Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΕΡΜΠΑΘΙΑΝΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ

 

 
Αντιγράφω ακριβώς όπως το βρήκα στην σελίδα του Κάμπου και το ανάρτησε ο Νίκος Μαρκετάκης στην σελίδα του Κάμπου.

- Για να μαθαίνουν όχι μόνον οι νεότεροι, αλλά και πολλοί από τους παλαιότερους στο χωριό μας. Λίγοι ίσως χωριανοί γνωρίζουν, ότι, ο μεγάλος μας Μουσουργός Μίκης Θεοδωράκης, κατάγεται απο τα Μπερμπαθιανά Κάμπου Κισάμου. 
Για την Ιστορία λοιπόν: Την δεκαετία 1860-1870 γεννήθηκαν στα Μπερμπαθιανά τρία αδέλφια Θεοδωράκηδες. Ο Μανώλης, ο Μιχάλης και ένας ακόμα ο Ανδρέας. Ο Μιχάλης μετακόμισε το 1893 στον Γαλατά Κυδωνίας, όπου και εγκαταστάθηκε (σώγαμπρος). Εκεί γεννήθηκε το 1895 ο γιος του Γιώργος Θεοδωράκης (1895-1977) Εθελοντής αμούστακος ακόμα Ηπειρωτομάχος, τραυματίας στο Μπιζάνι κ.λ.π. Ανώτερος Κρατικός Υπάλληλος στην συνέχεια, γέννησε τον Μίκη Θεοδωράκη το 1925 στην Χίο, και τον Γιάννη το 1932 στα Γιάννενα, όπου επί Ελ. Βενιζέλου κατείχε σημαίνουσες Διοικητικές θέσεις πάντα. Ο άλλος αδελφός των Μανώλη και Μιχάλη, εγκαταστάθηκε πριν το 1900 στα Πλατάνια Μάστρου Μεσολογγίου, όπου σήμερα υπάρχει πολυάριθμη οικογένεια Θεοδωράκηδων. Γιος του εναπομείναντα στα Μπερμπαθιανά Κάμπου Μανώλη, ήταν ο αείμνηστος Πέτρος Θεοδωράκης, πατέρας του Θοδωρολευτέρη, του Θοδωρομανώλη, του Θοδωροβασίλη κ.λ.π. Ο Μίκης ποτέ δεν ξέχασε την ρίζα της οικογένειας του, πάντα αναγνώριζε (όπως και ο αείμνηστος Γιάννης ο αδερφός του) ότι ξεκίνησαν απο τα Μπερμπαθιανά του Κάμπου Εννιαχωριών. Το καταθέτει δε ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του στο Α΄ Μέρος του Ντοκιμαντέρ Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, στην αρχή, όπου αναφέρετε στην καταγωγή της οικογένειας του. Μετά το πέρας της συναυλίας του στο Στάδιο Χανίων το 1979, όλοι μαζί (Τραγουδιστές, Ορχήστρα, τεχνικοί, κ.λ.π.) φιλοξενήθηκαν επί διήμερο στα Μπερμπαθιανά...Τον Απρίλιο του 2011 η κόρη του Μίκη, η Μαργαρίτα, με τον σύζυγό της, ήρθαν στα Μπερμπαθιανά, αναζητώντας τα ξαδέρφια του πατέρα της Λευτέρη, Μανώλη, Βασίλη, και την ρίζα της οικογένειας της....Συνάντησε την συχωρεμένη την Στέλλα Σχοινοπλοκάκη, η οποία αφού της εξήγησε ότι τα ξαδέρφια του Μίκη ήταν τότε εν ζωή ακόμα, αλλά κλινήρεις και απουσίαζαν, της τραγούδησε [κατ΄επιθυμία της Μαργαρίτας] την περίφημη ''Ρίμα του Θοδωρομανώλη'' ολόκληρη, και της εξιστόρησε την ρίζα της οικογένειας του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη...
Αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή απο 10.00'-11.50΄.
Σ.Σ. ας ακούσουμε στο 00.01' την Μαργαρίτα να μιλάει για τον προπάππο της Μιχάλη....

Δεν υπάρχουν σχόλια: