Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΝ ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΛΕΟΝ

Το 1978 το ΙΟΝΙΟΝ δρομολογείται στην άγονη γραμμή της Πελοποννήσου με την Κρήτη, Πειραιά - Μονεμβασία - Νεάπολη - Αγία Πελαγία - Γύθειο - Καψάλι - Αντικύθηρα - Καστέλι Κισάμου.
Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 1992, μια πολύ ήσυχη μέρα το πλοίο προσάραξε στην Άγρια Γραμβούσα με αποτέλεσμα την εισροή υδάτων σε αυτό, στο πλοίο επέβαιναν 48 επιβάτες και 39 μέλη του πληρώματος, στο γκαράζ του υπήρχαν 12 Ι.Χ. και 11 φορτηγά αυτοκίνητα.
Οι επιβάτες εγκατέλειψαν το πλοίο με σωσίβια λέμβο και παρελήφθησαν από αλιευτικά σκάφη (Βαλέρια-Άγιος Γεώργιος και άλλα μικρά) τα οποία είχαν προσέλθει σε βοήθεια και τους μετέφεραν σώους στο λιμάνι της Κισάμου, ενώ στο ΙΟΝΙΟΝ παρέμειναν 22 μέλη του πληρώματος κάνοντας προσπάθειες άντλησης των υδάτων.
Για την διάσωση των Ι.Χ και των φορτηγών αυτοκινήτων βοήθησε το Ε/Γ Ο/Γ Μάρθα το οποίο απέπλευσε από το Γύθειο και κατέπλευσε εκεί που ήταν λαβωμένο το ΙΟΝΙΟΝ, κατέβασε τον καταπέλτη του και τα φορτηγά και τα Ι.Χ. πέρασαν από το γκαράζ του ενός πλοίου στο γκαράζ του άλλου.
Μετά από λίγο καιρό και αφού έγιναν κάποιες προσπάθειες αποκόλλησης του, μιας και βρισκόταν σφηνωμένο στα κοφτερά βράχια της Άγριας Γραμβούσας, (φωτο) μια φουρτούνα το "πήρε" και το βύθισε στα ανατολικά. 
Αποτελεί ναυάγιο πλέον της περιοχής και σε έρευνα το 2013 της υπηρεσίας εναλίων του ΥΠΠΟ με υπεύθυνο τον κ. Θεοτόκη Θεοδούλου εντοπίστηκε σαν άμορφη μάζα.
 Η αναφορά του κ. Θεοτόκη που παρουσιάστηκε και στο ΙΒ' Κρητολογικό συνέδριο λέει:
"Εντοπίστηκαν στην περιοχή των δύο δυτικών χερσονήσων της Κρήτης τα κατάλοιπα έξι αρχαίων ναυαγίων. Εντοπίστηκαν επίσης τα λείψανα ενός σύγχρονου μεταλλικού ναυαγίου "ΙΟΝΙΟ" και τα κατάλοιπα ενός ναυαγίου του 19ου αι., το οποίο μπορεί πιθανότατα να αποδοθεί στο HMS Cambrian που βυθίστηκε βομβαρδίζοντας πειρατές στο κάστρο της Γραμβούσας τον Ιανουάριο του 1828."
Πληροφορίες Κυθηραϊκά Νέα
Υποβρύχια έρευνα ΥΠΠΟ στον κόλπο της Κισάμου

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Καλα βρε Γιαννη, τι γυρευε το καραβι στη Γραμπουσα;; Εγω μια φορα που ταξιδεψα η γραμμη παει μιλλια μακρυα...