Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΠΛΑΤΑΝΟΥ Β

Στο δεύτερο κύκλο των ομιλιών για την Λιμνοδεξαμενή Πλατάνου πρώτος ομιλητής ο δήμαρχος που εξήγησε πάνω στον χάρτη γιατί η δεύτερη και προτινόμενη θέση απο την δημοτική αρχή είναι καλύετρη μοιράζοντας μάλιστα χάρτες στους παρευρισκόμενους που είχαν και τις δυο διαδρομές αλλά και τα υψομετρικά της κάθε λιμνοδεξαμενής. 
Μετά πήρε τον λόγο ο κ. Κουμάκης πρώην αντιδημαρχός επι δημαρχείας Μυλωνάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα πει αυτά που ξέρει αλλά και τα ίδια που είπε και στην συνάντηση στην περιφέρεια και εν μέρη συμφωνεί με την πρόταση του κ. Κουκουράκη.
- Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι από αυτά που ξέρω ότι το 2009 ο δήμος Κισάμου μετά από μια διερεύνηση που είχε γίνει από τον ΟΑΔΥΚ αποφάσισε ότι εγκρίνει τις γενικές θέσεις της μελέτης και αφορούσε την θέση που είχε επιλεγεί μεταξύ τριών θέσεων και πληρούσε όλα τα κριτήρια. Αυτό βρίσκεται στα πρακτικά και καλό είναι να τα βρείτε για να δείτε δήμαρχε την τοποθέτηση σας και ότι τότε συμφωνούσατε με την θέση και ότι γι αυτήν λέγατε μάλιστα ότι συλλέγει τα περισσότερα νερά, κλπ. Το δεύτερο βασικό είναι ότι η επιλογή της θέσης γίνεται πάντα στην αρχή και αν υπάρχουν αντιρρήσεις τότε μόνο ψάχνουμε για εναλλακτικές λύσεις, προχώρησε η μελέτη, βγήκε η προέγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το Δεκέμβριο του 2010 η περιοχή είχε απεμπλοκή από την περίπτωση των αναδασωτέων, άρα αντιρρήσεις δεν υπήρχαν. Δυστυχώς αργήσατε κ. Δήμαρχε γιατί αν δεν υπήρχε εμπλοκή που δεν υπήρχε θα έπρεπε το 2014 να είχατε τελειώσει και η μελέτη θα είχε προχωρήσει και θα είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Δυστυχώς δεν έχετε κάνει τίποτα, ούτε πίστωση στον προϋπολογισμό του δήμου υπάρχει, ούτε ανάθεση μελέτης έχετε κάνει για την νέα θέση, άρα δυο χρόνια δεν έχετε κάνει τίποτα.
Στην συνέχεια μίλησαν Τερεζάκης από την επιτροπή της Λιμνοδεξαμενής που εμμένει στις θέσεις της επιτροπής και των κατοίκων για την πρωταρχική θέση, αλλά και ο κ. Διαμαντάκης που κάνει τις γεωτρήσεις. 
Μετά από αυτά και οι υπόλοιποι ομιλητές είπαν σχεδόν τα ίδια, με πολλές φωνές από τους κατοίκους που διέκοψαν 2-3 φορές την συζήτηση.
Στο τέλος της συνεδρίασης κατατέθηκε και η δεύτερη πρόταση προς ψήφιση από την δημοτική αρχή που λέει ότι "α)Διαπιστώνει από την μέχρι σήμερα πορεία ότι κανείς θεσμικός φορέας δεν κατανόησε ούτε ασχολήθηκε όπως έπρεπε με το θέμα "ερημοποίηση-υφάλμυρωση, δεν προέβησαν σε ουσιαστικές ενέργειες και υλοποίηση έργων για να προστατεύσουν την περιοχή και τους παραγωγούς από το φαινόμενο.
β) Η σημερινή δημοτική αρχή έθεσε τις βάσεις για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος με την ομόφωνη ψήφιση του θέματος "Αξιοποίηση Χειμέριων απορροών Σφηναρίου" στο Δημοτικό συμβούλιο στις 15-12-2014. Αυτό που δεν κατάφερε κανείς τόσα χρόνια γιατί κανείς δεν ασχολήθηκε πραγματικά και με πίστη αλλά μόνο επιδερμικά.
γ) Το δημοτικό συμβούλιο Κισάμου θεωρεί πρώτης προτεραιότητας την συνέχιση της Β' φάσης του παραπάνω έργου, δηλαδή την μεταφορά των χειμέριων απορροών Σφηναρίου στην Τοπική κοινότητα Πλατάνου που πρέπει να υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα (Ένταξη του έργου εντός του 2017 αλλά και την κατασκευή ταμιευτήρα για την αποταμίευση του τεράστιου όγκου νερού που πηγαίνει στην θάλασσα, για να λυθεί σύντομα το πρόβλημα άρδευσης της Δυτικής Κισάμου. Το σύνολο δηλαδή της Τοπικής κοινότητας Πλατάνου, μαζί με τον οικισμό του Σφηναρίου, της τοπικής κοινότητας Λουσακιών και της τοπικής κοινότητας Γραμβούσας. Η αποταμίευση αυτή πρέπει να γίνει άμεσα σε σημείο που θα εξυπηρετεί τους παραπάνω στόχους και να είναι κατάλληλο από όλες τις πτυχές, γεωλογικές και οικονομικές ως προς την κατασκευή του έργου αλλά και ως προς την λειτουργικότητα του προς τους παραγωγούς.
δ) Αυτό το ζήτημα είναι καίριας σημασίας για την βιωσιμότητα του 1/3 του πληθυσμού του δήμου Κισάμου που πρέπει οι εμπλεκόμενοι φορείς Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφέρεια Κρήτης με τις τεχνικές υπηρεσίες του να επιληφθούν άμεσα του θέματος και να απαντήσουν εγγράφως προς τον Δήμο Κισάμου για τις περαιτέρω ενέργειες τους.
ε) Ο Δήμος Κισάμου ζητάει να προχωρήσει η διαδικασία κατασκευή της Λιμνοδεξαμενής στην θέση Χαλαριά Ξηροκάμπια."
Τελικά κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση της Δημοτικής αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: