Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 17 Απριλίου 2021

ΣΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ

Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης τεύχος Β' 1306/2-4-21,δημοσιεύθηκαν οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα. Στα Χανιά και ιδιαίτερα στην γειτονιά μας οι επισκέψιμοι χώροι είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου με ωράριο 8.30-15.30, το Ενετικό φρούριο της Γραμβούσας, ο Ιερός Ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου* στην Ροτόντα Επισκοπής και ο αρχαιολογικός χώρος της Φαλάσαρνας.

 Όλοι οι χώροι, πλην του Μουσείου Κισάμου, ανοίγουν για το κοινό αφού θα υπάρξει συνεννόηση με της ΕΦΑ Χανίων. Βέβαια θα ήταν προτιμότερο να υπήρχε έστω και προσωρινός φύλακας σε Φαλάσαρνα και Γραμβούσα αλλά αυτό είναι αλλονών δουλεια (εκείνων που ξαγλούν για μια θέση εργασίας). Είμαι σίγουρος οτι ο δήμος θα κάνει μια προσπάθεια να ζητήσει τουλάχιστον για τον χώρο στα Φαλάσαρνα ένα φύλακα (συμβασιούχο) μιας και όλοι ξέρουμε οτι χώρος είναι περιφραγμένος σήμερα και δύσκολο να μπεις και να δεις. 
Απορία βέβαια προκαλεί οτι για δεις το φρούριο της Γραμβούσας χρειάζεσαι άδεια... αλλά θα μου πεις σε αυτόν τον τόπο ποιος ζητάει άδειες και γιατί; 3.000 τουρίστες σε καλές εποχές καθημερινά  επισκεπτόταν το κάστρο... κοντεύαμε να πιάσουμε επισκεψιμότητα Κνωσσού, και μάλιστα δίχως εισιτήριο.
Δεν ξέρω αν η προτεινόμενη αύξηση του εισιτηρίου σε Μπάλο και Γραμβούσα (από 1Ε σε 2Ε) απο την Δημοτική αρχή προς την οικονομική επιτροπή του Δήμου Κισάμου έχει να κάνει με αυτό.....αλλά πολύ αμφιβάλλω.

* Ο Ιερός Ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου στην Ροτόντα απόκτησε φύλακα κατόπιν ενεργειών της Δημοτικής αρχής Πλατανιά και προσωπικά της αντιδημάρχου κα Ασπασίας Λουπάκη υπεύθυνη για θέματα πολιτισμού στον εν λόγω Δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: