Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 24 Μαΐου 2016

AΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

..... με τίτλο: «Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μας»
Κύριε Διευθυντά, 
Σε επιστολή Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Καντάνου – Σελίνου για την οποία επισημαίνω τα εξής :
Η Απόφαση Επιτροπής Καθορισμού Διοικητικών ορίων του 1993 είναι η Απόφαση, την οποία αποδεχόμαστε απόλυτα και προβάλλουμε. Με βάση την παραπάνω  απόφαση, το ελληνικό κράτος έχει εκδώσει όλους τους χάρτες που χρησιμοποιούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτούς τους χάρτες αποτυπώνονται επακριβώς τα διοικητικά όρια μεταξύ των επαρχιών από την δεκαετία του 1960 όπου τότε οι κοινότητες δεν μοίραζαν πολυσύχναστες παραλίες λουόμενων και τα όρια σαφώς δεν εξυπηρετούνταν τέτοιου είδους σκοπιμότητες. 
Κατά συνέπεια τα όρια μεταξύ του Δήμου Καντάνου –Σελίνου και του Δήμου Κισάμου στην περιοχή Ελαφονησίου προκύπτουν με σαφήνεια από τους κρατικούς χάρτες.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται αναφορές στην σπουδαιότητα της περιοχής Ελαφονησίου και στο φυσικό κάλλος αυτής ενώ ταυτόχρονα παραβλέπεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Το ενδιαφέρον για την ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας περιοχή του Ελαφονησίου θα έπρεπε να το εκδηλώνουν με πράξεις καθ’όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνον όταν πρόκειται να διαχειριστούν ομπρέλες και καντίνες.
Οι περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας απαιτούν προστασία και αναβάθμιση καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, όσοι δημιουργούν άσκοπες εντάσεις μη αποδεχόμενοι τα όρια μεταξύ των δύο επαρχιών, όπως αυτά αποτυπώνονται στους κρατικούς χάρτες, αδιαφορούν πασίδηλα για την προστασία της περιοχής εφόσον ουδέποτε έπραξαν τίποτα απολύτως για να την επιτύχουν.
Αντιθέτως, σύμφωνα με έγγραφα αρμόδιων υπηρεσιών, κάποιοι προχωρούν σε εκχερσώσεις με μπουλντόζες μέσα στην προστατευόμενη περιοχή, καταστροφέςοικότοπων προτεραιότητας και άλλα πολλά, που συντελούν στην συνεχή υποβάθμιση της εν λόγω περιοχής παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Κύριε Διευθυντά, η προστασία και η αναβάθμιση της περιοχής είναι το ζητούμενο, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μόνο με την συνεχή παρουσία των ενδιαφερόμενων και όχι με την "εποχιακή", λόγω επισκεπτών και εσόδων. 
Ο Δήμος Κισσάμου και εμείς ως Δημοτική Αρχή δηλώνουμε ανοικτοί στον γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο με ειλικρινή συνεργασία πάνω στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και την αναγκαιότητα προστασίας της ευρύτερης περιοχής.  
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Κισάμου
Σταθάκης Θεόδωρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: