Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΚΟΥΝΟΥΠΙ "ΤΙΓΡΗΣ" ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

Το επικίνδυνο κουνούπι "Τίγρης" εντοπίστηκε στην Παλαιόχωρα την Δευτέρα 30 Μαΐου από κάτοικο!
Το αχόρταγο αυτό μικρό τέρας που του αρέσει να δαγκώνει οτιδήποτε, ό,τι βρεθεί μπροστά του, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ημέρα και νύχτα, το καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο όσον αφορά τη μετάδοση των ασθενειών που κουβαλά. Μεταφέρει περί τις 23 ασθένειες μεταξύ των οποίων και ο Δάγκειος Πυρετός. Μπορεί να μεταδώσει ελονοσία, κίτρινο πυρετό ενώ είναι και φορέας του ιού της εγκεφαλίτιδας.
Ο Δάγκειος Πυρετός συναντάται συνήθως στην Αφρική, την Ινδία και την Ασία και μπορεί να αποβεί μοιραίος. Τα συμπτώματα του Δάγκειου Πυρετού είναι ο ξαφνικός υψηλός πυρετός, οι δυνατοί πόνοι στα κόκαλα και στους μυς, η εμφάνιση έντονων εξανθημάτων που εμφανίζονται στις παλάμες και τα πέλματα κάνοντάς τα να πρήζονται και να κοκκινίζουν!
Το κουνούπι πήρε το όνομα του "Τίγρης" εξ΄αιτίας των ραβδώσεων που φέρει στο σώμα του που το κάνουν να μοιάζει σαν αληθινός τίγρης! Στα ενήλικα αρσενικά και θηλυκά μπορούμε να παρατηρήσουμε μαύρα χρώματα με άσπρες ρίγες. Το κουνούπι Τίγρης έχει χαρακτηριστικά μεγάλη καμπούρα και πολύ μακριά πόδια. Συνάμα είναι εξαιρετικά επιθετικό και λαίμαργο κι αρκεί ένα τσίμπημα του για να μεταδώσει τις ασθένειες που κουβαλά στον άνθρωπο! Συνηθίζει να πετά κοντά στο έδαφος κάνοντας τα παιδάκια και τα ζώα πιο εκτεθειμένα στο τσίμπημα του ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα αντικουνουπικά σπρέι! Παρόλο που στον Σχοινιά κάθε δέκα ημέρες ψεκάζαν, το κουνούπι Τίγρης επιβίωσε, ενώ εξαφανίστηκαν άλλα είδη (πουλιά, έντομα, ψάρια)!
Το κουνούπι Τίγρης προέρχεται από τα δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας και στην Ευρώπη πρωτοεμφανίστηκε το 1979 στην Αλβανία και στη συνέχεια το 1990 πέρασε στην Ιταλία και το 1999 στη Γαλλία, ενώ σήμερα εντοπίζεται σε περισσότερες από δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του το 2004 στην Κέρκυρα και στη Βόρεια Ελλάδα. Στις ΗΠΑ, το 1985 το είδος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Τέξας και πολύ σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλες πολιτείες.
Οι καύσωνες και οι υψηλές θερμοκρασίες των καλοκαιρινών μηνών παρέχουν στο κουνούπι ιδανικές συνθήκες επιβίωσης και αναπαραγωγής και ίσως τα τελευταία 2 χρόνια το συγκεκριμένο κουνούπι να έχει γεννηθεί όχι σε Ασιατικό έδαφος απ΄όπου και προέρχεται, αλλά σε Ευρωπαϊκό έδαφος!
Μέχρι και σήμερα δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό μετάδοσης σπάνιας ασθένειας από το κουνούπι Τίγρη στην Ευρώπη.
Οι γιατροί επισημαίνουν ότι οι συνηθισμένες αντικουνουπικές λοσιόν είναι και η καλύτερη ασπίδα για το κουνούπι Τίγρη.
Μπορεί να καταπολεμηθεί και με τους εξής τρόπους:
 Εντομοαπωθητικό για επάλειψη στο δέρμα και ψεκασμό των ρούχων.
    Εντομοκτόνα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
    Κουνουπιέρα κατά τις ώρες ύπνου.
    Ελαφριά ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια, ψηλές κάλτσες, κλειστά παπούτσια, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου.
    Σήτες στα παράθυρα και στις πόρτες.
    καταστροφή των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών όπως λιμνάζοντα και στάσιμα νερά, ανοιχτές δεξαμενές νερού, τεχνητές λίμνες, παλαιά μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων κλπ
ΠΗΓΗ 
Δείτε και την πρώτη εμφάνιση του στα Χανιά  ΕΔΩ !

Δεν υπάρχουν σχόλια: