Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

ΑΠΟΨΗ -ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ-

Είχα ένα μεγάλο φροντιστήριο στα Χανιά. Τα περισσότερα παιδιά στο φροντιστήριο έδιναν πανελλαδικές εξετάσεις για να μπουν στο πανεπιστήμιο, χιλιάδες από αυτά τα παιδιά πέρασαν στο πανεπιστήμια και πολλά άλλα δε το κατάφεραν παρά το πολύ διάβασμα και την προετοιμασία τους. Μετά τα αποτελέσματα των Πανελληνίων είχαμε γιορτή γι' αυτά τα παιδιά που πραγματοποίησαν το όνειρο τους και μεγάλη θλίψη στις οικογένειες των παιδιών που δε περνούσαν στη σχολή που ήθελαν. Ακούω τη φωνή των μητέρων των χιλιάδων αυτών  παιδιών που μου έλεγαν… και τώρα τι μπορούμε να κάνουμε κύριε Μακράκη? Η απάντηση μου ήταν πάντα η ίδια, η θα ξαναδώσει εξετάσεις ή θα το στείλουμε να σπουδάσει αυτό που θέλει σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό….και μου απαντούσαν!!! 
ΜΑ ΓΙΑΤΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΜΕ ΕΞΟΡΙΑ, ΓΙΑΤΙ Κ ΜΑΚΡΑΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Η ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ…  
Αυτά άκουγα κάθε χρόνο από χιλιάδες οικογένειες τώρα 50 χρόνια. 
Γιατί λοιπόν η χώρα μας άκουγε τόσα χρόνια και σήμερα τη φωνή των ανθρώπων που η λέξη ιδιωτικό είναι κατάρα και μεγάλη συμφορά για το τόπο???
ΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ?
1. Τα παιδιά που σπούδασαν στο εξωτερικό δε γίνονται καλοί επιστήμονες διότι αυτός που πληρώνει παίρνει εύκολα το πτυχίο του, σήμερα στη Ελλάδα πάνω από τους μισούς γιατρούς φαρμακοποιούς γεωπόνους κτλ σπούδασαν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Προσβάλετε λοιπόν όλους αυτούς τους χιλιάδες επιστήμονες που διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τα λόγια σας αυτά. 
2. Δε σκέπτονται ποτέ τα 40.000 παιδιά που εξορίστηκαν για να σπουδάσουν έξω ενώ μπορούσαν να σπουδάσουν εδώ στην Ελλάδα, και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά να μείνουν για πάντα μακριά από την Ελλάδα για όλη τους τη ζωή. 
3. Να αναβαθμίσουν τα δημόσια πανεπιστήμια και να δώσουν περισσότερα χρήματα για την παιδία όλοι συμφωνούμε, όσα χρήματα και να δώσουν στα πανεπιστήμια δε γίνεται να απορροφήσουν όλους τους μαθητές και να σπουδάσουν στη σχολή που θέλουν. 
4. Και οι φτωχοί πως θα μπορέσουν να πληρώσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, και τώρα πως μπορούν και πληρώνουν τα ακριβά ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια και μάλιστα με τα χρήματα αυτά να φεύγουν όλα στο εξωτερικό… 
5. Αν τα φτιάξουν εδώ θα υποβαθμιστούν τα Δημόσια Πανεπιστήμια… ποιος σας το είπε αυτό??? Πάντα το μονοπώλιο σε όλες τις υποθέσεις είναι ο χειρότερος τρόπος για να αναπτυχθεί ένας τόπος. 
6. Μα είναι δυνατόν από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι 26 να έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και μόνο στην Ελλάδα να μην επιτρέπεται να γίνουν. 
7. Μα το γράφει το σύνταγμα μας ότι στην Ελλάδα να απαγορεύονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια… αυτό όμως γράφτηκε πριν 50 χρόνια, από τότε όλα άλλαξαν στη ζωή μας…θέλουν να μείνουμε στο 1974? Έγιναν τεράστιες αλλαγές στη χώρα μας και στα Χανιά μας. Πχ στο αεροδρόμια Χανίων το 1974 είχαμε μερικές χιλιάδες επιβάτες, το 2023 είχαμε 3.600.000 !!!
Εγώ πάντα σέβομαι απόλυτα τη δεύτερη γνώμη αλλά εγώ που έζησα όσο κανένας  άλλος την αγωνία και τα δάκρυα των Ελληνικών οικογενειών για να ξενιτεμένα τους παιδιά. Είμαι σίγουρος ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα θα ωφελήσουν όλους τους Έλληνες και τα παιδιά όλων των Ελλήνων. 
Μακράκης Μανώλης 
Καθηγητής και ιδιοκτήτης του 
φροντιστηρίου Τρίγωνο στα Χανιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: