Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΚΑΣΤΑΝΟ ..ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

 Στις 2/4/2012 έγινε στις Βουκολιές του Δ. Πλατανιά εσπερίδα με θέμα "Παραγωγή και εμπορία του καστάνου – Προβλήματα και προοπτικές" με συνεργασία πολλών φορέων. Τα συμπεράσματα της εσπερίδας ήταν:
Επέκταση καλλιέργειας της καστανιάς στο Ν. Χανίων μπορεί να φτάσει τις 25-30.000 στρέμματα με καθιέρωση κινήτρων για ανασύσταση παλαιών φυτειών και εγκατάσταση νέων με προγραμματισμό και έλεγχο των νέων φυτεύσεων.
Πιστοποίηση του ντόπιου αλλά και του ελληνικού γενετικού υλικού της καστανιάς και μελέτη της συμβατότητας εισαγόμενων ανθεκτικών υποκειμένων με τις ελληνικές ποικιλίες. 
Εφαρμογή του προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης του έλκους και στα Χανιά.
Επισκόπηση της καστανοκαλλιέργειας στον Ν. Χανίων για να καταγραφούν και δεδομένα σχετικά με τη θρεπτική κατάσταση των δένδρων και ενδεχομένων προβλημάτων θρέψης.
Εγκατάσταση πιλοτικών καστανεώνων και μελέτη προσαρμογής αξιόλογων γενοτύπων (ντόπιων και εισαγομένων) σε επιλεγμένες περιοχές με κατάλληλο φυτωριακό υλικό.
Πραγματοποίηση ενημερωτικών προγραμμάτων για φυτωριούχους και να εξετασθεί η δυνατότητα σύμπραξης φυτωριούχων και δημοσίων ιδρυμάτων (πχ πρόγραμμα Αλεξ. Μπαλτατζής) με σκοπό την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού το οποίο θα είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και διάθεση σε προσιτές τιμές. 
Κίνητρα στους παραγωγούς για ένταξή τους σε συστήματα πιστοποίησης και βιολογικής καλλιέργειας και στην αξιοποίηση της καλλιέργειας του κάστανου ως στοιχείου ανάπτυξης αγρο-τουρισμού.
Συνεχή προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης και τεχνικής στήριξης των αγροτών στις νέες τεχνικές καλλιέργειας.
Ισχυροποίηση του Συνεταιρισμού κατανοπαραγωγών Ν. Χανίων και αναγνώριση του Χανιώτικου καστάνου ως ΠΟΠ με χαρακτηριστικό brand name είναι μονόδρομος. 
Ενημερωτική καμπάνια για τα ευεργετικά διατροφικά χαρακτηριστικά και την βιολογική καθαρότητα του καστάνου.
Πέντε χρόνια μετά ας αναρωτηθεί κάθε φορέας τι έχει κάνει για να συμβάλει στην υλοποίηση των αναγκαίων δράσεων για τη δυναμική αυτή καλλιέργεια για τα Χανιά.
Χαρτζουλάκης Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: