Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Η ΚΙΣΑΜΟΣ ΕΟΡΤΑΣΕ

....τον εκλεκτό γόνο της.
Εντός της όμορφης και ευφρόσυνης περιόδου του Αγίου Δωδεκαημέρου η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου χαίρεται και επαγάλλεται επί τη εορτή το Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Νικηφόρου του Λεπρού, γόνου της Κισάμου, καθώς έλκει την καταγωγίου Του εκ του χωρίου Συρικαρίου Κισάμου. Του Πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Του Εσπερινού ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία όπου εψάλλησαν τα Εγκώμια του Αγίου, Ιερά Παράκλησις και εν συνεχεία Θεία Λειτουργία. 
Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπίσκοπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών: Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και του Ποιμενάρχου κ. Αμφιλοχίου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο ως και τους Σεβ. αγίους Αρχιερείς της Μεγαλονήσου δια την συμμετοχή και σημείωσε: «Οι Άγιοι μας, ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός, δίδουν ένα μήνυμα στον σύγχρονο κόσμο και άνθρωπο, ότι υπάρχει δυνατότητα να ζήσει κανείς την αιωνιότητα από σήμερα. Το πνεύμα της Εκκλησίας μας, το πνεύμα των Αγίων μας, του Οσίου Νικηφόρου, είναι πνεύμα παρακλήσεως και αλήθειας. Ο Άγιος Νικηφόρος μας δίδει την αληθινή ανάπαυση και ειρήνη. 
Όχι γιατί κρύβει τις ασχήμιες ή τις απειλές αυτού του κόσμου, αλλά διότι μέσω Αυτού φανερώνεται η χάρις και η δύναμη του Κυρίου στον κόσμο, ο Οποίος εξήλθε «νικών και ίνα νικήση», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ευχαριστώντας ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Κισάμου κ. Θ. Σταθάκη, ο οποίος συμβάλλει ουσιαστικά εις την ανέγερση του Ι. Ναού του Οσίου Νικηφόρου εις τον τόπο καταγωγής του, καθώς όπως είπε ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος ο Ι. Ναός έχει προχωρήσει και ευρίσκεται εις το «γύρισμα του τρούλου», εκφράζοντας την ευχή σύντομα να αξιωθούμε και της χαράς και ευλογίας των Ι. Εγκαινίων. Ευχαρίστησε, επίσης, και όλους εκείνους που από το «περίσσευμα της αγάπης τους» συμβάλλουν εις την ανέγερση του Ι. Ναού. Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος εξέφρασε την χαρά του δια την σημερινή εορτή και σημείωσε: «Οδοδείκτης και υπογραμμός στους στενάχωρους και ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς μας ο σήμερα τιμώμενος μεγάλος Άγιος του τόπου, της Κρήτης και της οικουμένης όλης, ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός. Μας δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο που καλούμεθα και εμείς να πολιτευτούμε». Εις τις ιερές Ακολουθίες και τις Θείες Λειτουργίες του διημέρου έλαβαν μέρος ο Αρχιγραμματέας της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Πρωτοσύγκελλοι, Ηγούμενοι ιστορικών Μονών της Κρήτης και μεγάλος αριθμός Κληρικών απ΄ όλη την Μεγαλόνησο. Συμπροσευχήθηκαν πλήθος Κληρικών απ΄ όλη την Κρήτη ως επίσης και Γυναικείες Μοναστικές Αδελφότητες. Συγκινητική η συμμετοχή εκατοντάδων προσκυνητών από όλη την Μεγαλόνησο, οι οποίοι παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, το κρύο και την δυνατή βροχή,  το εόρτιο αυτό διήμερο κατέκλυσαν τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου, όπου και εορτάστηκε η ιερά μνήμη του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, προσκύνησαν το Ιερό Λείψανο του και προσευχήθηκαν ενώπιον της Εικόνος Του. Σε όλους τους προσκυνητές μοιράστηκε Εικόνα του Οσίου Νικηφόρου ως επίσης και Ιερός Παρακλητικός Κανόνας Του, έκδοση της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, ευγενής χορηγία ανώνυμου δωρητού, ο οποίος ευεργετήθηκε από τον μεγάλο αυτό Άγιο της Εκκλησίας μας. Η Ι. Μητρόπολις έχει προβεί, επίσης, στην 2η Έκδοση, καθώς η 1η έχει εξαντληθεί, του «Βίου και της Πολιτείας» του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, η οποία περιλαμβάνει και πλήρη Ασματική Ακολουθία, εγκεκριμένη από την Ι. Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: