Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Στο ίδιο έργο θεατές σχεδόν κάθε χρόνο, με τις αποφάσεις της Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σε σχολείο του Δήμου μας, όπως και σε σχολεία άλλων Δήμων. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά μπήκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κισάμου που από 10θέσιο προτείνεται να γίνει 9θέσιο.
Υλοποιώντας κυβερνητικές εντολές, αντί για διορισμό νέων εκπαιδευτικών, προχωρούν σε αναχρονιστικές υποβαθμίσεις σχολείων
Αποτελεί πρόκληση -και από παιδαγωγική άποψη- να λαμβάνονται αποφάσεις με την υλοποίηση των οποίων θα στοιβάζονται 26 ή και περισσότερα παιδιά,  σε ένα τμήμα με ένα δάσκαλο.
«Αυτό δεν είναι το «νέο» σχολείο. Είναι ένα σχολείο που μας γυρίζει στο παρελθόν».
Καλούμε  σε αγωνιστική κινητικότητα τους γονείς και όλους τους εμπλεκόμενους, να διεκδικήσουν το δίκιο τους, έτσι ώστε να μην προχωρήσει κανένας τέτοιος σχεδιασμός.
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Κισάμου 
Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Φραγκιουδάκης Γιώργος

ΛΟΥΠΑ ΛΟΥΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΦΑΚΟ

Οι καλές εποχές, τότε που ο δήμαρχος μας και συν αυτού κόρδιζαν για την ποιότητα των παραλιών μας και το ποσό οργανωμένες ήταν πέρασαν δυστυχώς ανεπιστρεπτί... 
Το τι φώτο μοίραζαν στα ΜΜΕ μικρά και μεγάλα με την αφεντομουτσουνάρες τους και τα πλατιά χαμόγελα από την έπαρση της γαλάζιας σημαίας δεν λεγόταν .. τι δελτία τύπου, και σε 4-5 γλώσσες μάλιστα μοίραζαν δεξιά και αριστερά για να δείξουν το σπουδαίο κατόρθωμα τους. Να παρουσιάσουν το έργο των ιδιωτών δικό τους, αφού αποδεδειγμένα όλο το επιχείρημα Γαλάζια σημαία, στηρίχθηκε τόσα χρόνια στις πλάτες των ιδιωτών.
Ένα κατόρθωμα που το διέλυσαν και το κατάστρεψαν μέσα σε μια χρονιά μόνο ακούγοντας τις συμβουλές των ακοινώνιτων.
Σήμερα λοιπόν λούπα λουπά και λίγο πριν το χάραμα 4-5 το πρωί έκαναν έπαρση στην μοναδική μας σημαία δίχως φώτο, δίχως φανφάρες και μακριά από τα φλας των φωτογράφων. 
Ντρέπονται, αλλά ποιους άραγε;
Πάρτε και μια φωτο απο τα παλιά για να θυμηθούμε τις καλές εποχές.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΓΟΥΡΑΚΗ

Mέ μεγάλη θλίψη και ένα σφίξιμο στη καρδιά ακούσαμε το αποψινό θλιβερό άγγελμα για την εκδημία τού  αγαπητού ευγενούς, δημιουργικού, παλαίμαχου πνευματικού ανθρώπου, τηλεοπτικού σκηνοθέτη και παραγωγού, υπερήφανου κρητικού Γιώργου Σγουράκη. Ο Γιώργος Σγουράκης που γεννήθηκε στα Χανιά το 1946, μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο Ηρώ, σφράγισαν τα τηλεοπτικά δρώμενα για σαράντα χρόνια, με τη μοναδική εκπομπή ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ στην ΕΡΤ, για την οποία γράφουν όλα τα Μέσα Δημοσιότητας απόψε. Όπως  και η Υπουργός  Πολιτισμού Κυρία Μενδώνη στη σημερινή δήλωσή της γράφει ότι *με την απώλεια τού  Γιώργου Σγουράκη κλείνει ένα τεράστιο κεφάλαιο όχι μόνο τής τηλεόρασης και αλλά και του ελληνικού πολιτισμού.* Στην εκπομπή αυτή παρουσίασε ο Γιώργος Σγουράκης  με όλη του την ιδιαίτερη γνώση και οικειότητα, όλα τα μεγάλα ονόματα και αναστήματα τής πνευματικής καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής τής χώρας. Από τον Τσαρούχη, τον  Ελύτη, τον  Μανόλη  Ανδρόνικο τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Ρίτσο, αλλά και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή,  τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Ηλία Ηλιού, και τόσους άλλους 210 συνολικά.  Πρόκειται για μοναδική πινακοθήκη, πολύτιμη παρακαταθήκη των κορυφαίων εκπροσώπων της μεταπολεμικής ελληνικής πνευματικής δημιουργίας, ένα πραγματικό *εθνικό αρχείο* όπως έχει χαρακτηριστεί.
 Ο Γιώργος Σγουράκης μιλούσε πάντα με ιδιαίτερη συγκίνηση και νοσταλγία για τις προσωπικότητες πού  είχε φιλοξενήσει. Δεν έκρυβε και τη μελαγχολία του για το ότι, αυτού  τού είδους οι εκπομπές δεν υπάρχουν σήμερα, όπως δε ασφαλώς ότι τα ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ του δεν προβάλλονται. Τα θαυμαστικά σημερινά σχόλια όλων επικεντρώνονται στο θρυλικό ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ, αλλά ο Γιώργος Σγουράκης είχε δημιουργήσει και άλλες σειρές όπως *Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη* 60 εκπομπές, *Η άλλη Ελλάδα*45 εκπομπές *Αυτή είναι η Κρήτη* 40 εκπομπές, όπως και βιογραφικές ταινίες,*Ελευθέριος Βενιζέλος* *Στρατηγός Μακρυγιάννης** Νίκος Καζαντζάκης* *80 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Σεφέρη* ή η ταινία του για το *Θεόφιλο* πού βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Αθεράπευτο κρητικό βλέπαμε το Γιώργο Σγουράκη στα νεανικά του, σέ  παλαιά βίντεο στο  διαδίκτυο σέ κρητικές εκδηλώσεις να παρουσιάζει το πρόγραμμα τα κρητικά συγκροτήματα, και τούς κρητικούς καλλιτέχνες στη Παγκρήτιο και στο κρητικό Σύλλογο Πειραιά. Αργότερα τη δεκαετία 90 εκλέγεται Πρόεδρος τής *Παγκρητίου* και δημιουργεί με τη σύζυγό του Ηρώ το πολύτιμο* Κρητικό Αρχείο* με ταινίες κρητικού χώρου, προσώπων και κρητικό ημερολόγιο πού έβγαζαν με την Ηρώ με μεγάλη  επιμέλεια κειμένων και εκτύπωσης, κάθε χρόνο, κατά τη δεκαετία τού 2000. Στο Αρχείο αυτό έχει και την ταινία με τίτλο *Από τη μεριά τής Κισάμου**, όπως και παρουσίαση στο ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ τής φυσιογνωμίας τού μακαριστού Μητροπολίτη Ειρηναίου, τού οποίου τη σεπτή μορφή τιμά απεριόριστα ο Γιώργος Σγουράκης, η δε  φωτογραφία τού μακαριστού Γέροντα βρίσκεται σέ περίοπτη θέση στο Γραφείο του μαζί με τις άλλες προσωπικότητες. Περιέχει δε ακόμη *Τα Μοναστήρια τού Νομού Χανίων* *Μουσική και χορό* με Κισαμίτες μουσικούς όπως και ταινία για τη *Μάχη τής Κρήτης*.
Ιδιαίτερο θαυμασμό έτρεφε όμως και για ένα άλλο μεγάλο Καστελλιανό, το καλλιτέχνη και άνθρωπο Μάνο Κατράκη.  
 Πάντα δε διηγόταν μέ χαμόγελο ικανοποίησης, ο αλησμόνητος Γιώργος, πώς είχε ετοιμάσει τον Γιώργη  Κουτσουρέλη στο Καστέλλι για να υποδεχτεί τον φίλο του από τα παλιά Μάνο, ο οποίος εκείνη την εποχή βρισκόταν στο Μάλεμε συμμετέχοντας στο γύρισμα κινηματογραφικής ταινίας. Το επόμενο πρωί ο Γιώργος προτείνει στο Μάνο στο Μάλεμε να πάνε στο Καστέλλι μήπως βρούνε το φίλο τους το Γιώργο Κουτσουρέλη στο καφενείο του. Έτσι κατέληξαν Μάνος Κατράκης και Γιώργος Κουτσουρέλης σε ένα μοναδικό ντουέτο με μαντινάδες και ένα πηγαίο ατέλειωτο Ερωτόκριτο τραγουδισμένο από το Μάνο Κατράκη με τη συνοδεία τού λαγούτου τού Γιώργη Κουτσουρέλη, καταγραμμένο από το φακό τού  Γιώργου Σγουράκη, μοναδική μαρτυρία και απολαυστική εμπειρία για την Ιστορία. Το ενδιαφέρον τού Γιώργου Σγουράκη για τα κρητικά αφιερώματα δεν είχε υποχωρήσει ακόμα και μέχρι τελευταία, καθώς έλεγε λίγους μήνες πριν, πώς είχε  σκοπό να καταγράψει το Μουσείο Τυπογραφίας και τον ιδρυτή του Γιάννη Γαρεδάκη στα Χανιά
Ο Γιώργος Σγουράκης τιμούσε τον υπογράφοντα, με τη φιλία του, πού την είχε δείξει τόσον εκείνος, όσο και η αξέχαστη Ηρώ με πολλούς και ουσιαστικούς τρόπους και με διάφορες ευκαιρίες. Διατηρώ τα αισθήματά του αυτά ως ένα από τα πιο ευγενέστερα δώρα πού μπορεί να λάβει κάποιος στη ζωή του. Η τελευταία φορά πού μιλήσαμε ήταν την ημέρα της γιορτής του. Την επομένη τού φετινού Πάσχα. Μαζί με τις ευχές, όπως πάντα ήρθε στη συζήτηση πώς είναι τα πράγματα στην ΕΡΤ, στην οποία φιλοτέχνησε τόσα   διαμάντια,  τόσα χρόνια. Η υγεία του όμως τού επέβαλε προφύλαξη, χωρίς υπόσχεση για συνάντηση όπως παλιά. Καλό σου ταξίδι αγνέ και αδαμάντινε Γιώργο Σγουράκη. Μαζί με την Ηρώ σου θα γεννήσετε και πάλι αριστουργήματα τώρα πού θα ξαναβρεθείτε. Στους αγαπημένους κληρονόμους και συνεχιστές τής ανεκτίμητης πολιτιστικής παρακαταθήκης σου αντάξιους γιούς σου Στέλιο και Νίκο τα θερμά μου συλλυπητήρια και καλή δύναμη στη φύλαξη, συντήρηση και ανάδειξη τού *εθνικού θησαυρού* πού αφήνεις στη Χώρα. 
Κυριάκος Ροδουσάκης

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΕΙΟ

Το Περιφερειακό Τμήμα Κισάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και ο "Σύλλογος Αιμοδοτών Τμήματος Κισάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ειρηναίος Γαλανάκης", σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, με την υποστήριξη της Νεολαίας Κισσάμου, διοργανώνουν Αιμοδοσία την Τετάρτη 3 Ιουλίου, στο ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΕΙΟ Πολύκεντρο της Ι. Μ. Κ. Σ...
Το αίμα δεν πωλείται, ούτε αγοράζεται... Μόνο δωρίζεται!!! Και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συνανθρώπων μας, οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάγκη και δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθηθούν... Ελάτε, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, να κάνουμε Ένα Δώρο Ζωής στον Συνανθρωπο μας!!
Για περισσότερες πληροφορίες , παρακαλούμε επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 6982223617, 6976408009, 6937450677 και 6979937366 ή στείλτε μνμ στην Σελίδα του Π. Τ. Κισάμου στο fb...
Ελάτε μαζί μας, σε αυτήν την μεγάλη γιορτή Αλληλεγγύης, ελάτε να Δώσουμε Ένα Δώρο Ζωής!!! 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Λ.Ε.Α ΑΛΛΑ ΕΡΕΙΣΜΑ

 Το ερώτημα απαντήθηκε, δεν είναι ΛΕΑ, είναι έρεισμα...
Η δεξιά μεριά του κάθε ρεύματος κυκλοφορίας δεν ειναι ΛΕΑ 
- Σε αυτό δεν μπορείς να κινείσαι αλλά μπορείς να μπαίνεις για να διευκολύνεις την κίνηση των υπολοίπων, δεν μπορείς να σταθμεύσεις εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος και εφόσον βάλεις τα κατάλληλα σήματα να προειδοποιείς οτι σταμάτησες.
α) Αυτή η γραμμή που δεν παραβιάζεται ποτέ από τους τουρίστες οδηγούς, είναι και θα είναι η αιτία να θρηνήσουμε θύματα αν δεν έχει ήδη συμβεί.
β) Ο δρόμος από Ηράκλειο ως και Κίσαμο δεν είναι εθνικός δρόμος είναι υπό κατασκευή αυτό όμως δεν το ξέρουν οι τουρίστες που διαβάζουν στους χάρτες τους ότι κινούνται σε εθνικό δίκτυο οπότε για αυτούς υπάρχει ΛΕΑ. Ποιος θα τους το πει; 
Ε τα τουριστικά γραφεία που νοικιάζουν τα αυτοκίνητα. 
- Θα μου πείτε γιατί το γράφω και το ξαναγράφω .. Ε θα σας το πω ...
Πριν από κάμποσο καιρό πηγαίνοντας για την χώρα κάποιος τουρίστας εφαρμόζοντας πιστά τον κοκ, 70 χιλιόμετρα και επουδενί να πατήσει γραμμή μας οδηγούσε προς τα Χανιά ..για χιλιόμετρα, τότε εμφανίστηκε ο ελληναράς που δεν άντεχε και μας έκανε προσπέραση από εσωτερικά όχι ένα αλλά πάνω από 6, 7 οχήματα. 
Θα σκοτωθεί κόσμος και η αιτία θα είναι και αυτή, λογικά θα πρέπει να υπάρχει ενημερωση προς τους οδηγούς όλους, ντόπιους και μη, μιας και λίγοι το ξέρουν ...

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μεσογειανά κρομμύδια σοδειάς 2024.... Έτοιμα για πλεξάνιαμα  τα εκλεκτά κρεμμύδια της περιοχής μας. Παρά τα πολλά προβλήματα και την έλλειψη νερού πιστοί στο καθήκον τους ακόμα οι καλλιεργητές της Γραμβούσας...
Όσο για το φορτηγάκι θα γεμίζει κι όσο καιρό θ' αντέχει ...
Φώτο Σ.Θ

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜBΟΥΣΑΣ

 Δύσκολα τα πράγματα για τους καλλιεργητές της Γραμβούσας, όπως φάνηκε στην συζήτηση που είχαν στον Αϊ Γιώργη απόψε, με την δημοτική αρχή. Τα νερά δεν φτάνουν, όπως ειπώθηκε, και είναι καλύτερα να μην φυτέψουν τίποτα για φέτος..... γιατί αν θα, τότε θα στερέψουν τα πάντα.
Φυσικά οι πολίτες ζήτησαν λύσεις, πήραν όμως ξανά υποσχέσεις για αγωγούς και νερό του ΤΟΕΒ ..
Πάντως κάποιοι απάντησαν δυναμικά ότι αν δεν λυθεί μέσα στο 2024 το πρόβλημα τους θα κινητοποιηθούν με το κλείσιμο# του μοναδικού χερσαίου δρόμου προς τον Μπάλο... 
Είναι φανερό πλέον οτι η δημοτική μας αρχή δεν μπορεί να κανει ούτε τα υποσχόμενα εδώ και 5 χρόνια αφήνοντας τους αγρότες στο έλεος του Θεού και με την προσμονή να βρεθεί νερό για να μπορέσουν να βγάλουν ντο εισόδημα τους.
Ας ελπίσουμε τοι θα βγάλει και ένα δελτίο τύπου η δημοτική μας αρχή για να ξεκαθαρίζει τα πραγματα.
- Εγώ που είμαι και αισιόδοξος λέω ότι η δημοτική μας αρχή που σκέφτεται πολύ θα βρει μια λύση* που θα εξυπηρετεί όλους τους αγρότες....της επαρχίας μας. 

#Να μην το κάνουν το χειμώνα μόνο γιατί θα κάνουν ζημιά στον τουρισμό ...
* Κάτι άκουσα ότι παζαρεύει ένα παγόβουνο με την Δανία που θα το φέρει μέσω Γιβραλτάρ. Ποιο εύκολα θα έλθει αυτό παρά το νερό από τον Ταυρωνίτη.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

Την ώρα που το κεντρικό κράτος διαμηνύει ότι έχει στην κορυφή της ατζέντας την προστασία των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών, ο Δήμος Κισάμου χτίζει ένα «γαλατικό χωριό» στα Φαλάσαρνα, αφήνοντας τα αυτοκίνητα των χιλιάδων επισκεπτών να παρκάρουν μέσα στον οικότοπο, αγνοώντας επιδεικτικά την σχετική ΚΥΑ!
Κράτος εναντίον… κράτους για ακόμα μια φορά στα Φαλάσαρνα όπου με ευθύνη του Δήμου Κισσάμου συντηρείται μια κατάσταση όχι μόνο παράνομη αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνη για το φυσικό περιβάλλον της προστατευόμενης περιοχής που υποβαθμίζει και αισθητικά τον φυσικό αυτόν θησαυρό της Δυτικής Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr ενώ ήδη έχουμε μπει στον Ιούλιο, η απαγόρευση της στάθμευσης στον οικότοπο NATURA εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται και εκατοντάδες αυτοκίνητα παρκάρουν ακόμα στην έκταση δίπλα στην Παχειά Άμμο, παρά την εντολή του αρμόδιου φορέα για κλείσιμο του χώρου και την ΚΥΑ για την προστασία της περιοχής που εκδόθηκε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο (η υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΔΙΠΙΙ/95882/1922/19.9.2023 ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 7620΄/27-9-2023) και στην οποία περιγράφονται όροι και περιορισμοί για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της ούσης, της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της προστασίας της βιοποικιλότητας της Φαλάσαρνας,
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι ενώ η ιδιοκτήτρια εταιρεία συμμορφώθηκε άμεσα με  «την εφαρμογή των μέτρων προστασίας και αποκατάστασης των ειδών και οικοτόπων της περιοχής» μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο του ΟΦΥΠΕΚΑ τον περασμένο Απρίλιο, ο Δήμος Κισσάμου, ο οποίος ήταν αυτός που προκάλεσε τον έλεγχο, παραμένει… άφαντος!
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr εδώ και πάνω από έναν μήνα είναι ενήμερος ότι οι μπάρες έχουν καταστραφεί από αγνώστους και ότι τα οχήματα εισέρχονται κανονικά στην περιοχή Natura χωρίς να κάνει το παραμικρό!
Από τον Μάιο μέχρι σήμερα και ενώ η τουριστική κίνηση αυξάνεται μέρα με τη μέρα, τίποτα δεν έχει αλλάξει… Αντίθετα, ενώ οι ιδιώτες φαίνεται να έχουν καταλάβει την σημασία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος την οποία εξάλλου έχει θεσμοθετήσει η Κυβέρνηση, την ίδια ώρα, ο ∆ήµος Κισσάμου με τις καθυστερήσεις, με την αδιαφορία και με την απουσία του, ουσιαστικά υπονομεύει κάθε προσπάθεια για προστασία της περιοχής.
zarpanews.gr

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Σάββατο 27 Ιουλίου από τις 09:00 – 14:30.
Το JCrete4Kids είναι εδώ και πάλι για να σας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία γεμάτη μάθηση και διασκέδαση για τα παιδιά!
Έρχεται με μία δωρεάν ημερίδα προγραμματισμού και ρομποτικής, όπου οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον συναρπαστικό κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, με τον Κιμάνι και την Φίππυ!
Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν επίσης βασικές γνώσεις προγραμματισμού, βοηθώντας το ρομπότ μας, την Κάρλα, να δραπετεύσει! Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε τον ενθουσιασμό του δημιουργικού προγραμματισμού και της ρομποτικής, ενώ περνάτε υπέροχες στιγμές με φίλους!
Αν είστε μεταξύ 8 και 14 χρονών, ελάτε μαζί με το φορητό σας Ηλεκτρονικό Υπολογιστή στην Ορθόδοξo Ακαδημία Κρήτης, να διασκεδάσουμε μαζί δημιουργώντας.
Τα παιδιά περνούν μία ημέρα γεμάτη διασκέδαση, αναπτύσσουν αναλυτική, συνθετική και δημιουργική σκέψη, καλλιεργούν την ομαδικότητα και έρχονται σε επαφή με τις Νέες Τεχνολογίες. Μαθαίνουμε δημιουργώντας. Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τον Υπολογιστή μας... και όχι να μας χρησιμοποιεί!
Για περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφή, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο http://jcrete4kids.eu/.

 

ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Εκ του Ιερού Προσκυνήματος Γενεσίου, Τιμίου Προδρόμου (Ντάμιαλης) ανακοινώνεται ότι το εσπέρας της Τρίτης, 2 Ιουλίου, και από ώρα 19.00μ.μ.-20.00μ.μ. στο Ιερό Προσκύνημα Γενεσίου, Τιμίου Προδρόμου (Ντάμιαλης) θα τελεστεί Ιερά Παράκληση του Τιμίου Προδρόμου, καθώς η Τρίτη κάθε εβδομάδος είναι αφιερωμένη στον «μείζονα» των Προφητών, τον Τίμιο Πρόδρομο. Καλείται ο φιλάγιος λαός του Θεού όπως μετέχει της Ιεράς Παρακλήσεως, υψώνοντας χείρας ικέτιδας στον κορυφαίο των Προφητών, ο Οποίος έχει πολύ και μεγάλη παρρησία ενώπιον του Θρόνου του Θεού. Η Ιερά Παράκληση του Τιμίου Προδρόμου θα τελείται κάθε Τρίτη απόγευμα στο ιερό προσκύνημα Του, ως επίσης και Θεία Λειτουργία κάθε δεύτερο Σάββατο του μήνα.  
Εκ της Ι. Μητροπόλεως

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ

Κεντρική εκδήλωση Συλλόγου Γραμβούσας 
Ο Αντώνης Μαρτσάκης με το συγκρότημα του.
Πέμπτη 11 Ιουλίου
Κουτουφιανά Κισάμου


 

ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


Ήταν φθινόπωρο του 1969. Με την έναρξη του σχολικού έτους 1969-70, εγώ και οι συμμαθητές μου, μαθητές της Β´ τάξης του Γυμνασίου, περιμέναμε στην αυλή του σχολείου τη σειρά μας να μας πουν, ποια θα ήταν η αίθουσά μας για τη χρονιά εκείνη. Φανταστείτε (όσοι έχετε μια αντίστοιχη εμπειρία) τη χαρά μας, όταν ακούσαμε τη μαγική λέξη «παράρτημα».
Το σχολείο είχε γιγαντωθεί τόσο πολύ, που δεν χωρούσε πλέον τους μαθητές του, αν και είχε χρησιμοποιηθεί το εργαστήριο φυσικής, το εργαστήριο χημείας και τα τμήματα αριθμούσαν μέχρι και πενήντα (50) μαθητές!
Έτσι νοικιάστηκαν οι αίθουσες κάτω από το σπίτι του τότε ανταποκριτή τη Εθνικής Τράπεζας Βαγγέλη Σαββάκη, που από τον κεντρικό δρόμο (Εφ. Πολεμιστών 1941) ήταν υπόγειες, από τον πλαϊνό του (Μπαξεβάνη) ημιυπόγειες και οπό την είσοδό τους ισόγειες. Η απόστασή τους από το σχολείο ήταν-είναι 300-400 μέτρα. 
Το πρωί πηγαίναμε στο κεντρικό κτίριο και μετά την προσευχή και την έπαρση της σημαίας, με συνοδεία των καθηγητών της 1ης ώρας πηγαίναμε στο παράρτημα για μάθημα.
Μετά τώρα το τέλος της 1ης ώρας και την αποχώρηση των καθηγητών, ακολουθούσε το ξεσάλωμα. Σε μια εποχή που και το παραμικρό παράπτωμα εντός ή και εκτός σχολείου τιμωρούνταν αυστηρά και παραδειγματικά και όπως λέει ο φίλος και συμμαθητής μου Αντρέας Μαρολαχάκης «ότι δεν επιτρεπόταν ρητά, απαγορεύονταν», το να μείνουν έφηβοι χωρίς εποπτεία, ήταν το άκρον άωτον της ελευθερίας.  Ποδόσφαιρο, τσακωμοί, επιδρομές τριγύρω για φρούτα, φασαρία στη γειτονιά, επίσκεψη στο κοντινό ψιλικατζίδικο του Σπ. Κατάκη κτλ.  Ένας δυο κρατούσαν τσίλιες στη γωνία (παρακάτσευαν) μήπως και εμφανιστεί καθηγητής της επόμενης ώρας. Όταν δινόταν το σύνθημα, όλοι παναγίες! Αν τύχαινε όμως και ερχόταν ένας μόνο καθηγητής, μόλις αυτός έμπαινε στην τάξη, οι υπόλοιποι ξαναβγαίναμε και άρχιζε καινούργιο πανηγύρι. Πήγαινε πάλι ένας για τσίλιες και οι υπόλοιποι τα ίδια. Έβγαινε έξω ο καθηγητής να μας μαζέψει, αλλά εμείς εξαφανιζόμασταν, κυρίως κάνοντας το γύρο του κτιρίου. Ειδικά αν στους διπλανούς έκανε μάθημα ο αείμνηστος Γιάννης Αννουσάκης, τη στήναμε δίπλα από το παράθυρο στο πλάι για να δούμε πόσους και ποιούς  είχε βγάλει στο μάθημα, κάνοντας τους κάποιοι (όχι εγώ το τονίζω), χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου. Συνήθιζε να βγάζει για εξέταση το 1/3 μέχρι και τη μισή τάξη στον πίνακα. Όσους ήξεραν το μάθημα τους βαθμολογούσε και τους έλεγε να καθίσουν, ενώ τους αδιάβαστους τους κρατούσε όρθιους, βομβαρδίζοντάς τους με αλλεπάλληλες ερωτήσεις. Στο τέλος πήγαινε μπροστά στον καθένα και του έκανε την ερώτηση: «-Διάβασες; Δεν διάβασες!» και φραπ, έπεφτε ένα χαστούκι. Μερικοί που του έλεγαν δικαιολογίες ή ότι είχαν διαβάσει, τους έριχνε και δεύτερο χαστούκι στο άλλο μάγουλο! Και είχε μια μεγάλη παλάμη με τεράστια δάχτυλα. Καμμία φορά έλεγε και το αμίμητο « Αγρόν ηγόρασες… και του χρόνου θα τον καλλιεργήσεις». Όταν λοιπόν βλέπαμε ποιούς είχε βγάλει στο μάθημα, ξέραμε περίπου ποιοί θα φάνε χαστούκι και τους κάναμε καζούρα το διάλειμμα.
Πολλές αναμνήσεις έχω από τον επίσης αείμνηστο καθηγητή μου (και για ένα χρόνο εξαιρετικό συνάδελφο Χ. Παπαδάκη). Μια φορά, ερχόμενος για μάθημα, έδωσε την τσάντα του να την πάει στην έδρα, στο μαθητή που κρατούσε τσίλιες το Μανώλη Χ. από το Βουλγάρω, κι  αυτός κατευθύνθηκε στην τουαλέτα. Όταν, με αρκετή καθυστέρηση ο Μανώλης μπήκε στην τάξη κρατώντας την τσάντα, τον ρωτήσαμε που είναι ο καθηγητής κι αυτός απάντησε «Πάει να Χ€….ει». Κάποιος συμμαθητής που είτε δεν είχε ακούσει ή ήθελε επανάληψη, τον ρωτά πάλι: «- Τί είπες Μανώλη;» κι αυτός με στεντόρεια φωνή φωνάζει πιό δυνατά:
«-Είπα πάει να Χ€…ει». Έλα σου όμως που η σωματική ανάγκη ήταν πιό σύντομη από ότι ο μαθητής είχε υποθέσει και ακριβώς πίσω του ερχόταν ο καθηγητής που άκουσε τουλάχιστον αυτό που ειπώθηκε τη δεύτερη φορά τόσο δυνατά. Το τι ακολούθησε από χαρακτηρισμούς για το μαθητή και την ανατροφή του, δεν μπορώ να τα περιγράψω! Οφείλω όμως να πω ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής ουδέποτε χειροδίκησε σε μαθητή, πράγμα που έκανε την εποχή εκείνη η πλειοψηφία δασκάλων και καθηγητών με ασήμαντες ή και καθόλου αφορμές.
Κι ένα τελευταίο με τον ίδιο καθηγητή:
Οι ζέστες του φθινοπώρου, τα κατοικίδια και τα λουλούδια των γύρω σπιτιών ήταν οι κύριες αιτίες που οι μύγες είχαν πολλαπλασιαστεί σε απίστευτο αριθμό, τόσο που ήταν ενοχλητικότατες κατά τη διάρκεια του μαθήματος και όχι μόνο. Έκρινε λοιπόν ο καθηγητής αυτός ότι έπρεπε να κλείσουμε την πόρτα και  τα παράθυρα. Στη συνέχεια διάλεξε 4-5 άρρενες μαθητές που τους όρισε «μυγιοχάφτες» οι οποίοι θα είχαν ως έργο την εξολόθρευση των ενοχλητικών αυτών  εντόμων. Αυτοί άλλο που δεν ήθελαν.  Πήραν απο ένα βιβλίο  και χτυπούσαν όπου και όποιον ήθελαν. Τραβούσαν θρανία, έρριχναν πράγματα στο πάτωμα, χαμός! Είδε και απόειδε ο καθηγητής ότι γινόταν απερίγραπτη φασαρία χωρίς κανένα αποτέλεσμα οπότε φωνάζει 
- ΤΕΛΟΣ , τακτοποιείστε τα πράγματα και τα θρανία. Οι «μυγιοχάφτες» να καθίσουν στις θέσεις τους.
Μετά δίνει χρήματα σε ένα μαθητή να πάει να αγοράσει εντομοκτόνο αεροσόλ, το οποίο αφού αγοράστηκε, το πήρε στα χέρια του, άρχισε να ψικάζει με κλειστά πορτοπαράθυρα κι εμάς όλους μέσα. Σε ελάχιστο χρόνο η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, οπότε τότε έγινε ο μεγαλύτερος χαμός! Σαν συνεννοημένοι πεταχτήκαμε όλοι μαζί προς την έξοδο. Εννοείται ότι το υπόλοιπο της διδακτικής ώρας το διανύσαμε στην αυλή! 
Όλα όμως τα ωραία τελειώνουν πολύ γρήγορα, έτσι κι εμείς ξαναγυρίσαμε στο κεντρικό κτίριο με τη λήξη του 4μήνου (εξάμηνο το έλεγαν τότε και συνοδευόταν από γραπτές εξετάσεις) και άλλοι μαθητές πήγαν στο παράρτημα για να ζήσουν κι αυτοί τις στιγμές ελευθερίας τους.
Γιώργος Τσιμπογιάννης

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΕ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΓΕΛ

Μέχρι 5 Ιουλίου οι ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής, μετεγγραφής και ανανέωσης εγγραφής σε ΕΠΑ.Λ. και ΓΕ.Λ.

Ξεκίνησε την Πέμπτη 27-06-2024και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 05-07-2024 και ώρα 23.59 η διαδικασία ηλεκτρονικών αιτήσεων εγγραφών/μετεγγραφών μαθητών /-τριών σε ΕΠΑ.Λ. και ΓΕ.Λ. για το σχολικό έτος 2024-2025. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://e-eggrafes.minedu.gov.grή μέσω της διαδικτυακής πύληςhttps://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-ananeose-eggraphes-se-geniko-kai-epaggelmatiko-lukeioαπό τον κηδεμόνα που έχει δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα Μyschoolστο σχολείο τελευταίας φοίτησηςή από τους ίδιους τους μαθητές αν είναι ενήλικες.Για την είσοδο στην εφαρμογή e-eggrafes, είναι απαραίτητοι οι κωδικοί ΓΓΠΣ (taxis) του αιτούντος.Αίτηση θα πρέπει να γίνει για:
μαθητές/τριες Γ' Γυμνασίου που θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου ΓΕΛ/ΕΠΑΛ, και
μαθητές/τριες Α' & Β' Λυκείου που θα ανανεώσουν την εγγραφή τους για τη Β' ή Γ' τάξη αντίστοιχα ΓΕΛ/ΕΠΑΛ ή θα μετεγγραφούν σε άλλου τύπου σχολείο. 
Κατά την υποβολή της αίτησης καταχωρίζονται απαραίτητα μεταξύ άλλων :
Τα ατομικά στοιχεία του κηδεμόνα ή του ενήλικου μαθητή όπως εμφανίζονται στο ΓΓΠΣ (taxis).
Το e-mail,το μητρώνυμο και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου του κηδεμόνα ή του ενήλικου μαθητή.
Το σχολείο και η τάξη τελευταίας φοίτησης του/της μαθητή/τριας καθώς και ο Αριθμός Μητρώου (Α.Μ.) από το σχολείο τελευταίας φοίτησης (αναγράφεται στον έλεγχο προόδου ή ζητείται από το σχολείο τελευταίας φοίτησης).
Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και την οριστική κατάταξη των μαθητών/τριών ( 08-07-20248 για τα ΕΠΑ.Λ., και 12-07-2024 για τα ΓΕΛ), οι αιτούμενοι οφείλουν να υποβάλουν με κάθε πρόσφορο τρόπο στη σχολική μονάδα κατανομήςτα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά* - βάσει της Y.A. 79942/ΓΔ4/2019 (άρθρα 9 &21όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την Υ.Α. 68027/ΓΔ4/16-06-2023)και της εγκυκλίου 51019/ΓΔ4/5.5.2023  του ΥΠΑΙΘ -  για την οριστικοποίηση της εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μετεγγραφής. Η υποβολή των δικαιολογητικών δύναται να πραγματοποιηθεί : 
1. με αυτοπρόσωπη παρουσία, ή 
2. μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή 
3. μεταφορτώνοντάς τα στην εφαρμογή e-εγγραφές (νέα λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αφορά συγκεκριμένα δικαιολογητικά, όπως αυτά παρουσιάζονται στα σχετικά πεδία της εφαρμογής)
μέχρι τις ακόλουθες ημερομηνίες:
1. για τα ΓΕ.Λ. μέχρι την έναρξη των μαθημάτων
2. για τα ΕΠΑ.Λ. από την 8η Ιουλίου 2024 έως την 19η Ιουλίου 2024,
ηλεκτρονικά ή κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με φυσική παρουσία, κατά τις ημέρες θερινής εφημερίας των σχολικών μονάδων.
* Τα σε κάθε περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:
στην περίπτωση του/της ανήλικου/ης μαθητή/μαθήτριας Υπεύθυνες Δηλώσεις(ΥΔ) συμπληρωμένες και από τους δύο γονείς/κηδεμόνες, εφόσον υπάρχουν, όπου θα δηλώνεται η ακριβής ημερομηνία γέννησης και η διεύθυνση της κατοικίας του/της μαθητή/τριας καθώς και η συναίνεση του έτερου κηδεμόνα για την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής/ανανέωσης, εγγραφής/ μετεγγραφής.Οι δύο Υ.Δ. θα πρέπει να φέρουν είτε το γνήσιο της υπογραφής είτε να έχουν εκδοθεί μέσω gov.gr στο σύνδεσμο https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/psephiaka-eggrapha-gov-gr/ekdose-upeuthunes-delosesαντιγράφοντας το περιεχόμενό τους (πατήστε εδώ για λήψη της ΥΔ του κηδεμόνα που πραγματοποιεί την εγγραφή και εδώ για την ΥΔ του έτερου κηδεμόνα).
η ηλεκτρονική Δήλωσης Προτίμησης που υποβλήθηκε στο e-eggrafes η οποία και επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α ́ 75)
φωτοαντίγραφο απολυτηρίου ή/και πτυχίου για την εγγραφή αποφοίτου σε τομέα/ειδικότητα του ΕΠΑΛ. Για την εγγραφή στην Α’ Τάξη ΕΠΑΛ/ΓΕΛ απαιτείται το πρωτότυπο απολυτήριο Γυμνασίου το οποίο και διαβιβάζεται υπηρεσιακά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικών αιτήσεων .  
Επιπλέον, για την εγγραφή στην Α’ Τάξη καθώς και για τη μετεγγραφή από άλλο σχολείο:
Tο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ)το οποίο έχει διάρκεια ισχύος τρία (3) σχολικά έτη (ΚΥΑ  Φ.6/304/75662/Γ1/2014) εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τον ιατρό. Σε περίπτωση μη κατάθεσης του ΑΔΥΜ, ο μαθητής δεν μπορεί να έχει ενεργό συμμετοχή στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Οι ειδικότητες των ιατρών που έχουν τη δυνατότητα κατάρτισης και συμπλήρωσης και την ευθύνη υπογραφής του ΑΔΥΜ είναι:
o έως και την ηλικία των δεκαέξι ετών οι παιδίατροι.Για μεγαλύτερες ηλικίες των δεκάξι ετών δυνατότητα συμπλήρωσης έχουν οι ειδικότητες των παθολόγων.
o κατ’ εξαίρεση συμπληρώνεται από παιδιάτρους εφόσον οι μαθητές παρακολουθούνται από ειδικές παιδιατρικές μονάδες για ασθένειες ειδικών νοσημάτων ή η βιολογική τους ωρίμανση αντιστοιχεί σε παιδική ηλικία. 
Τα ΑΔΥΜ εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά από τις μονάδες Υγείας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.
Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του/της μαθητή/τριας  ή Πιστοποιητικό του Δήμου/ Δημοτικής Ενότητας στα Μητρώα του οποίου είναι εγγεγραμμένος/η ο/η μαθητής/τρια, εφόσον δεν έχει δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
Γνωμάτευση για περιπτώσεις Δυσλεξίας και μαθησιακών δυσκολιών (από ΚΕΔΔΥ, ΚΕΣΥ, ΙΠΔ). 
Απολυτήριο Γυμνασίου, εφόσον αυτό δεν έχει διαβιβαστεί υπηρεσιακά.
Νεκτάριος Ζουριδάκης
Διευθυντής ΓΕΛ Κισάμου

ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΜΑΣ

Δεύτερο χρόνο που η δημοτική μας αρχή έχει αφήσει την παραλία στο Λαφονήσι στο έλεος το Θεού.
Θα μπορούσε να κάνει κάτι ιδιαίτερα γι αυτήν την ομάδα ανθρώπων .. Δυστυχώς όχι μόνο δεν έκανε, ούτε έχει σκοπό να κάνει γιατί όπως φαίνεται ο απώτερος σκοπός της είναι άλλος. 
Τα ανταποδοτικά δεν φτάνουν ....λένε. Μάλλον ποτέ δεν έφταναν
ειναι πλέον φανερό οτι ουδείς απ' αυτήν την ομάδα παραθεριστών που πάνε πρώτη φορά δεν πρόκειται να ξαναπατήσει εκεί ..  Φυσικά χάθηκαν και οι ντόπιες οικογένειες που όχι μόνο το είχαν το Λαφονήσι σαν προορισμό 2 και 3 φορές την καλοκαιρινή σεζόν, αλλά έτρωγαν και στα μαγαζιά της διαδρομής ..  
Για ρωτήστε τα .... και θα δείτε τι απάντηση θα πάρετε.