Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Προς Δήμο Κισάμου                                                                 8-5-2013
Υπ’ όψιν Δημοτικού Συμβουλίου 8-5-2013 θέμα 16-17

Με το σχέδιο Κάποδίστριας δημιουργήθηκαν το 1998 στην Δυτ. Κίσαμο οι Δήμοι Ιναχωρίου-Μηθύμνης-Κισάμου.
Με συνένωση των τριών αυτών Δήμων (Καλλικράτης) δημιουργήθηκε το 2010 ο νέος Δήμος Κισσάμου.
Από το 1999 η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ιναχωρίου είχε θέσει τις βασικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις οι οποίες αφορούσαν τον πρωτογενή-δευτερογενή και τριτογενή τομέα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής (μεγάλη έκταση του Δικτύου Φύση 2000, εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, υψηλό επίπεδο δυναμικών καλλιεργειών, μεγάλες δυνατότητες του αγροτικού τομέα).
Οι πολιτικές αυτές με συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο εκφράσθηκαν μέσα από τον χωροταξικό σχεδιασμό (ΣΧΟΟΑΠ-ΕΠΜ).
Στα πλαίσια αυτά αντιμετωπίσθηκε ..
...ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα το οποίο ήταν η  επί δεκαετίες εξόρυξη γύψου και λειτουργία παράνομου εργοστασίου (σπαστήρας) γύψου σε περιοχές όπου υποβαθμίζονταν και ακυρώνονταν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια στον αγροτικό και στον τριτογενή τομέα.
Ο νέος Δήμος Ιναχωρίου μέσα σε τρία χρόνια με σύννομες διαδικασίες σταμάτησε όλες αυτές τις δραστηριότητες εξόρυξης γύψου (5 λατομεία) και επίσης σφράγισε το παράνομο εργοστάσιο. Η πολιτική αυτή είχε την σύμφωνη γνώμη του συνόλου των πολιτών αλλά και του συνόλου των φορέων όχι μόνο της περιοχής αλλά και του Ν. Χανίων (π. χ. Νομαρχιακό Συμβούλιο, ΤΕΕ κλπ). Παράλληλα με τον με τον χωροταξικό σχεδιασμό απέκλειε κάθε μελλοντική επανάληψη αυτής της καταστροφής.
Όλα αυτά μέχρι το 2010.
Η νέα Δημοτική Αρχή, η οποία προέκυψε στο νέο συνενωμένο Δήμο αντιμετώπισε με ραθυμία και  ανεπάρκεια το πρόβλημα αυτό και παρ’ όλες τις διακηρύξεις στα λόγια δέχεται συνεχείς και βαρύτατες ήττες στο θέμα αυτό.
Για τους λόγους αυτούς μέσα στα 2 χρόνια της θητείας της τα λατομεία τα οποία είχε κλείσει ο μικρός Δήμος Ιναχωρίου άρχισαν να ανοίγουν επί των ημερών της νέας δημοτικής αρχής του πιο μεγάλου και ισχυρότερου Δήμου Κισσάμου. Έτσι έχουν αδειοδοτηθεί τρία έως τώρα λατομεία και ακολουθούν και άλλα. Επίσης έχει προχωρήσει και βρίσκεται στην φάση της τελικής αδειοδότησης το εργοστάσιο γύψου.
Η αδυναμία αυτής της δημοτικής αρχής να διαχειρισθεί σοβαρά και πολύπλοκα αναπτυξιακά θέματα είναι και ο λόγος για τις αλλεπάλληλες ήττες.
Αυτό γίνεται φανερό στην τελευταία περίπτωση όπου ο ΓΓΑΔ Κρήτης με το ΑΠ 1050/3-4-2013 έγγραφό  του ανακαλεί το έγγραφο ΠΕΧΩ ΑΠ 481/14-3-2013 με το οποίο η υπηρεσία δόμησης Δήμου Χανίων είχε εκδώσει το ΑΠ 9/25-1-2012 σύμφωνη γνώμη για το εργοστάσιο γύψου (ως επιτρεπόμενη χρήση γης), χρησιμοποιώντας το απαράδεχτο και ψευδές έγγραφο διεύθυνση ΠΕΧΩ ΑΠ 2719/5-7-2011.
Παράλληλα σε προηγούμενο χρόνο η υπηρεσία δόμησης Ν Χανίων είχε εκδώσει τα ΑΠ 2668/11-7-2011 και ΑΠ 3702/2-8-2011 όπου με επίκληση του ν 2742/1999 άρθρο 9 αρνούνταν να χορηγήσει άδεια χρήσης γης για εργοστάσιο γύψου.
Δηλ το έγγραφο ΑΠ 1050/3-4-2013 ΓΓΑΔ Κρήτης ήταν κυριολεκτικά η χρυσή άμεση ευκαιρία να υποχρεώσουμε την υπηρεσία δόμησης Δήμου Χανίων να εφαρμόσει τον νόμο όχι με έκδοση άλλου εγγράφου αλλά με τα ήδη υπάρχοντα έγγραφα αυτής της υπηρεσίας.
Η Δημοτική Αρχή αντί να ενεργήσει άμεσα με τους ενδεδειγμένους τρόπους που προβλέπει ο διοικητικός κώδικας και η κείμενη νομοθεσία αφήνει χωρίς αντίδραση να γίνει αποδεκτό εκτός των άλλων ότι ο ιδιώτης μπορεί να προσφύγει με αίτηση ανάκλησης και ένσταση στο ΥΠΕΚΑ  κατά απλού εγγράφου (ΑΠ1050/3-4-2013) του ΓΓΑΔ Κρήτης κ. Δεικτάκη. Επισημαίνουμε ότι η ανάκληση χορηγήσεως χρήσεων γης αντίθετης από τα προβλεπόμενα στο ΣΧΟΟΑΠ ισχύει για 4 μήνες (έγγραφο ΓΓΑΔ Κρήτης ΑΠ 1050/3-4-2013)
Τέτοιου είδους ένσταση δεν υπάρχει και η Δημοτική Αρχή προσποιείται ότι δεν το γνωρίζει και δεν ενεργεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ακόμα περισσότερο η Δημοτική Αρχή το έγγραφο της ανάκλησης το οποίο εξέδωσε ο ΓΓΑΔ Κρήτης μαζί με τα δύο έγγραφα της Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Χανίων (ΑΠ 2668/11-7-2011, ΑΠ 3702/2-8-2011) αλλά και την λοιπή αλληλογραφία Δήμου Κισσάμου θα έπρεπε άμεσα την ίδια ημέρα να τα αποστείλει σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με την επισήμανση και επίκληση  του Ν2742/1999 άρθρο 9 αλλά και του περιεχομένου των λοιπών εγγράφων που αφορούν την υποχρέωση της διοίκησης για πιστή εφαρμογή του Νόμου. 
Και όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν αποσταλεί στον ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης και στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τα περαιτέρω.
Αντί αυτών των προφανών ενεργειών περιοριζόμαστε 15 ημέρες μετά να συγκαλέσουμε ΔΣ και τοποθετούμε το θέμα αυτό ως τελευταίο προς συζήτηση προκειμένου να υποβάλλουμε μήνυση η οποία θα εξεταστεί μετά από 5-6 χρόνια δηλ όταν θα λειτουργούν ήδη καμία δεκαριά λατομεία κλπ. 
Παρεμπιπτόντως επί του ίδιου του σχεδίου μήνυσης παρατηρούμε ότι το περιεχόμενο είναι εντελώς αόριστο και ως προς τα αναφερόμενα δημόσια έγγραφα και ως προς τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τα οποία έχουν υπογράψει τα διάφορα έγγραφα.
Είναι φανερό πλέον ότι όλα γίνονται «για τα μάτια του κόσμου» όπως λέει ο λαός δηλ δηλώνουμε ότι θέλουμε να πετύχουμε κάτι προκειμένου να παραπλανήσουμε την κοινωνία αλλά ενεργούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να  χάσουμε την υπόθεση για την οποία υποτίθεται ότι ενεργούμε.
Και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολάκερη.  
Κατόπιν τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε στο θέμα ατό την Δημοτική Αρχή τουλάχιστον για ανεπάρκεια στήριξης των συμφερόντων των Δημοτών και του Δήμου Κισάμου.
Για την Δημοτική παράταξη ο επικεφαλής
Κωστής Κουκουράκης   

Δεν υπάρχουν σχόλια: