Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ

Ως «μια μαύρη μέρα για την Αρχαιολογική Υπηρεσία» χαρακτήρισε τη χθεσινή (Πέμπτη) ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα του Νέου Οργανισμού του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 171/Α/28-8-2014. Οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι οι Εφορίες Αρχαιοτήτων συρρικνώνονται, ενώ εμπλέκονται πλέον στο αρχαιολογικό έργο εξωυπηρεσιακοί παράγοντες που «δήθεν προσφέρουν υπηρεσίες αφιλοκερδώς».
«Τη στιγμή που η κυβέρνηση παριστάνει ότι ρίχνει βάρος στην αρχαιολογική έρευνα, εκμεταλλευόμενη πολιτικά τη συνεχιζόμενη ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, ταυτόχρονα συρρικνώνει τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα, που είναι η πραγματική ραχοκοκαλιά της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμη και η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που διενεργεί τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, θα πάψει να υπάρχει στις 28 Οκτωβρίου 2014, στο βωμό της «οριζόντιας μείωσης δομών» κατά 40% που ζητάει η «τρόικα» και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναφέρει ο ΣΕΑ.
Επίσης, σημειώνει ότι ιδρύονται πέντε νέες υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στο Γραφείο υπουργού, όπως η «Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης», η οποία, κατά τον Σύλλογο, «φαίνεται ότι ήδη έχει αρχίσει άτυπα να λειτουργεί με αφορμή την Αμφίπολη, εμπλέκοντας εξωυπηρεσιακούς παράγοντες που δήθεν προσφέρουν υπηρεσίες αφιλοκερδώς, προκειμένου να υπαχθούν τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας...
... με απαράδεκτο τρόπο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».
Επιπλέον, καταγγέλλει ότι καταργούνται όλες οι κενές οργανικές θέσεις «σε ένα υπουργείο που είναι ήδη υποστελεχωμένο» και ότι τίθενται «σε ομηρία» οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Τμημάτων, «αφού σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΥΔΜΗΔ, με την ισχύ των νέων Οργανισμών λήγει η θητεία των Διευθυντών και ο υπουργός τοποθετεί προϊστάμενους στις νεοσύστατες υπηρεσίες κατά το δοκούν».
Τέλος, κάνει λόγο για «τεράστια αναστάτωση στα 600 έργα ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 744 εκατ. ευρώ και στις εκατοντάδες σωστικές ανασκαφές στο πλαίσιο έργων τρίτων, που εκτελούνται αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ», ενώ πληροφορεί ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και σε κάθε νομική ενέργεια προκειμένου να μην εφαρμοστεί αυτό το οργανόγραμμα.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: