Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΣΤΕΛΙ

Αυτή είναι μάλλον η πρώτη τάξη Αγγλικών στην Κίσαμο η φωτο είναι του1953-54
και διακρίνονται από αριστερά ο Αντ. Σχετάκης, η Ιωάννα Σχετάκη, 
ο Νώντας Πατερομιχελάκης ο Πλευράκης, η δασκάλα Ελευθερία Λατζάκη
Μάλιστα όπως γράφει στον μαυροπίνακα είναι
The last lesson ......
Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη
Φώτο Αρχείο Παπαδάκη Ιωάννη
Στη δεκαετία του 50 συστηματική διδασκαλία ξένης γλώσσας από φροντιστήρια στο Καστέλι δεν υπήρχε. Κάποιοι ελάχιστοι μαθητές διδασκόταν στο σπίτι τους Γαλλικά όπου πήγαινε και δίδασκε η γυναίκα ενός μαθηματικού του κ. Ξενάκη, η κ. Στέλλα
Ούτε στα σχολεία υπήρχε ξένη γλώσσα ως το 1967, όπου μπαίνουν τα Αγγλικά. Ωστόσο λίγο πριν την κατοχή πρέπει να διδασκόταν Γαλλικά. Καθηγητής ήταν κάποιος Λουκίδης.
Τέλη του 1950 με αρχές του 60 και στην φώτο (κάτω) που βρήκε ο Γιάννης Παπαδάκης πρέπει να υπήρχε Ινστιτούτο Αγγλικών στο Καστέλι «GREEK AMERICAN CULTURA INSTITUTE», έτσι λεγόταν και στεγάστηκε πάνω από το φούρνο του «Μελισσιανού». Γραφτήκαμε πολλά παιδιά γιατί ήδη ακουγόταν επιτακτική η έκφραση, «η ξένη γλώσσα σήμερα είναι απαραίτητη». Δίδασκε η Ιωάννα Τσουγκράκη και φαίνεται η επιχείρηση ήταν του πατέρα της.
Υπήρχαν και μεγάλοι, ενήλικες υπάλληλοι, που γράφτηκαν και αυτοί να μάθουν Αγγλικά. Θυμάμαι τον δάσκαλο τον Παπαδάκη Λευτέρη, το Σπύρο Γιακουμάκη, την Παρασκευούλα Πατεράκη, το Γ. Δεσποτάκη.
Βέβαια η συνδιδασκαλία μαζί μας δεν ήταν ότι καλύτερο, γιατί εμείς παιδιά κάναμε φασαρία,καθώς δεν επειγόμαστε.. πράγμα που ίσχυε γι΄αυτούς και όλο είχαμε συγκρούσεις……
ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΖΑΝΑΚΑΚΗ
Αργότερα το φροντιστήριο αγγλικών μεταφέρθηκε  στο στενό του Μπικάκη και κάτω από το σπίτι του γιατρού Γιάννη Λυγιδάκη. Εδώ ήταν επιχειρηματίας ο κ. Ναναδάκης επίσης από τα Χανιά, ο πρώτος πράκτορας της Α.Ν.Ε.Κ. Αγγλικά μας δίδασκε μια κοπέλα η Ελένη Βιδάκη. Κάπου εκεί γύρω στο 1963 κάποιοι δώσαμε εξετάσεις στα Χανιά και πήραμε το «lower» της εποχής, πέντε παιδιά και δύο ενήλικες.
Συνεχίσαμε στο ίδιο μέρος τα μαθήματα με ένα κ. Κωνσταντινίδη και  ένα κ. Καμπράνη. Μετά το 1970 ήρθε στην Κίσαμο ο Φάνης Παπαδάκης που στεγαζόταν πίσω από το εργαστήριο Σημαντηράκη στην Παπαγιαννάκη.
Αγγλικά θυμάμαι να γίνονται από τον κ. Χοχλάκη, που έχει φροντιστήριο στην οδό Καμπούρη, στην παλιά  Αστυνομία πριν αυτή να μεταφερθεί στην οδό Πολυρρηνείας. Παράλληλα η κ.Λουίζα Ξηρουχάκη έχει δικό της φροντιστήριο όπου διδάσκει και Γερμανικά, καθότι Γερμανίδα, και η Ευτυχία Λαμπουσάκη-Γλαμπεδάκη (1980-1984) απέναντι από του Μπικάκη. 
Σήμερα οι ξένες γλώσσες όπως και αλλού διδάσκονται επαρκώς  και στην πόλη μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: