Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΚΙΣΑΜΟΥ

Η εργασία της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, οι οποίοι εργάστηκαν μεθοδικά για τη συλλογή μιας σειράς στοιχείων που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία 14 παραδοσιακών οικισμών του Δήμου μας, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα μεμονωμένα κτήρια και συγκροτήματα, καθώς και δημόσιους ελεύθερους χώρους, με φωτογραφίες και αρχιτεκτονικά σχέδια, σε συνεργασία με τον Δήμο Κισάμου
1. Ποταμίδα
Η Ποταμίδα έχει υψόμετρο 38 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και έκταση 3 τ.χλμ.
Το χωριό τοποθετείται στην κοιλάδα που σχηματίζεται από τους λόφους που υπάρχουν δυτικά και ανατολικά του Τυφλού ποταμού. 
Έχει γραμμική ανάπτυξη που ακολουθεί την κοίτη του ποταμού και συνεπώς τον κεντρικό δρόμο. Το δομημένο περιβάλλον εκατέρωθεν του κεντρικού είναι πιο πυκνό και στρέφεται προς αυτόν, ενώ ανεβαίνοντας προς τους λόφους αραιώνει και γίνεται πιο άναρχο.
Στη γενική εικόνα του οικισμού κυριαρχεί το φυσικό περιβάλλον, με πολύ πυκνή βλάστηση, που όμως διακόπτεται από τον κεντρικό δρόμο και τη δόμηση γύρω του.
Στο φυσικό περιβάλλον δεσπόζουν οι Κωμόλιθοι, γεωλογικοί σχηματισμοί που δημιουργήθηκαν πριν εκατομμύρια χρόνια στον πυθμένα της θάλασσας, όπως μαρτυρούν τα επιφανειακά τους απολιθώματα που έχουν μελετήσει πολλοί ερευνητές. Με την πάροδο των χρόνων, οι βροχές και οι άνεμοι, έχουν διαβρώσει τους σχηματισμούς και έτσι σήμερα θυμίζουν πυραμίδες. Στο παρελθόν, οι κωμόλιθοι ήταν χρήσιμοι στους κατοίκους για την κατασκευή και τη στεγάνωση δωμάτων, πλινθόκτιστων σπιτιών και εστιών μαγειρικής.
Η παρουσία του Τυφλού ποταμού είναι πολύ σημαντική για τον οικισμό καθώς κάνει τα εδάφη πολύ γόνιμα και επιτρέπει την καλύτερη ύδρευση και καλλιέργειά τους.
Η βλάστηση διακρίνεται από μεγάλη ποικιλία με χιλιάδες ρίζες ελαιόδεντρων και αρκετά αμπέλια. Στις όχθες του ποταμού ανθίζουν πορτοκαλιές, μανταρινιές, λεμονιές, πλατάνια, λυγαριές, μυρτιές, καλαμιές, κισσοί, ευκάλυπτοι, αμυγδαλιές, βερυκοκιές, αχλαδιές. 
Στις ακαλλιέργητες πλαγιές των λόφων υπάρχει πλούσια ποικιλία βλάστησης με βελανιδιές, χαρουπιές, αγριαχλαδιές, σπάρτους, ασπαλάθρους, καλοκοιμηθιές, ρίγανη, θυμάρι, θρούμπη, λίγες καρυδιές και αγριοτριανταφυλλιές. Οι υπόγειες υδροφόρες δεξαμενές εξασφαλίζουν την παροχή νερού και το πότισμα όλων αυτών.
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ  ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ - ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Αλεξοπούλου Αναστασία       Τερζοπούλου Φωτεινή
Λουτραγώτη Μαρία- Σοφία    Τζουβάρα Αλίκη
Μανέκα Άρτεμις                     Ψημμένου Ζωή
Παρμάγκου Κατερίνα             Στάμου Μάριος
Ρίκκα Παρασκευή                  Ταούκη Σαβίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: