Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΜΠΕΛΙΤΣΙΑ =ΜΑΓΚΟΥΡΕΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αμπελιτσιά (ή ανέγνωρο) κρούουν οι επιστήμονες καθώς το ενδημικό αυτό δέντρο της Κρήτης κινδυνεύει με αφανισμό.
Στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Κρήτης στα Χανιά πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με θέμα “Μελέτες και δράσεις προστασίας για την Αμπελιτσιά”.
Όπως τόνισε η ερευνήτρια του ΜΑΙΧ Χριστίνα Φουρναράκη: “Η αμπελιτσιά της Κρήτης (επιστημονικό όνομα Zelkova abelicea) αποτελεί ένα από τα έξι συνολικά είδη του γένους Zelkova που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, και θεωρούνται όλα “υπολειμματικά είδη” καθώς η ύπαρξή ....
.. τους χρονολογείται από την περίοδο του Τριτογενούς.
Είναι, αρχέγονο ενδημικό φυτό της Κρήτης, έχει εξελιχθεί πολύ λίγο ανά τις χιλιετίες και είναι συγγενικό είδος με τη φτελιά. Το φυτό αυτό προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες και τη δασική νομοθεσία και βρίσκεται στο ‘’Κόκκινο’’ βιβλίο με τα προστατευόμενα είδη που απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση.
Φυτρώνει μέχρι και τα 1760 μέτρα υψόμετρο. Είναι μικρό δέντρο (αποτελεί νόστιμη βοσκή για τα ζώα, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξή του), αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι και 10 μέτρα σε ύψος”.
Η αμπελιτσιά στην Κρήτη κινδυνεύει από την εντατική βόσκηση των γιδιών, καθώς εμποδίζει την αναγέννησή της από το κόψιμο των κλαδιών της για να κατασκευαστούν οι κατσούνες (μαγκούρες που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι).
Σήμερα, τη συναντάμε κυρίως πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο, στην περιοχή των Λευκών ορέων (δύο συστάδες και μερικές απομονωμένες στο οροπέδιο Ομαλού μέχρι καταφύγιο Καλλέργη), και λίγα δένδρα στη Δίκτυ στο Λασίθι και στον Ψηλορείτη.
Για την προστασία της αμπελιτσιάς, όπως σημείωσε η κ. Φουρναράκη: “Tο ΜΑΙΧ έχει ήδη συνεργασία με τους Δήμους Πλατανιά και Κανδάνου-Σελίνου, οι οποίοι έχουν παραχωρήσει εκτάσεις στο ερευνητικό ίδρυμα με στόχο να δημιουργηθούν φυτείες και να καλλιεργηθούν νέα δέντρα, από τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν όποιοι ενδιαφέρονται να κόβουν (ελεγχόμενα) κλαδιά για την κατασκευή κατσούνων”

Πηγή: neatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: