Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΡΥΘΜΟΜΑΧΙΑ

Ρυθμομαχία ή ποιο γνωστό το παιχνίδι των φιλοσόφων. Αποδιδόταν στον Πυθαγόρα και ήταν γνωστό στην Ευρώπη από το 1030. Στην Κρήτη διαδόθηκε μετά το 1350 όταν με διάταγμα του Δούκα απαγορεύτηκαν τα τυχερά παιχνίδια ζάρια κλπ.
Η σκακιέρα που ήταν ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με 8 τετράγωνα στην μικρότερη πλευρά και 16 στην μεγαλύτερη. Ο ένας παίκτης είχε τις 24 μαύρες μάρκες και ο άλλος τις 24 λευκές, οι οποίες ήταν αριθμημένες με μονοψήφιους διψήφιους και τριψήφιους αριθμούς στο ινδοαραβικό σύστημα.
8 μάρκες ήταν κυκλικές  οι 4 κυκλικοί είχαν γραμμένους του μονοψήφιους άρτιους και οι υπόλοιποι 4 τα τετράγωνα τους 4,16,36,64 στον πρώτο και 9,25,49,81 στον δεύτερο, οκτώ (8) με σχήμα τριγώνου που ανάγραφαν (4) τέσσερα τετράγωνα φυσικών αριθμών και (4) τέσσερα με διψήφιους αριθμούς. Επτά (7) ήταν σε σχήμα τετραγώνου που περιείχαν 3 περιττούς αριθμούς και τα τετράγωνα τους, και (3) τρεις ελεύθερους περιττούς αριθμούς για τον ένα παίκτη και άρτιους για τον άλλο. Τέλος υπήρχε για κάθε παίκτη και από μένα πούλι πυραμίδα.
Αν και κάθε μεριά είχε 24 μάρκες η αρίθμηση ήταν διαφορετική επιτρέποντας διαφορετικές τακτικές νίκης. Η πιο συνηθισμένη ήταν η τακτοποίηση των μαρκών ώστε να σχηματίζεται αριθμητική, γεωμετρική ή αρμονική πρόοδος.... 
Δύσκολο παιχνίδι που η διάταξη του το συνδέει με τα ελληνικά μαθηματικά. Γενικά η Rythmomachia ήταν το επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής εκείνης της εποχής που απαιτούμενες στοιχειώδεις μαθηματικές γνώσης.
Και φυσικά κάπου θα υπάρχουν οι κανόνες του...... που τις τύπωσε το 1572 ο Ενετοκρητικός μαθηματικός και φιλόσοφος Φραντσέσκο Μπαρότσι. 
Πληροφορίες Καλογεράκης Γιάννης, Πολιουδάκης Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: