Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

ΚΙΣΑΜΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ


Του Κυριάκου Ροδουσάκη
Ύστερα από τελευταίο έγκυρο δημοσίευμα, θα πρέπει να διαπιστωθεί και επίσημα κατά πόσο πράγματι η Κίσαμος συμπεριλαμβάνεται  στο σχέδιο σημαντικών υποδομών συνδεόμενων με την εκμετάλλευση τού αγωγού φυσικού αερίου ΕAST MED.
  Συγκεκριμένα στό ΒΗΜΑ της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε άρθρο
της Μάχης Τράτσα με τίτλο :*Ενεργειακός κόμβος θα γίνει η Κρήτη*. Οι πληροφορίες του άρθρου είχαν πηγή το Ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας.
Αφορούν τα σχέδια για την ένταξη σημαντικών υποδομών υποστηρικτικών του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Εast Med. (Eastern Mediterranean Pipeline) κατά μήκος της κρητικής του διαδρομής.
Σημειώνεται, ότι όπως έχει ανακοινωθεί ήδη επίσημα, η διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EAST MED, που προγραμματίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Ελλάδας (και Κρήτης) στην Ευρώπη, θα υπογραφεί από τις 4 χώρες, Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Ισραήλ,τον Δεκέμβριο στην Κύπρο.
Στο προαναφερόμενο άρθρο τού ΒΗΜΑΤΟΣ στο οποίο αναφέρεται ότι οι σχεδιαζόμενες υποδομές και αλλαγές * θα μεταβάλουν το τοπίο της Κρήτης* σημειώνεται επίσης: *Οι χερσαίες εγκαταστάσεις για τον
διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου East  Med (Eastern Mediterranean Pipeline) θα συνδυαστούν με το Ενεργειακό Κέντρο Αθερινολάκου και το λιμάνι τού Τυμπακίου. Την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα εξυπηρετούν χώροι πού συνορεύουν με το Τυμπάκι ή το Καστέλλι Κισάμου.* Στο δεύτερο μέρος, το άρθρο επανέρχεται και πάλι ανακεφαλαιώνοντας: *Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου (Ενέργειας) έκριναν ότι είναι αναγκαία η χωροθέτηση των συνοδών χερσαίων εγκαταστάσεων για την  εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε χώρους που συνορεύουν με τα υφιστάμενα αστικά κέντρα σε Τυμπάκι ή Καστέλλι Κισάμου.*
Σύμφωνα με έγκυρη πληροφορία, ο αγωγός από την περιοχή του
Τυμπακίου Αθερινολάκου κλπ. θα κατευθύνεται προς τα δυτικά της Κρήτης σε χερσαία διαδρομή θα καταλήγει στο Καστέλλι Κισάμου και από εκεί θα προχωρεί υποθαλάσσια δυτικά της Πελοποννήσου, Ιόνιο, Κέρκυρα, Ιταλία.
Τι σημαίνει όμως *χερσαίος χώρος εγκαταστάσεων για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων* που σχεδιάζεται στην περιοχή Καστελλίου Κισάμου ή Τυμπακίου σύμφωνα με τον σχεδιασμό τού Υπουργείου Ενέργειας;
 Αυτό μπορεί να σημαίνει αποθηκευτικές εγκαταστάσεις συνδεόμενες με την λειτουργία τού αγωγού, ή σταθμό ανεφοδιασμού και φορτώσεως πλοίων, μέχρι και σταθμό υγροποιήσεως φυσικού αερίου ή και σταθμό επανασυμπίεσης, επειδή κατά την διαδρομή του το αέριο αποσυμπιέζεται και έχει ανάγκη ενδιάμεσων σταθμών επανασυμπίεσης. Είναι αυτονόητη λοιπόν η σημασία αυτών των εγκαταστάσεων τόσο για την οικονομία του τόπου, με τα έργα, την κίνηση και το πολυάριθμο προσωπικό πού θα προστεθεί στον ήδη υπάρχοντα πληθυσμό  τής πόλης, όσο και για τον εκ των πραγμάτων εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του μέχρι σήμερα παραμελημένου λιμανιού στο Καβονήσι.
Είναι επιτακτικό συνεπώς οι τοπικές Αρχές και οι παράγοντες του τόπου να διαπιστώσουν από το Υπουργείο Ενέργειας ποιος είναι ακριβώς ο προγραμματισμός για την Κίσαμο και να επιδιώξουν να κατοχυρωθούν οι όποιες σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις. Εφόσον μάλιστα, όπως διατυπώνεται στο ΒΗΜΑ, ο σχεδιασμός προς το παρόν δεν έχει καταλήξει οριστικά και ταλαντεύεται μεταξύ Τυμπακίου και Καστελλίου Κισάμου.
 Οι ενέργειες αυτές δεν πρέπει να καθυστερήσουν, γιατί το όλο έργο προχωρεί σε κανονικούς ρυθμούς πλέον, ύστερα από μία περίοδο στασιμότητας και ανεξήγητης πολιτικής. Είναι γνωστοί οι αγώνες εδώ και μια δεκαετία και πλέον, εξαίρετων Ελλήνων επιστημόνων με πρωτοπόρο τον Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμο εταίρο της Καναδικής Γεωλογικής Υπηρεσίας Αντ. Φώσκολο, οι οποίοι, για σειρά ετών, προσπαθούσαν να πείσουν ότι Νότια της Κρήτης υπάρχουν τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων. Από το 2011 πάντως που ανατέθηκαν οι έρευνες για φυσικές έρευνες στην νορβηγική Εταιρία PGS, δρομολογήθηκαν όλες οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση και την εξόρυξη των κοιτασμάτων, ύστερα μάλιστα και από τις θεαματικές προόδους και ανακαλύψεις και στα διπλανά οικόπεδα τής Ανατολικής Μεσογείου πού οδήγησαν και στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ 4 χωρών της περιοχής.
Σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα Δυτικά και Νότια της Κρήτης, αναμένεται
διαδοχικά κατάθεση προσφορών από ενδιαφερόμενες Εταιρίες ή
κοινοπραξίες, αξιολόγηση των φακέλλων εντός του 2018, έναρξη και ολοκλήρωση ερευνών από την ανάδοχο Εταιρία ή κοινοπραξία εντός του 2020-2921 σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι στους διεθνείς Κολοσσούς EXXON MOBIL και TOTAL που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον, έχει προστεθεί τώρα και η Ιταλική ΕΝΙ. Αυτή η συγκέντρωση των κορυφαίων του είδους, αποτελεί, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, την καλύτερη εγγύηση για την ύπαρξη κοιτασμάτων Νότια της Κρήτης και την σύντομη προώθηση  των ερευνών.
Αποτελεί δε και την πιο πανηγυρική δικαίωση των μοναχικών επιστημόνων οι οποίοι είχαν προαναγγείλει πολύ ενωρίτερα με τις επιστημονικές τους ανακοινώσεις με ακρίβεια τον εντοπισμό των κοιτασμάτων Νότια της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: