Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΔΕΝ ΤΕΚΜΗΡΟΝΟΝΤΑΙ .. ΑΡΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΒΑΣΙΜΕΣ..

Τον Φεβρουάριο του 2020 με ομόφωνη απόφαση ο Δήμος Κισάμου, επαναβεβαίωσε την θέση του οτι δεν θέλει πλέον λατομεία στα Εννιά χωριά. Έτσι ο Δήμος Κισάμου προσέφυγε στη δικαιοσύνη για το θέμα αυτό, ασκώντας ειδική διοικητική προσφυγή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος &΄Ενέργειας και στην Γενική Γραμματεία Ενέργειας Ορυκτών Πρώτων Υλών Δ/νση Μεταλλευτικών, αλλά και κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης η οποία προχώρησε σε έγκριση διενέργειας ερευνητικών εργασιών του Β.Ο γύψου σε τρεις τοποθεσίες, στην ευρύτερη περιοχή Προφήτης Ηλίας, Στομίου, Βάθης Ιναχωρίου, σε συνολική έκταση περίπου 600 στρεμμάτων.... η οποίες και απορρίφθησαν απο το υπουργείο περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν λίγες μέρες με το σκεπτικό σαν αβάσιμες, μιας και αναφέρουν στις 5 σελίδες πολλά αλλά το ρεζουμέ το παρακάτω:
- Ο Ι.Γ.Μ.Ε τους απάντησε οτι δεν έχει κάνει ερευνητικά έργα στην περιοχή, αλλά και οτι...
 το ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Ιναχωρίου δεν είναι εγκεκριμένο, οι οικισμοί Χρυσοσκαλίτισσα και Κεφάλα δεν τεκμηριώνονται οτι είναι σε κοντινή απόσταση απο τις έρευνες, δεν τεκμηριώνεται ακόμα οτι η περιοχή της έρευνας γίνεται σε κοντινή απόσταση με προστατευόμενη περιοχή, ούτε (εδώ είναι που αναρωτιόμαστε πόσο καλά ξέρουν την περιοχή μας) τεκμηριώνεται ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην παραλία του Λαφονησιού... καταλήγοντας ανάμεσα στα άλλα... οτι η εκμετάλλευση των λατομείων βιομηχανικών ορυκτών (όπως ο γύψος) χαρακτηρίζεται ως δημοσίας ΩΦΕΛΕΙΑΣ (ανώτερο του τουρισμού με απλά λόγια), αλλά και το καθησυχαστικό οτι ..οι ερευνητικές εργασίες δεν αποτελούν εγκριση εκμετάλλευσης λατομείου, ούτε λατομικής ζώνης..
Την κάτσαμε την βάρκα λοιπόν και φυσικά το ότι δεν τεκμηριόνονται οι δικαιολογίες μας ώστε να μην έχουμε ξανά λατομεία στην περιοχή των Εννιά Χωριών, με στεναχωρεί αφάνταστα... 


Δεν υπάρχουν σχόλια: