσχω σε διαδικασίες ως φίλος- μέλος του ΠΑΣΟΚ. Να επιλέγουμε με πρόταγμα τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι με την εξυπηρέτηση του κόμματος και των ανθρώπων του. 
Ο Χάρης Δούκας έχει τρία πλεονεκτήματα : Δεν είναι «γραφικός κινηματικός», είναι κομματικά «αμόρφωτος» και ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία της σοσιαλδημοκρατίας.
Και επίσης : α) Αρέσκεται στις ανατροπές : Έκανε το 14,19%  του πρώτου γύρου  55,97 % στον δεύτερο γύρο.
β) Επικράτησε « εκλεκτού γόνου ».
γ) Τίμησε τις συμφωνίες με εκείνους που τον στήριξαν. 
δ) Απευθύνεται  σε ψηφοφόρους και όχι σε οπαδούς ή ιδεοληπτικούς ή νταλαβερτζήδες. 
Και 
ε) Θα κρατήσει τελικά το τιμόνι στο κέντρο όσες φορές κι αν χρειαστεί να πάρει δεξιές ή αριστερές στροφές. 
Οψόμεθα ….
   
 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ

Επειδή με πήραν κάποια τηλέφωνα γνωστοί και φίλοι, διασώστες και πρώην οδηγοί του Κέντρο Υγείας Κισάμου, και κια κυρία που δεν την καταλάβαινα, θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής...
Σε καμία των περιπτώσεων δεν κατηγορούμε ιατρούς, διασώστες, οδηγούς αν και όπως όλοι ξέρουμε τα δάκτυλα σε κανένα χέρι δεν είναι ίσα. Το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής είναι οι τρελές υποσχέσεις που μένουν ανεκπλήρωτες και ενίοτε μας στοιχίζουν και σε ανθρώπινες ζωές. Το ότι μια ολάκερη ΥΠΕ δεν μπορεί να στελεχώσει ένα Κέντρο Υγείας που εξυπηρετεί 12.000 μόνιμους κατοίκους και 40.000 καθημερινούς επισκέπτες (ίσως όσους και μια μεγαλούπολη της Κρήτης) δείχνει ότι δεν λειτουργεί σωστά, δίκαια και ισότιμα. Δεν είναι η πρώτη φορά, ελπίζω να είναι η τελευταία, αλλά έχει φανεί από το 2009 ότι δεν μας λογαριάζουν και δείχνουν ενδιαφέρον μόνο και άμα αποφασίσουμε να κινητοποιηθούμε και  δημοσιοποιήσουμε κάτι που τις περισσότερες φορές είναι δυσάρεστο για μας. Τότε μας σκέφτονται μόνο...
Μπορεί το θέμα της τελευταίας αυτής κινητοποίησης να ξεκίνησε από μια έλλειψη βάρδιας οδηγού, η αλήθεια είναι όμως, επειδή έχω καταγράψει μέσω του blog την προσπάθεια του Κέντρου Υγείας, ότι από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο πέρυσι, τα περιστατικά που το ασθενοφόρο χρειάστηκε να επέμβει με την κανονική μορφή πληρώματος (διασώστες- γιατρούς) ήταν 30 πνιγμοί 10 τροχαία (τα 5 ακραία) γύρω στις 10-15 μεταφορές χαμένων περιπατητών μόνο από το πάρκινγκ του Μπάλου, 15 ανακοπές και εκατοντάδες παθολογικά και ορθοπαιδικά περιστατικά. Αρα εδώ δεν μιλάμε για ένα μικρό ΚΥ αλλά για ένα σταθμό σωτηρίας και αναγκαίο καλό για την περιοχή μας και πρέπει όχι να κλείσει αλλά να στελεχωθεί και να λειτουργήσει καλύτερα. 
Αυτός ο αγώνας λοιπόν μας βρίσκει θέλω να πιστεύω όλους μια γροθιά.
Γιατροί διασώστες οδηγοί είναι σωτήρες και οι αφανείς ήρωες που κανείς δεν τους ξέρει την επομένη. Το έζησα και το ξέρω. 
Τώρα ποιος δεν θέλει να λειτουργήσει καλύτερα το Κέντρο Υγείας Κισάμου, το ξέρουν οι δημότες, το ξέρουν οι αρχές της πόλης, το ξέρει ακόμα και αυτή η υπηρεσία που δίνει μόνο υποσχέσεις...... Φάνηκε εξάλλου με το δελτίο τύπου ανακοίνωση σε εφημερίδα των Χανίων που προσπάθησε να δικαιολογήσει την ολιγωρία της ρίχνοντας ευθύνες αλλού.
Αυτά για να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς όλοι που κινητοποιήθηκαμε και δημοσιοποιήσαμε τα προβλήματα του Κ.Υ έχουμε παράπονα από συγκεκριμένη υπηρεσία και όχι από τους υπαλλήλους της.

ΝΟΜΙΜΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΝ ΝΤΑΜΙΑΛΗ

Η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου με έναυσμα τις διάφορες γνώμες και απόψεις που αφορούν τις εργασίες ανακαίνισης, εξωραϊσμού και καλλωπισμού του Ιερού Προσκυνήματος Γενεσίου Τιμίου Προδρόμου, στην θέση «Ντάμιαλης» και επειδή η αλήθεια είναι εκείνη που ελευθερώνει τον άνθρωπο, δηλώνει τα εξής, προς ενημέρωση παντός ενδιαφερομένου: 
1. Οι εργασίες γίνονται βάση μελέτης και σύμφωνα με τις εγκρίσεις και οδηγίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χανίων.
 2. Η κοπή των δύο δένδρων (αλμυρίκια), έγινε, νόμιμα και όπως προβλέπεται, καθώς οι ρίζες τους είχαν καταστρέψει τόσο τα υφιστάμενα τοιχία, όσο και το πάτωμα της αυλής. Εντός του αύλειου χώρου και όχι εξωτερικά όπως ήταν, θα φυτεύουν δύο σκίνοι, οι οποίοι και θα συμβάλλουν στην σκίαση του χώρου, μαζί επίσης και με άλλα καλλωπιστικά φυτά, συμβατά με τον χώρο.
 3. Τα τοιχία, περί των οποίων γίνεται τόσος λόγος, προϋπήρχαν εδώ και περισσότερα από πενήντα (50) έτη (οι τρείς φωτογραφίες που επισυνάπτονται βεβαιώνουν του λόγου το αληθές). Εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι σήμερα η ύπαρξις τους. Δεν έγινε ουδεμία απολύτως παρέμβασης επ΄ αυτών, παρεκτός της επένδυσης με πέτρα. 
4. Η προέκτασις ενός τμήματος του τοιχίου προς τον δρόμο, όχι μόνον προϋπήρχε πλέον των πενήντα (50) ετών, αλλά δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει την γέφυρα που υπάρχει από κάτω και η οποία οδηγεί στην θάλασσα, προς διευκόλυνση των λουόμενων. Συνεπώς ουδόλως εξυπηρετεί τον χώρο της Εκκλησίας και, σαφώς, ουδεμία παρέμβαση στο σημείο αυτό μπορούσε να γίνει, διότι αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να χαλάσει η γέφυρα και, άρα, η πρόσβαση προς την θάλασσα. Για όσους δηλώνουν ότι θα πρέπει να χαλάσει τους συστήνουμε να απευθυνθούν στην Περιφέρεια Κρήτης, στην οποία ανήκει ο δρόμος, και εκεί να υποβάλλουν το όποιο αίτημα τους. 
5. Η πάσης φύσεως κριτική είναι ευπρόσδεκτη, καθώς βοηθά στο να γίνουμε καλύτεροι, πρέπον όμως είναι να στηρίζεται επί γεγονότων και όχι επί υποθέσεων και οφείλει, επίσης, να σέβεται τον συνομιλητή. Εκφράσεις όπως «ντροπή» κλπ. θεωρεί ότι δεν τιμούν κανένα. 
6. Η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου, ως η υπό τον Νόμο μόνη αρμόδια και υπεύθυνη και, έχοντας πλήρη επίγνωση της ιερότητας και της ιστορίας του χώρου, προβαίνει στις, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, ανακαινίσεις, εξωραϊσμό και καλλωπισμό του ιερού αυτού προσκυνήματος και του περιβάλλοντος χώρου. Ανακαίνιση και εξωραϊσμός ο οποίος θα συμβάλλει, έτι περισσότερο, στην προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου. Καλεί, τέλος, όλους να μετέχουν στην μεγάλη πνευματική χαρά των Ιερών Θυρανοιξίων, τα οποία θα τελεστούν το εσπέρας της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, 24 Ιουνίου, ως και την πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της επομένης, Τρίτη 25 Ιουνίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.       
Εκ της Ι. Μητροπόλεως

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΩΡΑΙΑ

Μαλλιά κουβάρια, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών πάρκινγκ στο Λαφονήσι – Τι συμβαίνει;
Ο κακός χαμός γίνεται στο Λαφονήσι μεταξύ των ιδιοκτητών των ιδιωτικών πάρκινγκ που λειτουργούν στην περιοχή, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες που πηγαίνουν στη δημοφιλή παραλία των Χανίων.
Συγκεκριμένα, ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να «ψαρέψουν» πελάτες να παρκάρουν το ΙΧ τους στον δικό τους χώρο, ώστε να έχουν κέρδος, προβαίνουν σε αθέμιτες τακτικές, προκαλώντας προβλήματα μεταξύ των επιχειρηματιών, σύμφωνα με το zarpanews.gr.
Μάλιστα, αρκετοί προχωρούν σε… κυνήγι πελατών, λέγοντας πως οι υπόλοιποι χώροι στάθμευσης στην περιοχή είναι πλήρεις, ώστε να πείσουν τους λουόμενους να διαλέξουν την δική τους επιχείρηση.
Αυτό προκαλεί αντιδράσεις ανάμεσα στους επιχειρηματίες, οι οποίοι προχωρούν σε καταγγελίες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να ακολουθούν συλλήψεις. Τη 14η Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν δύο συλλήψεις Ελλήνων έπειτα από καταγγελία άλλων ιδιοκτητών, ενώ ακόμη σύλληψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.
Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ, έχει σχηματισθεί δικογραφία εις βάρος τους. Οι συγκεκριμένοι χώροι στάθμευσης λειτουργούν σε χώρους κοντά στη δημοφιλή παραλία, μετά και την απαγόρευση στάθμευσης εντός αυτής.
Όλα θα φτιάξουν......

 

ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ Η ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

 Ασαφείς ακόμα οι εκτιμήσεις σε όλες τις χώρες
 Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης*
Με ταχείς ρυθμούς δείχνει να εξελίσσεται η πρόωρη φετινή παραγωγή σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας αλλά και των άλλων Μεσογειακών χωρών, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του Χειμώνα και  Άνοιξης
Ιδιαίτερα στην Κρήτη, η εξέλιξη της καρποφορίας είναι πιο προχωρημένη και μάλιστα σε αρκετές περιοχές έχει ήδη φτάσει στο κρίσιμο για δακοπροσβολές στάδιο, της πήξης του πυρήνα. 
Ωστόσο, το ύψος της καρποφορίας- που βέβαια σε αυτή την περίοδο δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική ανομοιομορφία μεταξύ περιοχών αλλά και μεταξύ ελαιώνων της ίδιας περιοχής.
Έτσι βλέπουμε πολύ γειτονικούς ελαιώνες να διαφέρουν σημαντικά ως προς το ποσοστό της καρποφορίας, πράγμα που δείχνει ότι εκτός από το ύψος βροχής και άλλοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο αποφασιστικό.
  Και μεταξύ αυτών οι πιθανότεροι είναι ο χρόνος και ο όγκος της συγκομιδής της περασμένης σοδειάς αλλά και η ανισορροπία μεταξύ μεγέθους της κώμης (φούντας) των δέντρων και διαθεσιμότητας  εδαφικής υγρασίας. δάκος σε ελιά
  Ελαιώνες που λόγω αμέλειας, άγνοιας η αδυναμίας, έχουν αφεθεί επι χρόνια να αυξάνουν απεριόριστα (χωρίς κλάδεμα) την κώμη τους, περιπίπτουν σε θρεπτική ανισορροπία με συνέπεια να μειώνεται  δραματικά η και να μηδενίζεται (παρενιαυτοφορία;;)  η παραγωγικότητα τους !
Προβλέψεις κατά περιοχές και χώρες
 Βεβαια, μια γενική εκτίμηση της παραγωγής μιας ευρύτερης περιοχής, π.χ. Δήμου, Περιφερειακής Ενότητας η Κράτους απαιτεί  μεθοδευμένες λεπτομερειακές τοπικές εκτιμήσεις  που μπορούν να  κάνουν  μόνο ανάλογα στελεχωμένες τοπικές υπηρεσίες.
 Ελαιονέα
 Όμως, αφού επίσημες ανακοινώσεις υπηρεσιών δεν υπάρχουν ακόμη και αφού υπάρχει εύλογη αγωνία για το ύψος της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής, βασιζόμενοι στις πληροφορίες τοπικών παραγωγών και ελαιοτριβέων, παραθέτουμε τα εξής:
Καλή ανθοφορία και καρπόδεση φαίνεται να υπάρχει γενικά στις Δυτικές περιοχές της χώρας (Κρήτης και  Πελοποννήσου) οι οποίες είχαν δεχτεί κάπως περισσότερες βροχές.
 Αντίθετα η καρπόδεση δεν ήταν επιτυχής και τα δέντρα δείχνουν χαμηλή η και μηδενική καρποφορία, στις νότιες και ανατολικές  περιοχές (όπως στα νότια της Κρήτης και  Πελοποννήσου)  όπου οι βροχές ήταν χαμηλότερες.
 Καλή ανθοφορία και καρπόδεση φαίνεται  να υπάρχει στην Δυτική Μεσσηνία, ενώ ασαφής  φαίνεται να είναι ακόμη η εικόνα  στην Λακωνία και Χαλκιδική.
    Για τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου και ιδίως την Ισπανία, η παραγωγή της οποίας έχει αποφασιστικό ρόλο στις τιμές, αξιόπιστες πληροφορίες φορέων η υπηρεσιών για την ερχόμενη παραγωγή δεν υπάρχουν ακόμα. Ανώνυμες και επομένως όχι αξιόπιστες, αναφορές προβλέπουν την ερχόμενη παραγωγή της χώρας από 1,2 έως 1,7 εκατ. τόνους, ποσότητες που αντιστοιχούν περίπου στον μέσο όρο της τελευταίας 10/ετιας, ο οποίος είναι 1,4 εκ. τόνους
     Έτσι, η πιο έγκυρη προς παρόν άποψη, με την οποία και εμείς συμφωνούμε είναι ότι η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή θα είναι γενικά καλύτερη από την περσινή αλλά όχι εξαιρετική!
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 7ης ΥΠΕ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

 Η ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ όπως δημοσιεύθηκε σε Χανιώτικη εφημερίδα.
Η Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη της την πρόσφατη κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου για τις παρεχόμενες υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, θέτει σε γνώση των πολιτών την κάτωθι πληροφόρηση.
Στην ενεργό δύναμη του Κέντρου Υγείας για την κάλυψη της υπηρεσίας ασθενοφόρου εντάσσονται 5 άτομα με την ιδιότητα Πληρωμάτων Ασθενοφόρου: 1 μόνιμος υπάλληλος, 2 επικουρικά στελέχη, 1 υπάλληλος με σύμβαση ΟΑΕΔ και 1 οπλίτης. Η αριθμητική αυτή δύναμη επαρκεί για την 24ωρη κάλυψη του Κέντρου Υγείας. Η αιφνίδια αναρρωτική άδεια υπαλλήλου που κάλυπτε την πρωϊνή βάρδια στις 4/6/2024 και η καθυστερημένη ενημέρωση του Κέντρου Υγείας, είχε ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του προγράμματος κάλυψης της πρωινής βάρδιας. Επισημαίνεται ότι το αναφερόμενο περιστατικό αντιμετωπίστηκε από το ΚΥ Κισσάμου, όπου πραγματοποιήθηκε ο απαραίτητος έλεγχος της κατάστασης της υγείας του πολίτη.
Ο συντονισμός της κίνησης των ασθενοφόρων πραγματοποιείται από το ΕΚΑΒ Κρήτης, το οποίο έχει και την ευθύνη κατάρτισης του προγράμματος εργασίας του προσωπικού των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή λειτουργία του ασθενοφόρου του Κ.Υ. και στις 3 βάρδιες καθημερινά.
Η Διοίκηση 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες που διαμορφώνονται κατά τη θερινή περίοδο, ήδη από τον Μάιο αιτήθηκε την ενίσχυση του ΚΥ Κισσάμου με 2 ακόμη οπλίτες για το διάστημα 1/6 έως 31/10. Η ενίσχυση του ΚΥ Κισσάμου με δύο επιπλέον οδηγούς εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση των Μονάδων πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης. Τα τελευταία έτη στο δυναμικό του Κέντρου Υγείας Κισσάμου έχουν προστεθεί συνολικά είκοσι (20) άτομα. Συγκεκριμένα από το 2019, για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων αυτού, πέραν των Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου, έχουν προσληφθεί τέσσερις (4) μόνιμοι ιατροί ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, ένας (1) μόνιμος και ένας (1) επικουρικός ιατρός ειδικότητας Παιδιατρικής, επτά (7) νοσηλευτές/τριες, τέσσερις (4) διοικητικοί υπάλληλοι και τρεις (3) ειδικότητας πλήρωμα ασθενοφόρων.
Επιπλέον, σε μία προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών, στις 26-7-2023 παραδόθηκε στο Κέντρο Υγείας από τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης ένα υπερσύγχρονο ασθενοφόρο όχημα προνοσοκομειακής φροντίδας μέσω έργου που υλοποίησε με χρηματοδότηση από το ΕΠ Κρήτης.
Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή περιστατικών που ταλαιπωρούν αναίτια τους συμπολίτες μας και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.