Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ

Γράφει ο Ναπολέων Σαραντίδης
Οι μνήμες από τα δύο τραγικά δυστυχήματα που έπληξαν τα Χανιά την ίδια ημέρα μέσα σε τρία χρόνια, αναβίωσαν χθες στην διάρκεια των μνημοσύνων για τα θύματα του ναυάγιου του ΕΓ/ΟΓ πλοίου "Ηράκλειον" στις 8/12/1966 , αλλά και των θυμάτων της πτώσης του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση Χανιά - Αθήνα στις 8/12/1969.
«Ήταν το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου 1966. Το Αιγαίο πέλαγος μαστίζεται από ανέμους 9 μποφόρ. Με απόφαση του πλοιάρχου του, στις 8 το βράδυ το ΕΓ-ΟΓ πλοίο Ηράκλειο της εταιρείας Αφοί Τυπάλδου, αποπλέει από τα Χανιά για τον Πειραιά.
Αν και πολλά στοιχεία κάνουν.....
..... λόγο για πλοίο με τεράστιες ελλείψεις που δεν θα έπρεπε καν να πλέει, όχι και να μεταφέρει επιβάτες, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη ενώ αυτό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή της Φαλκονέρας στο Μυρτώο Πέλαγος μέσα σε υψηλό κυματισμό το τελευταίο όχημα φορτηγό ψυγείο νταλίκα 5 τόνων με φορτίο πορτοκάλια, που φορτώθηκε κάθετα προς το διάμηκες του πλοίου, άρχισε να κινείται και να προσκρούει στους πλευρικούς καταπέλτες εκ των οποίων ο ένας, υποχώρησε και το φορτηγό ψυγείο έπεσε στη θάλασσα η οποία και κατέκλυσε στη συνέχεια όλο τον χώρο των οχημάτων. Στις 02.06 το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου 1966 ημέρα Πέμπτη ο συγκλονιστικός συνδυασμός του μορσικού αλφαβήτου: τρεις τελείες - τρεις παύλες - τρεις τελείες δηλαδή SOS διέγειρε τις ραδιοτηλεγραφικές συχνότητες της Μεσογείου. "SOS, από Ηράκλειον, στίγμα μας 36° 52' B., 24° 08 A., Βυθιζόμαστε". Από τα 264 άτομα , επιβάτες και πλήρωμα, σώθηκαν μόλις 46. Μέσα σε δέκα μόλις λεπτά χάθηκαν στα παγωμένα νερά 218 ψυχές.»
Όλες οι ευθύνες δόθηκαν σε εκείνους που χάθηκαν. Η εταιρεία των Τυπάλδου ήταν εκείνη που πίεζε την κυβέρνηση να παίρνει άδειες για να πλέει το πλοίο που ήταν τελείως ακατάλληλο. Από κάτι έρευνες που έκανα είδα πως τα σωσίβια ήταν από ξύλο και όχι από φελλό και έτσι και οι ναυαγοί που τα φορούσαν βούλιαζαν γιατί το ξύλο τραβάει υγρασία. Ούτε μια φωτοβολίδα δεν υπήρχε στο καράβι. ‘Ήταν ατιμωρησία και έγκλημα....»
Βέβαια ο χαμός των 217 ανθρώπων ήταν η σπίθα που κινητοποίησε τους Χανιώτες για να δημιουργήσουν την δική τους ναυτιλιακή εταιρεία για να μπορέσουν τα ταξιδεύουν με ασφάλεια. Και το κατάφεραν. 43 χρόνια μετά με τον στόλο της ΑΝΕΚ ουδείς πλέον συζητά για την ασφάλεια που προσφέρουν τα πλοία της Κρητικής ναυτιλιακής εταιρείας.
Όμως η χθεσινή μέρα έχει κηρυχθεί ως αποφράδα ημέρα για τα Χανιά και για έναν ακόμη λόγο. Στις 8 Δεκεμβρίου 1969 και ενώ τελούντο μνημόσυνα για τα θύματα του ναυαγίου του Ηράκλειο, μια είδηση πάγωσε και πάλι τις ψυχές των Χανιωτών. Η σχετική ανακοίνωση ήταν λιτή και συνάμα τραγική : «H Oλυμπιακή Aεροπορία αγγέλλει μετά βαθυτάτης οδύνης ότι σήμερον και περί ώραν 9.00 μ.μ., αεροσκάφος DC6B, πτήσεως 954 εκ Xανίων προς Aθήνας, κατέπεσεν εις περιοχήν Kερατέας Aττικής. Oυδείς εκ των 85 επιβατών και του πενταμελούς πληρώματος φέρεται ως επιζών"...»

Δεν υπάρχουν σχόλια: