Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ & ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, δίνονται οι βροχοπτώσεις που έχουν παρατηρηθεί για το μήνα Μάρτιο του 2013, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Επίσης δίνονται συγκριτικά στοιχεία για τη βροχόπτωση του συνόλου της υδρολογικής περιόδου Σεπτέμβριος – Μάρτιος 2011-2012 και 2012-2013. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χαμηλότερη βροχόπτωση για το μήνα Μάρτιο έπεσε στο Φραγκοκάστελλο (7 mm) ενώ η υψηλότερη στον Κακόπετρο (44 mm). Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το σύνολο της φετινής βροχόπτωσης για το μήνα Μάρτιο, σε όλες τις περιοχές του Νομού, ήταν χαμηλότερο από το περυσινό, με μείωση που κυμάνθηκε από 8% στη Χρυσοσκαλίτισα έως 88% στο Φραγκοκάστελλο. 
Στο σύνολο της περιόδου Σεπτέμβριος 2012 – Μάρτιος 2013 σε όλες τις περιοχές του νομού η βροχόπτωση ήταν μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο και κυμάνθηκε από 13% στο Αγροκήπιο έως 50% στο Βαρύπετρο.

ΠΕΡΙΟΧΗ                   ΜΑΡΤΙΟΣ     Ποσοστό %  
                              2012   2013
ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ               70      10           -86%
ΑΛΙΚΙΑΝΟΣ                81      26 -68%
ΕΛΟΣ                         94      42  -55%
ΒΑΡΥΠΕΤΡΟ               98      16 -84%
ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ       106      19 -82%
ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΟ       58        7 -88%
ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣA     26      24 -8%
ΚΑΚΟΠΕΤΡΟ               98      44 -55%

Από τα στοιχεία φαίνεται ότι το 2013 θα είναι ένα ξηρό έτος και πρέπει να υπάρξει έγκαιρο σχεδιασμός για την διαχείριση του νερού για να μην υπάρξουν προβλήματα, ιδιαίτερα τους κρίσιμους μήνες. Το Ινστιτούτο για την καλλίτερη διαχείριση του νερού άρδευσης από τις αρχές Μαΐου θα εκδίδει δελτίο με τις ανάγκες σε νερό  των κυριοτέρων καλλιεργειών του νομού κάθε εβδομάδα που θα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του και θα αποστέλλεται στους ΤΟΕΒ, τους Δήμους και τα ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: