Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

ΔΕΛΦΙΝΙ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ ΜΟΥ..

Η "Κίσαμος πόλις» (πόλη Κίσαμος), όπως αναφέρθηκε από την Πτολεμαίος (3,17,8), βρίσκεται στο σύγχρονο κόλπο της Κισάμου. Παρά το γεγονός ότι ήταν κοντά στην μεγάλη πόλη της Πολυρρηνίας, ήταν αυτόνομη και ανεξάρτητη και είχε δικά της νομίσματα με την κεφαλή του Ερμή από τη μία πλευρά και ένα δελφίνι από την άλλη, αυτά υποστήριξε ο μεγάλος καθηγητής Νομισματικής Σβωρόνος Ιωάννης στο βιβλίο του Numismatique de la Crete ancienne 1890. Αυτό το κειμενάκι που πράγματι είναι γραμμένο στο βιβλίο του,  το πήραμε και το κάναμε σύμβολο της πόλης. Φυσικά ο καθηγητής όταν έγραψε το βιβλίο του το 1890 ενδεχομένως να είδε ή να είχε κάπου αυτό το νόμισμα και να νόμισε οτι ήταν της Κισάμου. Και ενώ έχει τυπωθεί το βιβλίο του κάνει προσθήκη στην σελίδα 201 πιν. 11,22 το 1891 όπου γράφει: "Διατυπώνω σοβαρές αμφιβολίες αν απέδωσα σωστά τα νομίσματα αυτά στην αρχαία Κίσαμο."
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι οτι κατά αρχάς τα νομίσματα που υπέθεσε οτι ήταν της Αρχαίας Κισάμου ήταν πάνω απο ένα, βρέθηκαν στα χέρια του προ του 1890 και όχι σε ανασκαφή αλλά μάλλον του παραδόθηκαν ή υπήρχαν σε κάποια συλλογή εκτός Κρήτης. 
Έτσι ξεδιαλύνονται πολλά μιας και ως και σήμερα πιστεύαμε οτι είχε βρεθεί στην Κίσαμο ήταν κάπου εδώ και χάθηκε ή μας το έκλεψαν οι Γερμανοί όταν άρπαξαν πολλά αντικείμενα απο την συλλογή Κισάμου.
Για τα νομίσματα της περιοχής μας και ιδιαίτερα για αυτά των Πολυρρήνιας και της Φαλασάρνης έχει κάνει μια σοβαρή εργασία-διατριβή ο αγαπητός Κισαμίτης αρχαιολόγος Μαρινάκης Μανώλης και είναι απο τους λίγους που έχουν μελετήσεις το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: