Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

ΤΟΤΕ

ΚΙΣΑΜΟΣ ΚΑΙ ΕΟΝ 1938
Στις 4 Αυγούστου 1936 επιβλήθηκε στην Ελλάδα δικτατορία. Δημιούργημα της καπιταλιστικής κρίσης, στηρίχτηκε από τους Άγγλους, σε μια εποχή που η εκμετάλλευση των εργατών από τους μεγαλοαστούς εργοδότες τους οξυνόταν και η φτώχεια μάστιζε τα λαϊκά στρώματα στην πόλη και τους αγρότες στα χωριά. Κάθε κινητοποίηση αντιμετωπιζόταν με δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας και του στρατού. Ο Μεταξάς ως Υπουργός Παιδείας με αυστηρές διαταγές υποχρέωνε την εγγραφή όλων των μαθητών και φοιτητών στην ΕΟΝ. Τον Αύγουστο του 1940 η ΕΟΝ αριθμούσε 1.000.000 μέλη από τα οποία οι 600.000 ήταν μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές. Το σχολείο και γενικά η εκπαίδευση αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για να καλλιεργηθεί η φασιστική προπαγάνδα. Τα ποσοστά δαπανών για την Παιδεία έπεσαν δραματικά και η παρεχόμενη εκπαίδευση φτώχυνε σε ποιότητα. Ο αριθμός των μαθητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μειώθηκε σημαντικά και ακόμη περισσότερο δυσκόλεψε η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια. Σκοπός ήταν να μορφωθούν όσο γίνεται λιγότερα παιδιά από τις λαϊκές τάξεις και να εξαρτώνται όσο γίνεται περισσότερο από τη συμμετοχή τους στην ΕΟΝ για την εξεύρεση εργασίας.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πριν γράψουμε ψεύδη ας διασταυρώνουμε τα ιστορικά στοιχεία... Εκτός τόπου και χρόνου το άρθρο γραμμένο μάλλον στον... ριζοσπάστη!

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Έ γράψε και την άλλη εκδοχή ...έστω και ανώνυμα

Ανώνυμος είπε...

Επί 4ης Αυγούστου λοιπόν, καθιερώνεται το οκτάωρο και η πληρωμή των υπερωριών, καθιερώνεται η εργατική Πρωτομαγιά σαν επίσημη εθνική εορτή και αργία, καθιερώνεται ο κατώτατος μισθός, ιδρύεται το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Εργατική εστία, χαρίζονται τα αγροτικά δάνεια, καθιερώνεται η μέρα της Κυριακής ως υποχρεωτική αργία, η άδεια μετ’ αποδοχών, ο προϋπολογισμός του Ελληνικού κράτους για πρώτη φορά στην Ιστορία του γίνεται πλεονασματικός!
Την διετία 1936-1938, ιδρύονται 567 εργοστάσια σε όλη τη χώρα και η ανεργία μειώνεται στο ελάχιστο, παράλληλα ξεκινούν οι πρώτες γεωτρήσεις για άντληση πετρελαίου στην Ηλεία. Επιπλέον, ενισχύεται η εθνική άμυνα μέσα από την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, (γραμμή Μεταξά, Ρούπελ) τα αποτελέσματα φάνηκαν στον επιτυχή Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.
Απόσπασμα από τα Ελληνικά Χρονικά,
Β. Κορώνακης

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Καλύτερα να ξαναδιαβάσετε ιστορία..ο χαφιεδισμός και ο φασισμός στο μεγαλείο του. Το Όχι έσωσε τον Μεταξά αλλά ο φασισμός έκανε την εμφάνιση του.
Με τη εγκύκλιο αριθμ 3973/ 21.12.1938 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων η φασιστική οργάνωση ενσωματώθηκε στον κρατικό μηχανισμό και απέκτησε δικό της ραδιοφωνικό σταθμό καλύπτοντας τα λειτουργικά της έξοδα και τη μισθοδοσία των στελεχών της από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν την έλεγχε κανείς και δεν απολογιόταν σε κανέναν.
Με Αναγκαστικό Νόμο πάλι, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, η ΧΑΝ, η ΧΕΝ, η Φιλική Εταιρία Νέων, λογοτεχνικές ομάδες νέων και πολιτιστικοί σύλλογοι διαλύθηκαν και ενσωματώθηκαν στην ΕΟΝ. Τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των συλλόγων κατασχέθηκαν και περιήλθαν στα ταμεία της οργάνωσης.
Επιπλέον το φασιστικό καθεστώς είχε καθιερώσει την απονομή στους φαλαγγίτες «Τιμητικών Ευσήμων» προκειμένου να δημιουργήσει καλές εντυπώσεις και να αναδείξει το «εθνοχριστιανικό έργο» της ΕΟΝ.
Τα πρώτα στελέχη της προέρχονταν κυρίως από την Εθνική Ένωση Ελλάδος (ΕΕΕ), φιλοναζιστική οργάνωση με έντονη αντικομμουνιστική δράση. Στη συνέχεια πλαισιώθηκε από διάφορα εθνικιστικά και τυχοδιωκτικά στοιχεία.
Το 1939 ο διάδοχος Παύλος έγινε Γενικός Αρχηγός της ΕΟΝ και οι πριγκίπισσες Φρειδερίκη και Ειρήνη τοποθετήθηκαν Γενικές Επιθεωρήτριες των γυναικείων σχηματισμών της ΕΟΝ.

Ανώνυμος είπε...

Σας χάρισε τα χρέη, σας έφτιαξε δυνατό κράτος, έκαμε κοινωνικό κράτος, αρνήθηκε το εξωτερικό χρέος λέγοντας: πρώτα θα φάει ψωμί ο λαός μου και όχι οι τοκογλύφοι. Εσάς όμως σας ενοχλεί ο... κατ' επίφασιν "φασισμός". Πάλι καλά που έχετε δημοκρατία σήμερα. Όσο για το τελευταίο σου μήνυμα Γιάννη, τα επιχειρήματα που αναφέρεις μπροστά στα καλά που έκανε ο Μεταξάς, ορισμένα από τα οποία αναφέρονται στα σχόλια, μοιάζουν αστεία. Μην απορούμε μετά γιατί μας "ιππεύει" η... "δημοκρατία" σήμερα...

Ανώνυμος είπε...

Αν αύριο έρθει πάλι κάποιος κυβερνήτης και ξαναφτιάξει το κράτος μας και τις ζωές μας με αυστηρότητα και επιβολή, αναγκαστικά για να επιβιώσει μέσα στο χάος, μετά που θα τα φτιάξει εμείς πάλι θα τον βρίζουμε γιατί ήταν... αυστηρός και φασίστας. Έτσι αχάριστοι ήταν πάντα οι Έλληνες. Και μετά θα ξανάρθει η... "δημοκρατία". Άντε φάτε δημοκρατικά μνημόνια τώρα και άχνα.