Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ Ι.Ν. ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΤΟΥ ΛΕΠΡΟΥ

Το εσπέρας της Πέμπτης, 31 Ιουλίου, στο Συρικάρι Κισάμου, τόπο καταγωγής του Οσίου πατρός ημών Νικηφόρου του Λεπρού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος έθεσε θεμέλιο λίθο για την ανέγερση Ιερού Ναού αφιερωμένου στον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό. Της Ακολουθίας θεμελιώσεως του Ιερού Ναού προηγήθηκε Ιερά Παράκλησις του Οσίου Νικηφόρου, η οποία εψάλη για πρώτη φορά στην γενέθλια γη του Αγίου, καθώς πρόκειται περί της μόνης επίσημης Ακολουθίας, εγκεκριμένης από την Εκκλησία. Ετέθη, επίσης, προς προσκύνηση τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου.
Ο Επίσκοπος μας στον σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε την βαθιά συγκίνηση του και την πολλή χαρά του για το γεγονός όπως σημείωσε ότι: « Ο Όσιος Νικηφόρος επιστρέφει και σωματικά στην γενέθλια γη. Στον τόπο όπου είδε το φως της ημέρας. Τον τόπο όπου γεννήθηκε, βαπτίστηκε και άρχισε η ζωή του. Ιδού αδελφοί μου, συνέχισε ο Σεβ. κ. Αμφιλόχιος, το μεγαλείο της αγάπης του Θεού. Ένα μικρό και ορφανό παιδί, κυνηγημένο, κατατρεγμένο, περιφρονημένο, στιγματισμένο από την επάρατη και ανίατη νόσο της εποχής εκείνης, την λέπρα, φεύγει – εξορίζεται από τον τόπο του για να μην βρεθεί κλεισμένο στην κόλαση της Σπιναλόγκας, τόπο εξορίας και καταδίκης των λεπρών της εποχής του. Μετά από τόσα χρόνια αυτός ο χαριτωμένος, ευλογημένος και αγιασμένος άνθρωπος του Θεού επιστρέφει στον τόπο του, δοξασμένος από Θεό και ανθρώπους, εν «ετέρα» μορφή. Επιστρέφει ως ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός.
Η ταπείνωση του, η καρτερία του, η υπομονή του, η άσκηση και οι πνευματικοί του αγώνες έγιναν οι πολύτιμοι λίθοι που στόλισαν τον στέφανο της δόξης και αγιότητος του», κατέληξε ο Επίσκοπος μας ευχόμενος όπως το πρότυπο της δικής του βιωτής, φωτίζει και την δική μας πορεία και ζωή. Εν συνεχεία εξέφρασε τις πολλές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσους προσφέρουν από το περίσσευμα της αγάπης του για την οικοδόμηση του πρώτου Ιερού Ναού του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, καθώς όπως είπε ήδη έχουν προσφερθεί εθελοντικά: ο μηχανικός που εκπόνησε το σχέδιο και θα έχει την επίβλεψη του έργου, κατασκευαστική εταιρεία που προσφέρει όσο μπετό χρειαστεί, εργολάβοι που θα οικοδομήσουν τον Ναό, ως και άλλες προσφορές όπως ανώνυμος δωρητής από την Κύπρο που θα προσφέρει το καμπαναριό και τις καμπάνες, και άλλοι δωρητές.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε ονομαστικά όλους τους δωρητές, εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι «ο Άγιος θέλει σύντομα να χτιστεί το σπίτι του», όπως είπε και ανακοίνωσε την σύμφωνα με τον Νόμο, σύσταση «Ερανικής Επιτροπής ανεγέρσεως Ιερού Ναού Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού Συρικαρίου», στην οποία μετέχουν θεσμικά πρόσωπα όπως ο Δήμαρχος Κισάμου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Δυτικής Κισάμου, ως και πρόσωπα εγνωσμένου κύρους. Ανακοίνωσε επίσης και τον ειδικό αριθμό λογαριασμού που η Ερανική Επιτροπή έχει ανοίξει στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος: (Αρ. Λογ.: 390/296090-78), επ΄ ονόματι «Ι.Ν. Αγίου Κων/νου Συρικαρίου, Ερανική Επιτροπή Ι. Ναού Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού».
Ανακοίνωσε τέλος, ότι παράλληλα με τον Ναό, ο οποίος κτίζεται σε οικόπεδο που παραχώρησαν οι συγγενείς του Οσίου Νικηφόρου, θα ανακαινιστεί και η οικία που γεννήθηκε ο Όσιος Νικηφόρος, δωρεά και αυτή των κατά σάρκα οικείων του Οσίου, η οποία και ευρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον υπό ανέγερση Ιερό Ναό. Συγκινητική η συμμετοχή εκατοντάδων πιστών, ξεπέρασαν τους τριακόσιους, οι οποίοι στο άκουσμα ανεγέρσεως Ιερού Ναού αφιερωμένου στον Όσιο Νικηφόρο στον τόπο καταγωγής του, ταξίδεψαν όχι μόνον από την Μεγαλόνησο Κρήτη, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδος και όχι μόνον: από Χίο, Θεσσαλονίκη, Κύπρο, Γερμανία και αλλού, για να μετέχουν στο «ιστορικό και ιερό αυτό γεγονός», όπως το ονόμασε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος.
Από την σελίδα της Ι.Μ.Κ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια: