Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Για την επιτυχημένη συμμετοχή και δράση τους στο Διεθνές Δίκτυο Οικολογικά Σχολεία (Eco-Schools) βραβεύθηκαν 109 σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα.
Τον τόνο στην εκδήλωση έδωσε η Ομάδα Τέχνης Πάροδος με τον Ηλία Πίτσικα και τους συνεργάτες του που ξεσήκωσαν τα παιδιά με το τραγούδι των Οικολογικών σχολείων αλλά και τα παιγνίδια που έκαναν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.
«Είναι πολύ σημαντικό την περίοδο της κρίσης μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς να κινητοποιούνται και να κάνουν δράσεις για τη μείωση των απορριμμάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού στα πλαίσια του Διεθνούς Δικτύου Οικολογικά Σχολεία», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΠΦ, Σταμάτη Σκαμπαρδώνη, με αφορμή την εκδήλωση βράβευσης των Οικολογικών Σχολείων.
Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται με την διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» (ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς), καθώς και την εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης (αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό).
Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες) και έχει σχεδιαστεί ώστε να ενθαρρύνει όλο το σχολείο να κινητοποιηθεί και να αναλάβει δράση για το περιβάλλον. Ενθαρρύνει, επίσης, την συνεργασία μεταξύ μαθητών, καθηγητών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας για την επίτευξη αποτελεσματικότερης περιβαλλοντικής δράσης.Όταν το σχολείο ολοκληρώσει το Σχέδιο Δράσης και αφού αξιολογηθεί από την Παιδαγωγική Ομάδα του Δικτύου, ονομάζεται «Οικολογικό Σχολείο» και επιβραβεύεται με την Πράσινη Σημαία του Δικτύου που φέρει το σήμα του Δικτύου. Μετά από δύο χρόνια από την βράβευσή του, επαναξιολογείται, ώστε να μπορεί να συνεχίζει να φέρνει επάξια τον τίτλο του.
Να θυμίσω οτι στο πρόγραμμα των οικολογικών σχολείων ανήκει το 4ο Νηπιαγωγείο Κισάμου και το Γυμνάσιο Κολυμβαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: