Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

«Παρανομίες εξ ανάγκης»
Ο Δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου κ. Δερμιτζάκης πάντως επέμεινε: «Οι Υπηρεσίες δε μας λένε πως θα τους διαχειριστούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, μας λένε τι παρανομίες κάνουμε. Τις κάνουμε εξ ανάγκης».
Εξ ανάγκης λοιπόν μαζικός τουρισμός. Οι άνθρωποι έρχονται, ε να μη βάλουμε μερικές ακόμα ομπρέλες; Τι να κάνουμε; Να τους διώξουμε; Εξ ανάγκης κι η καταστροφή των υποδομών που ενημέρωναν πως εδώ, δεν είναι μία περιοχή μαζικού τουρισμού. Άλλωστε, τέτοια ομορφιά θέλουν πολλοί να την δουν. Γιατί όχι δηλαδή; Αφού πλέον την επισκέπτονται «μαζικά» τουρίστες.
Κι έτσι, σχεδόν «φυσικά», «εξ ανάγκης» θα έλεγα, κι όχι επειδή υπερεκμεταλλεύονται ή κερδοσκοπούν – διότι προφανώς ....
.... δεν υπάρχει άλλος τρόπος – στις καντίνες στην Ελαφόνησο οι τιμές πώλησης είναι 300% πάνω από τις ανώτατες τιμές που επιτρέπει η αγορανομική διάταξη για την περιοχή. Κι εκεί που ο χυμός πορτοκάλι έπρεπε να κοστίζει 0,90 λεπτά η τιμή του φθάνει τα 3 ευρώ. Και εκ της ίδιας ανάγκης έχουν καταληφθεί μεγάλα τμήματα του αιγιαλού από τις συγκεκριμένες καντίνες. Για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος! Για το «κοινό καλό». 
Φυσικό επακόλουθο, εκπορευόμενο εκ της αναγκαιότητας, η παράνομη κατάληψη επιπλέον χώρου από τις καντίνες, το πλατσούρισμα που κάνουν ξαπλώστρες και ομπρέλες δίπλα στον αφρό της θάλασσας. Αλλά και τα βράδια, οι βόλτες σε οικολογικά ευαίσθητα περιοχή με «γουρούνες» και τζιπάκια δίχως τίποτα να γίνεται για την αποτροπή αυτών των πρακτικών. 
Τι κι αν έχει αλλάξει τελείως ο χαρακτήρας της περιοχής, τι κι αν καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον, τι κι αν δε γίνονται σεβαστοί οι νόμοι και οι κανόνες που διέπουν τέτοιες περιοχές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν κι εφόσον κάποια στιγμή έρθουν οι ιδιώτες, θα φταίνε αυτοί που διαμαρτύρονται. Και όχι αυτοί που φρόντισαν για την ακραία εμπορευματοποίηση και υπερεκμετάλλευση της περιοχής. «Εξ ανάγκης» θα έρθουν κι αυτοί. Ως «φυσικό επακόλουθο». Για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Για το «κοινό καλό». Διότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: