Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΑ ΦΙΛΙ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ

 «Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί καθήκον όλων μας και επιτάσσει ενεργή συμμετοχή των συμπολιτών μας. Ο τόπος μας έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τέτοιες κινήσεις εθελοντισμού, κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Η συμμετοχή όλων μας, θα ενισχύσει την οικολογική συνείδηση, βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής». 
Μ΄ αυτούς τους προβληματισμούς την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του σχολείου μας, δενδροφύτευση σε καμένες εκτάσεις στην περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας. Το μέρος το υπέδειξε η Δασική Υπηρεσία Χανίων. Η παραπάνω δραστηριότητα υλοποιήθηκε με την εποπτεία του ΚΠΕ Βάμου, όπου και μερίμνησε για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών, εντάσσοντας τη δραστηριότητα αυτή στο πλαίσιο του Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», το οποίο υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρωταγωνιστές ήταν οι μαθητές της Ε & ΣΤ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κισάμου, οι οποίοι  αφού πρώτα ενημερώθηκαν για τον τρόπο φύτευσης, πήραν τα σκαπτικά εργαλεία, οπλίστηκαν με αγάπη και ευαισθησία για το περιβάλλον και ξεκίνησαν τη διαδικασία με την καθοδήγηση των στελεχών της Δασικής Υπηρεσίας Χανίων. Συνολικά φυτεύτηκαν 50 φυτώρια, όλα αποκλειστικής παραγωγής του φυτωρίου της Δασικής Υπηρεσίας. Για τη μεταφορά των φυτωρίων μερίμνησε ο Δήμος Κισάμου. Μετά που τέλειωσε η δενδροφύτευση δασοπυροσβέστες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισάμου, βοήθησαν στο πότισμα των φυτών. Οι μαθητές, μετά το κέρασμα που πρόσφερε ο Δήμος Κισάμου, αποχώρησαν από την περιοχή με την υπόσχεση ‘ότι θα αναλάβουν την φροντίδα των δένδρων που φύτεψαν, για να τα δουν να μεγαλώνουν και να αλλάζει όψη η περιοχή. 
Η εκπαιδευτική κοινότητα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κισάμου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλες τις υπηρεσίες για τον άψογο συντονισμό, τη συνεργασία και το ενδιαφέρον που έδειξαν, να υποστηρίξουν το πρόγραμμα όταν αυτό τους ζητήθηκε. Πιο συγκεκριμένα:
1. Το ΚΠΕ Βάμου και ιδιαίτερα τον υπεύθυνο του κέντρου κ. Ποντικάκη Φώτη.
2. Τη Δασική Υπηρεσία Χανίων, ιδιαίτερα την κ. Φρουδάκη και τους υπαλλήλους που βοήθησαν με τις οδηγίες τους στη δενδροφύτευση.
3. Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισάμου που βοήθησε στο πότισμα των φυτών. 
4. Τον Δήμο Κισάμου και ιδιαιτέρα τον Αντιδήμαρχο, υπεύθυνο των εκπαιδευτικών θεμάτων, κ. Γλαμπεδάκη Βασίλειο, γιατί με δική του φροντίδα μεταφέρθηκαν τα φυτά, αλλά και με δική του πρωτοβουλία προσφέρθηκε το κέρασμα στους παρεβρισκόμενους καθώς και την Αντιδήμαρχο κ. Βαρουχάκη Σταυρούλα που μας τίμησε με την παρουσία της
5. Την εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες, το sadentrepese.blogspot για τη δημοσίευση της παραπάνω δραστηριότητας. 
6. Τους μαθητές μας, που με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετείχαν σ΄ αυτήν τη δραστηριότητα, καθώς και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς που βοήθησαν στο συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος.
Σαν σχολική μονάδα με τη σημερινή αναδάσωση εγκαινιάζουμε τη δενδροφύτευση ως μέρος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών μας. Σήμερα εκπαιδεύουμε τους μαθητές μας στην πράξη, μαθαίνοντάς τους να δίνουν ζωή σ΄ ένα δένδρο. Στόχος μας, αυτή η δραστηριότητα να μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον, ευαισθητοποιώντας όλο και περισσότερους πολίτες της τοπικής κοινωνίας, προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον, αλλά και επουλώνοντας λάθη και παραλήψεις του παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: