Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Οι αντιστασιακές οργανώσεις στα Χανιά κατά την περίοδο της Γερμανοκατοχής ήταν κατά σειρά ιδρύσεως:
α) Α.Ε.Α.Κ Ανώτερη Επιτροπή Αγώνα Κρήτης, κατασκοπευτική αντιστασιακή οργάνωση ιδρύθηκε στις 15-06-1941 και σε αυτήν συμμετείχαν οι Παίζης Ιωάννης, Παπαδάκης Αντρέας, Ζουδιανός Νικόλαος, Ιωαννίδης Ιωάννης, Καρακουλάκης Αριστοτέλης και Πολέντας Αντρέας. Ο Πολέντας κατόπιν προδοσίας συνελήφθη και εκτελέστηκε.
β) ΕΑΜ Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο την συγκρότησε ο στρατηγός Μάντακας Εμμανουήλ στις 07-Αυγούστου του 1942. Μετά από λίγο καιρό οργάνωσε το στρατιωτικό σκέλος στα Χανιά του ΕΛΑΣ που με την πάροδο του χρόνου συγκροτήθηκε σε Μεραρχία ΕΛΑΣ με διοικητή τον Συνταγματάρχη Κοντεκάκη Γρηγόριο (1944).
γ) Τον Ιανουάριο του 1942 στο χωριό Μονή Σελίνου ο αρχιφύλακας των φυλακών Αγιάς Κωνσταντίνος Μπασιάς ιδρύει την οργάνωση ΕΟΚ και το πρωτόκολλο τιμής υπογράφουν 109 Σελινιώτες. Αντίγραφα του πρωτοκόλλου βρίσκονται στο Μουσείο Θερίσου.
δ) Τον Φεβρουάριο του 1943 ιδρύεται η ΕΠΟΝ στα Χανιά υπό την επιρροή του ΕΑΜ.
Από την ομιλία του υποστράτηγου Θεόδωρου Μπασιά στον Άστρικα Κισάμου για την συμπλήρωση 66χρόνων από την Μάχη Άστρικα-Καμάρας Κολένι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: