Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΔΗΚ

Γαστρονομικός τουρισμός στην Κρήτη με … το ελαιόλαδο μόνο στα πρωινά!
   Οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού στην Κρήτη, που με ικανοποίηση παρατηρούνται τελευταία, ασφαλώς μπορούν να έχουν σημασία πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που από πρώτης όψεως φαίνεται, αν από το στάδιο των λεκτικών και επικοινωνιακών διατυπώσεων προχωρήσουν σε ουσιαστικές ενέργειες και αλλαγή νοοτροπίας. Γιατί η Κρήτη, διαθέτει, ευτυχώς ακόμη, γαστρονομία που έχει και παράδοση και ιστορία χιλιετηρίδων, και ασύγκριτη αποδεδειγμένη γευστική υπεροχή, αλλά και Ιατρικά τεκμηριωμένη υγιεινή αξία! Αλλά όλα αυτά η μένουν «στο ντουλάπι» η γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν, δυστυχώς, μόνο επικοινωνιακά! 
   Γιατί, ποιος δεν γνωρίζει, ότι στην πλειοψηφία των Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης του νησιού, το ελαιόλαδο έχει.......
.... υποκατασταθεί σχεδόν πλήρως, ιδίως στα τηγανητά που απορροφούν το 70% της συνολικής κατανάλωσης λιπαρών, από άλλα υποβαθμισμένης γευστικής και υγιεινής αξίας φυτικά η και ζωικά λάδια! Άρα, η πρωτοβουλία για καθιέρωση έστω και μερικώς της χρήσης ελαιολάδου μόνο στα πρωινά των Ξενοδοχείων, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, είναι μεν θετική αλλά ουδόλως επαρκής για να στηρίξει και να εδραιώσει μια γενικά θετική και ελκτική γαστρονομική εικόνα του Κρητικού τουρισμού. Το ίδιο και οι γαστρονομικές εκθέσεις, γευσιγνωσίας κλπ που καλώς οργανώνονται τελευταία σε διάφορες χώρες, αλλά στην πράξη δεν έχουν συνεπή συνεχεία στο τοπικό επίπεδο. 
    Το Δίκτυο «ΕλαιοΓευσίες» το οποίο επανίδρυσε ο ΣΕΔΗΚ και στο οποίο μετέχουν κυρίως Επιχειρήσεις Εστίασης και έχει σαν κύριο χαρακτήρα του την αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου σε όλα ανεξαιρέτως τα φαγητά, εδέσματα και ιδίως τα τηγανητά, αποτελεί μια φιλόδοξη πρωτοβουλία στην οποία, με δυσκολία βρέθηκαν μόλις 40 επιχειρήσεις της Κρήτης για να δηλώσουν συμμετοχή, απόδειξη του κλίματος υπέρ της χρήσης σπορελαίων! Το Δίκτυο αυτό ήδη ξεκινά την προσπάθεια του και αναμένει την στήριξη καταρχήν των ελαιοπαραγωγών που είναι σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του νησιού. Και αυτοί δεν πρέπει ασφαλώς να αρκεστούν στην προτίμηση των καταστημάτων «ΕλαιοΓευσίες» αλλά και στα άλλα Καταστήματα που πηγαίνουν να ζητούν τηγανητά με ελαιόλαδο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: