Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΕΣΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΣ!

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης αποκαλύφθηκε το πρόσωπο ενός απόλυτου φασισμού που επί χρόνια επιτρέψαμε να καλλιεργείται εντός του Πανεπιστήμιου. Ακραίες, περιθωριακές μειοψηφίες ακύρωσαν μια ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση. Έβρισαν χυδαία, χτύπησαν, έφτυσαν, τραμπούκισαν πολίτες που επέλεξαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση αυτή. Προπηλάκισαν ανθρώπους που
πέρασαν χρόνια στην εξορία όπως ο Μανώλης Γκαζής, προσπαθώντας να του επιβάλουν... την «δημοκρατία» τους. Κύκλωσαν, χτύπησαν και ταπείνωσαν ανυπεράσπιστο φοιτητή που δεν ασπαζόταν τις ιδέες τους. Όλα αυτά την ώρα που συνθηματολογούσαν υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου που διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών…
Τα γεγονότα αυτά μας θύμισαν άλλες εποχές και ο παρακάτω διάλογος το αποτυπώνει:
-«Αν δεν σου αρέσουμε να φύγεις από τα Χανιά και να πας αλλού! Εσύ δεν πρέπει να μιλάς!» είπε ένας τραμπούκος σε έναν καθηγητή που αντέδρασε. 
Και ο καθηγητής του απάντησε:
- «Τα ίδια λόγια μου είχε πει ένας χουντικός στο κρατητήριο όταν με συνέλαβαν την περίοδο της δικτατορίας! Εκείνος όμως ήταν αγράμματος και τον δικαιολογώ ενώ εσύ…»
Ακολούθησαν βρισιές.
Τα αποκαρδιωτικά αυτά γεγονότα, η Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν, δεν τα καταδίκασαν. Αμφότεροι βρήκαν αφορμή να εκφράσουν την αντίθεση τους σε πολιτικές και πρόσωπα. Παρασύρθηκαν σε έναν ανταγωνισμό αριστεροσύνης και επαναστατικότητας. Καταδίκασαν τους ομιλητές, τους διοργανωτές και τον νοεφιλελευθερισμό, αλλά «ξέχασαν» να καταδικάσουν τους «αντιφασίστες» φασίστες. Θα έπρεπε να γνωρίσουν πως η ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι των πολιτών δεν αναγνωρίζονται κατά το δοκούν. Δεν επιτρέπονται και δεν απαγορεύονται ανάλογα με την θεματολογία ή τα πρόσωπα. Η απόλυτη καταδίκη της βίας και του σκοταδισμού προηγείται κάθε πολιτικής ανάλυσης.
Το γεγονός ότι ένα κυβερνητικό κόμμα δεν καταδικάζει, ευθέως και χωρίς αστερίσκους, ένα τέτοιο φασιστικό γεγονός, είναι πιο σοβαρό και επικίνδυνο από το ίδιο το γεγονός. Οι δυτικές αστικές δημοκρατίες θεμελιώνονται πάνω στη χιλιοειπωμένη ρήση του Βολτέρου «Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Αν το θεμελιώδες αυτό κεκτημένο της δημοκρατίας μας δεν εκφράζει την Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, αλλά ούτε τους εκλεγμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να μην καταδικάζουν και να συνεχίσουν να σιωπούν αντιστοίχως. Μπορούν να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται πολιτικά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μπορούν να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν σιωπηρά τον φασισμό ακραίων μειοψηφιών.
Οι υπόλοιποι οφείλουμε ως δημοκράτες να εναντιωθούμε. Και θα το κάνουμε πέρα από πολιτικές καταβολές και κομματικές προτιμήσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗΣ
Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Απασχόλησης Περιφέρειας Κρήτης