Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

 Ενημερωτική έκδοση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης
Η ζωή στη Κρήτη είναι συνυφασμένη με την Ελιά και το λάδι.  Όσο θυμάμαι στη μεταπολεμική εποχή εδώ στην Κρήτη η οικονομία ήταν  άρρηκτα δεμένη με το λάδι, ρήτρα συναλλαγής. 
Από το κράτος ορίζονταν η βασική τιμή ελαιολάδου. Γνώριζε λοιπόν ο κάθε παραγωγός στα χωριά μας, ότι είχε ένα σταθερό εισόδημα.
Στην πορεία η τεχνολογική εξέλιξη συνέδραμε την επέκταση και ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας.
Το ινστιτούτο υποτροπικών και Ελιάς απετέλεσε σταθμό στην ιστορία της ελιάς!  
Ο κ. Μιχελάκης Νίκος έγινε γνωστός ως Δ/ντής και ψυχή του παγκόσμια πια γνωστού Ινστιτούτου.
Δυστυχώς με την παγκοσμιοποίηση και την καταστροφή των άλλοτε κραταιών συνεταιρισμών ήδη από την δεκαετία του 90 τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με την δυναμική που θα άξιζε στο εξαιρετικό κρητικό ελαιόλαδο.
Ευτυχής συγκυρία, ο κ. Μιχελάκης Νίκος με τη αφυπηρέτηση του δεν θέλησε να αδρανοποιηθεί και μετέτρεψε την αγάπη και την αγωνία του σε δημιουργική προσφορά. Ενεργοποίησε με την ίδρυση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης θεσμικά μεγάλο μέρος του ενεργού δυναμικού των ενδιαφερομένων στην προοπτική ανάδειξης και αξιοποίησης «Στους Δρόμους της Ελιάς»

Η παρουσία εδώ και χρόνια και η δράση του ΣΕΔΗΚ, ενημερώνει δραστηριοποιεί και συντονίζει την ιστορία, την εξέλιξη, την πορεία και την ανάπτυξη της κύριας πλουτοπαραγωγικής γεωργικής μας δραστηριότητας.
Από την ηλεκτρονική σελίδα του Συλλόγου έχει όχι μόνο ο κάθε παραγωγός αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος την δυνατότητα να αντλήσει όποια πληροφορία και γνώση –κυριολεκτικά μια πλούσια βιβλιοθήκη και τράπεζα πληροφοριών-
Αρκετές εκδόσεις και πολλές δημοσιεύσεις συγκροτούν πλούσια βιβλιογραφία.
Η τελευταία εκδοτική παρουσία του Συνδέσμου ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης – σε συνεργασία με το διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου: «Στους δρόμους της Ελιάς και παιγνίδια με την Ελιά» φιλοδοξεί στην  ευαισθητοποίηση των νέων και των παιδιών.
Εκφράζομε ανυπόκριτα τα συγχαρητήριά μας στους συγγραφείς επιμελητές και συνεργάτες της σημαντικής αυτής συγγραφής που κυκλοφορεί ταυτόχρονα και στην Αγγλική. Ευχόμαστε στον κ. Μιχελάκη Νίκο, επιστημονικό σύμβουλο και τον νυν πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ. Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη Γιώργο δύναμη και συνέχεια στο έργο τους. 

Κίσαμος Μάιος 2016
Γ. Πευκιανάκης – π. Λυκειάρχης

Δεν υπάρχουν σχόλια: