Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΠΟΙΟΙ ΕΚΤΙΣΑΝ ΤΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ


Η περιοχή Κισάμου και ειδικότερον του Καστελλίου υπέστη τας συνεπείας του πολέμου περισσότερον πάσης άλλης. Εκτός των ζημιών που υπέστη εκ του βομβαρδισμού και των λεηλασιών κατά την κατάληψιν, με την υποχώρησιν των οι Γερμανοί ανατίναξαν και τον λιμενοβραχίονα μετά του γερανού και δια της εξανεμίσεως εκ του πληθωρισμού των υπολειπομένων να εισπραχθούν δόσεων οικοπέδων Καλές Καστελλίου, προς μεγίστην ζημίαν επεκτάσεως των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Μοναδικήν αρωγήν εδέχθη την ίδρυσιν Πολυϊατρείου Καστελλίου υπό της Ελληνικής Πολεμικής Περιθάλψεως ήτοι από εισφοράς των ομογενών Αμερικής κινουμένων εξ αισθημάτων πατριωτισμού και ανθρωπισμού και από ενίσχυσιν της Αμερικανικής κυβερνήσεως.
Το ίδρυμα τούτο ανεγέρθη και εγένοντο τα εγκαίνια τας αρχάς Ιανουαρίου 1949 επί οικοπέδου το οποίον ηγοράστη δια συνεισφορών των κατοίκων Κισάμου και Δυτικού Σελίνου, ανερχομένων εις άνω των 10.000 οκάδων ελαιολάδου. Είχε σύνθεσις πολυϊατρείου ήτοι, Παθολογικόν, Χειρουργικόν, Ακτινολογικόν, Μικροβιολογικόν, Οδοντολογικόν, Φαρμακείον, πλήρεις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις λουτρών και καλοριφέρ. Και πλαισιωμένο με το αναγκαίο προσωπικόν παρείχε μεγίστην και ιδεώδη εξυπηρέτησιν εις την περιφέρειαν μας, ως μοναδικόν εις το είδος του και με κίνησιν 12.000 ατόμων περίπου ετησίως. Το ίδρυμα τούτο μεταβιβάστη το έτος 1951 εις την αρμοδιότητα του Υπουργείου Κοινωνικής πρόνοιας και ελειτούργησεν ως τούτο ως το έτος 1955.......έκτοτε .....
Ημερομηνία 1959 από επιστολή του Εμπορικού συλλόγου Καστελλίου Κισάμου προς τις εφημερίδες Αθηνών και Χανίων.

Κύριοι δεν μας σώζει τίποτα εκτός απο μια βοήθεια πάλι απο "ανθρώπων κινουμένων εξ αισθημάτων πατριωτισμού και ανθρωπισμού"

Δεν υπάρχουν σχόλια: