Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

Το Τμήμα Κρήτης της ΕΣΕ σας καλεί στην ομιλία του Καλούστ Παραγκαμιάν, την Μ. Τετάρτη στις 9:00 μ.μ. και την Μ. Πέμπτη στις 10:30 π.μ στα Γραφεία Τμήματος Κρήτης της Ε.Σ.Ε. στο Ηράκλειο Οδός 1770 και Ψαρομηλίγκων, Αριθ. 3 σχετικά με το πρόγραμμα του WWF Ελλάς για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων και τις νέες δράσεις για την προστασία των υγρότοπων της Κρήτης.
Λόγω του αριθμού και των γεωγραφικών τους θέσεων, οι νησιωτικοί υγρότοποι αποτελούν ενδιαιτήματα καθοριστικής σημασίας για πολλά σπάνια και ενδημικά είδη φυτών και ζώων της Ελλάδας, αλλά και ενδιάμεσοι σταθμοί για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά. Στα πλαίσια του προγράμματος του WWF Ελλάς «Προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας» καταγράφηκαν 583 φυσικοί και 222 τεχνητοί υγρότοποι μεγαλύτεροι από ένα στρέμμα σε 75 νησιά.
Η αναγκαιότητα της προστασίας αυτών των ευαίσθητων οικοσυστημάτων έχει αναδειχθεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τα αποτελέσματα της πολυετούς έρευνας του WWF Ελλάς. Ιδιαίτερα στην Κρήτη, οι μισοί από τους 107 φυσικούς υγροτόπους που έχουν απογραφεί έχουν αλλοιωθεί σημαντικά, τουλάχιστον 12 υγρότοποι καταστράφηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ επιπλέον 24 πρόκειται να εξαφανιστούν καθώς η κατάσταση τους είναι πλέον μη αναστρέψιμη.
Με μια νέα τριετή δράση το WWF Ελλάς αναπτύσσει ένα δίκτυο ενεργών πολιτών για τη συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης όλων των υγρότοπων του νησιού. Το δίκτυο αυτό θα λειτουργήσει ως ασπίδα ενάντια σε κάθε προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισής τους. Η διαρκής ενημέρωση και άσκηση πίεσης στους αρμόδιους φορείς και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία και την αξία των υγρότοπων του νησιού, θα αποτελέσουν αναπόσπαστα στοιχεία της συγκεκριμένης προσπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: