Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

ΑΙ ΑΠΟΚΡΗΕΣ* ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΙΣΑΜΟΥ

Και η μοναδική φωτο απο εκείνον τον χορό. Διακρίνονται ντυμένοι κρητικοί
ο γιατρός Μαργαρίτης, ο Καλογρίδης, ο Ξηρουχάκης, ο Κοντογιάννης, Γιακουμάκης
Μεγάλην και εξαιρετικήν επιτυχίαν εσημείωσε ο δοθείς την παρελθούσα εβδομάδα εις την αίθουσα χορού της κοσμικής Κομωπόλεως Καστελλίου Κισάμου υπό του συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων " Η Κοινωνική πρόνοια" χορός στεφθείς υπό πλήρους επιτυχίας παρέστη δε όλη η αφρόκρεμα της εν Καστελλίω κοινωνίας.
Δ/νις Ξαγοράρη
Ωραιόταται εμφανίσεις σε θαυμάσια σώματα επροκάλεσαν θαυμασμό. Μεταξύ των προσκεκλημένων διακρίνωνται ο και η Σπυριδάκη Γυμνασιάρχου, ο κ. και η κ. Μαρουλή καθηγητού, ο κ. και δ/νις Ξαγοράρη, ο κ. και η κ. Αναγνωστάκη ιατρού, ο κ. και δις Μουζουράκη δικηγόρου, ο κ. και η κ. Παντελάκη, ο κ. και κ. Σηφάκη συμβολαιογράφου, ο κ. και κ. Γαλανάκη χημικού, ο κ. και η κ. Μαγαρίτη ιατρού, ο κ. και κ. Δαρμάρου, ο κ. και η κ. Πατερομιχελάκη, ολ. και κ. Δεσποτάκη, ο κ. και η κ. Πλευράκη, η δ/νις Ρουκουνάκη, ο κ. και η κ. Λυγιδάκη ιατρού, ο κ. και η κ. Κουνελάκη διδασκάλου, ο κ. Καστρινάκης μετά της μνηστής του κ. Κοντοπυράκη, ως και οι κ. Κούκης, κ. Φουνδουλάκης, Χουρδάκης, Μαράκης καθηγηταί, Αντωνομανωλάκης διευθυντής του δημοτικού σχολείου, αδελφοί Μαρή έμποροι, Γ. και Ε. Πατερομιχελάκη έμποροι, Σουρής λογιστής ενώσεως, Γιακουμάκης γραμματέας της κοινότητας, Σχετάκης ζαχαροπλάστης, η οικογένεια Π. Καλογρίδη και άλλοι πολλοί ών τα ονόματα μας διαφεύγουν. Ιδιαιτέρα μνεία δέον να γίνει δια τον οργανοπαίκτην κ. Γ Κουτσουρέλην αποσπάσαντα τα συγχαρητήρια των προσκεκλημένων δια την δεξιότητα και την αντοχήν ήν επέδειξε τόσον εις τους εγχώριους όσο και τους Ευρωπαϊκούς χορούς προσφερθέντες αφιλοκερδώς μέχριν την 5η πρωινήν καθ' ην παρετάθη ο χορός.
 Το συμβούλιο του άνω συλλόγου αποτελούμενον από τας κ.κ. Ξαγοράρη προέδρου, Παντελάκη αντιπροέδρου, Κογχυλάκη γραμματέων και μελών είναι άξιον συγχαρητηρίων και επαίνου δια τας προσπάθειας ας κατέλαβε προς επιτυχίαν της χοροσπερίδας ταύτης ήτις θα μείνει αλλησμόνητος  εις τους προσκεκλημένους.
Τους προσκεκλημένους υποδέχοντο άπαν το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου με επικεφαλής αυτού κ. Ξαγοράρη κομψή με μαύρα η δε δ/νις Ξαγοράρη ήταν εξαιρετικώς χαριτωμένη με ωραιοτάτην τουαλέτα από ταυτά βωλ. 
..... Ο κ Γεωργιος Κουτσουρέλης οργανοπαίκτης ανάφθαστος αντοχής και ευθυμίαν και ο κ. Γιακουμάκης με το τραγούδι και της μαντινάδες του (Μάλλον θα ήταν ο Γιάννης Γιακουμάκης ο παππούς του Γιάννη Καλογρίδη) τις πετυχεμένες εις το χιούμορ και κέφι του ενεθουσίαζε την χορευτικήν κίνησην.
Κατά την χορευτικήν κίνησην εγένετο η κλήρωσις του λαχείου δια να αναδειχτούν αι τυχεροί 3 όρνίθων εψημμένων, εκέρδισαν δε ταύτας οι αριθμοί 8, 57, 65 ανήκοντες εις τους κ. Μαρήν, κ. Πλευράκην, και κ. Χορευτάκην Ιωάνναν. Τα κερδιθέντα όμως δεν έμειναν κτήμα των τυχερών αλλά διενεμήθηκαν  υπ΄αυτών εις άπαντας τους παρευρισκόμενους εις την εσπερίδαν.
Είναι άξιοι θερμών συγχαρητηρίων οι διοργανωταί της χορευτικής ταύτης εσπερίδας διότι κατόρθωσαν  συν.......( δεν βγάζω την λέξη) εις τούτο και της φιλοπροόδου κοινωνίας Καστελλίου να αποδώσουν μιαν λαμπράν επιτυχίαν εις την χοροσπερίδα ταύτην ήτις θα παραμείνη αλησμόνητος εις τους προσκεκλημένους.
Ν. Τσιριντάνης.

Αν κουραστήκατε να διαβάζετε φανταστείτε εμένα που το αντέγραψα. 
Ευχαριστώ την κ. Δεσποτάκη Ευτυχία που φύλαξε και μου έφερε την εφημερίδα. Με αυτά και άλλα πολλά μαθαίναμε πως διασκέδαζαν οι παππούδες μας εκείνα τα χρόνια Κρητικοευρωπαικά. Καλές απόκριες.
Τώρα το ΑΠΟΚΡΗΕΣ* στον τίτλο με δυσκόλεψε λιγάκι αλλά έτσι το γράφει.. η εφημερίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: