Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Ως αφετηρία αναστοχασμού:
Η Κίσσαμος πόλη, πριν 40-50 χρόνια ήταν, όπως και οι πιο πολλοί θυμούνται ένας ευλογημένος τόπος, ξεχωριστή κωμόπολη της Κρήτης. Είχε γεωργικό και ημιαστικό πληθυσμό:  Είχε ξεχωριστά σχολεία και οικοτροφεία. Εδώ και στη Νεάπολη- από τις επαρχιακές πολιτείες – είχαμε ακμάζουσα τεχνική εκπαίδευση. Είχαμε το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών μέχρι Ειρηνοδικείο. Είχαμε τράπεζες και την πιο ακμαία Ένωση γεωργικών συνεταιρισμών. Και σχεδόν το 90% εκπαιδευτικών και υπαλλήλων διέμενε στο Καστέλλι. Καφενεία-ζαχαροπλαστεία- ευάριθμα κέντρα, εστιατόρια και ο κινηματογράφος ήσαν χώροι συνάντησης και πολιτισμού. Δεν θα αναφερθώ σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικά δρώμενα, λαϊκή επιμόρφωση, ανοικτό Πανεπιστήμιο, που σε ένα βαθμό εξακολουθούν, και με αξιέπαινες προσπάθειες.
 Η δραστηριότητα της Μητρόπολης μας με τον αείμνηστο «άγιο» Ειρηναίο ως πολυπολιτισμική και χριστιανοκεντρική δράση μόνο με ανάλογα έργα στη «Καλυβιανή» Μεσσαράς μπορούσε να παρεμβληθεί. Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης ήταν και είναι πρωτοποριακό πνευματικό ίδρυμα αλλά τότε πλην της παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, ούτε πανεπιστήμια, ούτε πολυτεχνεία ή άλλα ανώτερα σχολεία υπήρχαν. Από όλα αυτά ευτυχώς εξακολουθούμε να πρωτοπορούμε  μόνο ως προς το Αννουσάκιο το οποίο τότε ως Γηροκομείο, σήμερα είναι και «πολυθεραπευτικό κέντρο και ευτυχώς όπως μου έλεγε φίλος, χάρις στην Μητρόπολη- και το επιτελούμενο έργο- δεν έχομε τόση ασημαντότητα διαφορετικά μόνο ως κεφαλοχώρι θα εθεωρούμαστε.
Οι λόγοι της εμπορικής και πολεοδομικής παρακμής- παρά την ύπαρξη εκατοντάδων νέων καλαίσθητων κατοικιών- είναι πολλοί: Για την πόλη  φέρει ευθύνη τόσο η κεντρική εξουσία όσο και ο Δήμος που ακολουθώντας την νοοτροπία των μικροσυμφερόντων των πολιτών, ανέχτηκαν και ανέχονται την ανομία συμφερόντων και εν πολλοίς ανεπίστροφα,μάλιστα όπως βλέπομεστο παραλιακό λεγόμενο μέτωπο, πλατείες κοινόχρηστους χώρους κλπ.
Για την οικονομική παρακμή του κέντρου επίσης πολυπαραγοντικό είναι το θέμα, αλλά και η νοοτροπία πολλών να αγοράζουν καμαρώνοντας από τα Χανιά, να διασκεδάζουν επίσης, και βέβαια τα πολυκαταστήματα που περιφερειακά λειτουργούν και τώρα το εμπορικό ιντερνέτ. Ανορθολογική ανάπτυξη μιας απληστίας και ζητούμενο η επιστροφή σε καλύτερη διαχείριση του χώρου και σεβασμό στο περιβάλλον.
Από το 2000 και πριν, εκτός από την όποια αντιπαλότητα με την ίδρυση των Καποδιστριακών Δήμων υπήρξε και κακοδιαχείριση πόρων εισφορών των Δημοτών για την πολεοδομική ανάπτυξη της πόλης. Έκτοτε είναι αμφίβολο το πότε και πώς θα ξαναβρεθούν χρήματα ..μια κατάσταση δηλ ανάλογη με την χρεοκοπία των Ενώσεων και κατ' επέκταση με την χρεοκοπία του Κράτους. Μέσα στη γενικότερη δυσπραγία και πριν ουσιαστικά λειτουργήσουν οι Καποδιστριακοί Δήμοι οι οποίοι και δυνατότητες διέθεταν και  και γεωπολιτικά συνεκτικοί ήσαν, μας  επεβλήθηκαν οι Καλλικρατικοί Δήμοι . Αυτοί προεξοφλήσαν το θάνατο που ήδη συντελέσθηκε σε μεγάλο μέρος της ενδοχώρας, κυρίως άλλων περιοχών που δεν  είχαν την δική μας τουριστική οικονομία. Οι καλλικρατικοί Δήμοι στην Κρήτη πάντως , συγκροτήθηκαν στα όρια  των επαρχιών πλην της Κισάμου  ώστε σήμερα να είμαστε μεν ο μικρότερος Δήμος αλλά  και με πολλά  αναξιοποίητα πλεονεκτήματα
Και ο πιο καλόπιστος  παρατηρητής γνωρίζει ότι πέρα από τα τρέχοντα, η Δημοτική αρχή Κισάμου  προηγούμενη και προπροηγούνη, δεν ανταποκρίθηκαν στην αντιμετώπιση των νέων αναγκών μετά την τουριστική λαίλαπα της τελευταίας δεκαετίας εξαιτίας της ραγδαίας κινητικότητας στις γνωστές άλλοτε απαράμιλλου κάλους περιοχές.
Η κακή κυκλοφοριακή κατάσταση δρόμων πεζοδρομίων, η αύξηση των διερχομένων και σταθμευμένων οχημάτων, έφθασαν σε επικίνδυνη ως αβίωτη κατάσταση. Η συμπεριφορά δε των μηχανόβιων δεν υπάρχει τέτοια αλλού.
Οι πόροι του Δήμου καίτοι αυξανόμενοι, η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών βαίνει επιδεινούμενη.
Εκλογές 2023: Παρατηρήθηκαν πολλές υποψηφιότητες. Αν  πράγματι από  ενδιαφέρον για τον Δήμο είναι θετικό. Επανεξελέγη ο πριν και νυν Δήμαρχος δεν έχει νόημα η υποκειμενική ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Αιρετοί είναι οι άρχοντες μας στην Δημοκρατία, εκλεκτοί  επειδή εκλέγονται. Το αν προτιμούνται οι καλύτεροι; Είναι οι καλύτεροι οι ψηφίζοντες; εξ’ου και η παροιμία ο Κύριος κατά τους δούλους στέλνει τους άρχοντες. Ό,τι και να λέμε, ως είθισται στη Δημοκρατία, το έργο του Δημάρχου ενός Δήμου ήτοι μιας επαρχίας είναι δυσκολότατη υπόθεση. Φρόντισε το πολιτικό σύστημα των 300 κηφήνων της Βουλής να φορτώσει όλες τις αρμοδιότητες στους Δημάρχους {300 τόσοι όταν το σύνολο των πρώην κοινοτήτων ήταν- 5-6000- αλλά χωρίς ανάλογη στελέχωση και χρηματοδότηση
Είναι χρόνια τώρα μετά την οικονομική κατάρρευση που οι χρηματοδοτήσεις δίνονται, αν υπάρχουν μελέτες και εκεί υστερούντες, λέγεται ότι τώρα έχομε τρέξει να προλάβομε και εμείς.
Ο νύν Δήμαρχος είναι έμπειρος, ευφυής και οικονομικά ανεξάρτητος επέλεξε και δοκιμασμένους για την εντιμότητά και το έργο τους Αντιδημάρχους. Έχει εξειδικευμένους συμβούλους και τον πολυμαθέστατο και εμπειρότατο ειδικό σύμβουλο πρώην Δήμαρχο. Η ιστορία του μέλλοντος του Δήμου μας και η υστεροφημία των συντελεστών θεμελιώνεται  αυτή την πενταετία. Βούληση πολιτική υπάρχει; αν όλα συνεχίσουν να γίνονται από φόβο μη συγκρουσθούμε με συμφέροντα η γνωστή ρουσφετολογική μικροπολιτική τι νόημα θα έχει άλλη μια θητεία; Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι;
‘Ήδη στις 12-01-24 μας παρουσιάστηκε  ολοκληρωμένη η από καιρό θρυλλούμενη  επιστημονική μελέτη ανάπλασης – ανάδειξης- του ιστορικού κέντρου- του παραλιακού χώρου; και με πολλές – παράπλευρες ωφέλειες- 
Το έργο χρηματοδοτείται από την περιφέρεια, από την περιφέρεια τρέχουν και άλλες χρηματοδοτήσεις όλοι γνωρίζομε τις ανάγκες, στη Δημοτική αρχή έγκειται η προτεραιοποίηση. 
Ακούγεται καλώς το μακρύ και το κοντό από τον καθένα μας για το έργο και τον Δήμο. Ζητούμενο και για μας και τους επισκέπτες να νοιώθομε άνετα στον τόπο μας  έχομε θετικές  αναμνήσεις και προβάλλοντας τον πολιτισμό και την ιστορία μας πουλάμε αναμνήσεις
- Τι θα θυμάται ο επισκέπτης από την πόλη μας;
-Λέγεται συχνά τί έχει να δει ο τουρίστας στο σημερινό Καστέλλι;  Πού είναι  κάτι ανάλογο -  ως ευτυχώς υπάρχει στην ποιητική των φωτογραφιών του αείμνηστου Γ. Ανυφαντάκη;.( Εύσημα στον Γιάννη Παπαδάκη για την διάσωση του αρχείου)  Θα μου πείτε άλλοι άνθρωποι άλλες εποχές άλλη νοοτροπία άλλες σχέσεις!!
Επίσης καιρός να αντιληφθούμε ότι η εποχή της χρηματοδότησης από χρεωκοπημένους πολιτικάντηδες έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά εξακολουθούμε, να  μας αρέσει ν’ άκούμε παραμύθια: Η «άλλη» η  ισόβια πολιτικός έβγαλε τις προάλλες τόσα για τον δρόμο. Από πού τ’αβγαλε;. Και ο «άλλος» πολιτευτής χειροκροτούντες, μας υποσχέθηκε Λύκεια σε τρία τέρμενα. 
 Στο Δήμο, η ευθύνη των τόσων συμβούλων και διαφόρων προέδρων είναι και συλλογική– Πρέπει να θεωρούμε ότι την επαύριόν των εκλογών δεν πρέπει να υπάρχουν παρατάξεις στο Δήμο, αλλά έλεγχος για το γενικότερο συμφέρον – λιγότερες δημόσιες σχέσεις και  εορτασμοί του χαβαλέ, που επεκτείνονται ως στις δημοτικές υπηρεσίες ,όπου όχι λίγες φορές επικρατεί η δημοσιοϋπαλληλική ραστώνη -λούφα των πολλών- και το βαρύτερο φορτίο για τους λίγους.- Είναι πολύ σημαντικό αυτό-
 Ευχή και για την δική μας – των δημοτών- τη συνεργασία, έχομε και εμείς ατομική ευθύνη που διαμορφώνει τη συλλογική. Καλή χρονιά και ειρήνη 
Κίσσαμος Ιανουάριος  2024. 
Γ. Πευκιανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: