Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Υπάρχει μέλλον, αλλά ….
Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου θα μειωθεί κατά 14% την περίοδο 2016-17, και θα φτάσει τους 2.713.500 τόνους σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ). Η μείωση στις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΔΣΕ αναμένεται να είναι 17% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Στην Ισπανία η μείωση της παραγωγής αναμένεται να είναι 6% (1.311.000 τ.), στην Ελλάδα 19% (260.000 τ.), στην Ιταλία 49% (243.000 τ.) και στην Πορτογαλία 14% (93.600 τ). Η Ιταλία αντιμετώπισε ακραίες κλιματικές συνθήκες και προσβολές από παθογόνα το 2016 ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί από τη ξηρασία και τις ασθένειες. Η παραγωγή αναμένεται επίσης να μειωθεί και σε μη ευρωπαϊκά μέλη του ΔΣΕ, όπως την Τυνησία (29%), Μαρόκο (15%), Αργεντινή (18%), Αλγερία, Ιορδανία, Λίβανο, και τη Λιβύη. Αυξημένη παραγωγή αναμένεται στην Τουρκία (+24%), Αίγυπτο (+8%), Ισραήλ (+7%) και Αλβανία (+5%).
Η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί μόνο 1% την περίοδο 2016/17 και να φτάσει τους 2.904.000 τόνους, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στις περισσότερες χώρες. Η πολύ μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής προκαλεί αύξηση στις τιμές, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης.
Οι τιμές έχουν αυξηθεί αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες. Στην Ισπανία η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι στα 3,37 € αυξημένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, στην Ιταλία 5,75 €, στην Ελλάδα 3,46 € και στην Τυνησία 3,68 €.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελαιοκαλλιέργεια έχει μέλλον. Αυτοί που επενδύουν στην ποιότητα (Ιταλοί) απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές παραγωγού. Αυτοί που επενδύουν στην ποσότητα και ακολουθούν τις ορθές γεωργικές πρακτικές αυξάνουν την ποσότητα (Ισπανία) αλλά και την ποιότητα (Τυνησία), που για 4η χρονιά απολαμβάνει υψηλότερες τιμές από την Ελλάδα. Μήπως πρέπει να οργανωθούμε ξεπερνώντας στρεβλώσεις και αυταπάτες!1 σχόλιο:

Achillies97 είπε...

Ακριβως όπως το γραφης ,πρωτα πρεπη να μαθωμαι τι θελωμαι να κανομαι με το λαδι αν μας ενδιαφερη να το πουλησωμαι πρεπη να μαθωμαι να το παραωςμαι σωστα σαν την ιταλια,τουνισια και ισπανια,