Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΣ

Η δήμαρχος Κισάμου κα Φρόσω Σκουλάκη δέχθηκε ευχαρίστως να απαντήσει στα ερωτήματα της "Θρακικής Αγοράς" και στέλνει τους χαιρετισμούς της στην Κομοτηνή που μαζί με τα άλλα "Κ" της ζωής της έχει στην καρδιά της"Θεωρώ όμως ότι οι γυναίκες μπορούν να επιβάλλουν νέο ήθος και ύφος στα πολιτικά πράγματα και ειδικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να πετύχουν σαφώς καλύτερη και ουσιαστικότερη επικοινωνία με τον πολίτη, να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον στην καθημερινότητα" σημειώνει η δήμαρχος Κισάμου"Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Δήμο που να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του και να προσδιορίσει τον οικονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό του ρόλο. Θέλουμε να κάνουμε ένα τόπο ελκυστικό"Ίσως χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια για να δούμε γυναίκα Δήμαρχο στην Κομοτηνή... Ας αρκεστούμε στην (πιθανή) τοποθέτηση γυναίκας προέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο εδώ στην Κομοτηνή και ...ας μεταφερθούμε στην Κίσαμο της λεβεντογέννας Κρήτης, όπου εκεί μια Κομοτηναία, ναι Κομοτηναία στην Καταγωγή αλλά Κρητικιά σε όλα της, εξελέγη Δήμαρχος στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές!Η κ. Φρόσω Σκουλάκη (Καϊκα, το πατρικό της επίθετο) είναι μια γυναίκα που βρήκε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην οικογένεια, την καριέρα και την πολιτική και τα πάει περίφημα, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε πολλούς- και πολλές- ότι όταν μια γυναίκα θέλει, μπορεί να κάνει "θαύματα" και ανατροπές!Η κα Σκουλάκη γεννήθηκε το 1956 στην Κομοτηνή, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός, και από το 1981 είναι μόνιμη κάτοικος Κισάμου, σύζυγος του γιατρού Μιχάλη Σκουλάκη και μητέρα δύο παιδιών. Εργάζεται όλα αυτά τα χρόνια στην Κίσαμο, είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας, στο τεχνικό γραφείο που είχε, είτε ως προϊσταμένη του πολεοδομικού γραφείου Κισάμου. Τα τελευταία 5 χρόνια ασχολείται επαγγελματικά και με τον τουρισμό.


Θ.Α: Ανάμεσα σε δύο Κάπα( Κομοτηνή-Κρήτη), τι δημιουργικός άνεμος μπορεί να "σηκωθεί;"
Φ.Σ: Θέλω να σημειώσω ότι τα ¨Κ¨ είναι τρία. Κομοτηνή-Κρήτη-Κίσαμος. Η Κίσαμος είναι η δυτικότερη πόλη της Κρήτης. Ένας τόπος προικισμένος με πολλές φυσικές ομορφιές ένας μοναδικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας, πλούσια παράδοση , ιστορία και φιλόξενους ανθρώπους. Την Κίσαμο πολλοί συμπατριώτες μου από την Κομοτηνή δεν γνωρίζουν αλλά αξίζει τον κόπο να την επισκεφτούν. Η Κομοτηνή μια πανέμορφη πόλη του βορά έχει τις ιδιαιτερότητες της και είμαι σίγουρη ότι οι Κρητικοί που θα την επισκεφτούν θα την βρουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, θα διαπιστώσουν ότι και εκεί υπάρχει η ίδια ζεστασιά και φιλοξενία όμοια με τον τόπο τους. Έτσι θα αναπτυχθεί καταρχήν μία τάση εσωτερικού τουρισμού και προς τις δύο κατευθύνσεις που μπορεί να δώσει τα ερεθίσματα και για πολλές άλλες δυνατότητες.
Θ.Α: Η Αυτοδιοίκηση είναι μια ουτοπική υπόθεση, μια και εξαρτάται από τους πόρους της κεντρικής διοίκησης.
Φ.Σ: Δεν συμφωνώ απόλυτα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μια ουτοπική υπόθεση, παρ' όλο που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό οικονομικά από την κεντρική διοίκηση. Το πρόγραμμα Καποδίστριας έδωσε μεγάλες δυνατότητες στους δήμους, να Αυτοδιοικούνται και να διασφαλίζουν πόρους από αρκετές πηγές που δεν άπτονται του κρατικού προϋπολογισμού. Έτσι έχοντας ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό Πρόγραμμα και έχοντας καταρτίσει τις σχετικές μελέτες ο κάθε Δήμος μπορεί να διεκδικήσει χρήματα κοινοτικά ή άλλα από διάφορα προγράμματα.


Θ.Α: Αυτοδιοίκηση και εξουσία είναι μεν γένους θηλυκού, είναι δε ανδρική υπόθεση στην πράξη! Τι είναι αυτό που θα πρέπει να κάνει τις γυναίκες πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς να ξεχωρίζουν και να τις ψηφίζει ο κόσμος;
Φ.Σ: Είναι γεγονός ότι η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική γενικά και ειδικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μικρή, παρ' όλο που έχει εφαρμοστεί το μέτρο της ποσόστωσης. Θεωρώ όμως ότι οι γυναίκες μπορούν να επιβάλλουν νέο ήθος και ύφος στα πολιτικά πράγματα και ειδικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να πετύχουν σαφώς καλύτερη και ουσιαστικότερη επικοινωνία με τον πολίτη, να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον στην καθημερινότητα που του απασχολεί και έτσι μπορούν να κάνουν την διοίκηση του τόπου τους αποτελεσματικότερη και να εμπνεύσουν αισιοδοξία στους συμπολίτες τους.
Θ.Α: Οι γυναίκες ψηφίζουν γυναίκες; Τις εμπιστεύονται;
Φ.Σ: Πιστεύω ότι οι γυναίκες εμπιστεύονται τις γυναίκες, όταν βέβαια πειστούν για την ικανότητα και τις προθέσεις τους . Και τις εμπιστεύονται ακόμη περισσότερο επειδή ξέρουν ως γυναίκες που είναι ότι δείχνουν μεγάλη σημασία στην λεπτομέρεια, ιεραρχούν και αξιολογούν τα προβλήματα αποτελεσματικότερα και τέλος διακρίνονται από ευαισθησία σε όλους τους τομείς.
Θ.Α: Ποιο είναι το όραμά σας για να αφήσετε καλύτερο το τόπο που θα διοικήσετε τα επόμενα 4 χρόνια;
Φ.Σ: Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Δήμο που να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του και να προσδιορίσει τον οικονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό του ρόλο. Θέλουμε να κάνουμε ένα τόπο ελκυστικό . Και ελκυστικός είναι ο τόπος που προσφέρει ποιότητα ζωής στους κατοίκους του αλλά και στους επισκέπτες. Η κάθε γειτονία να αποκτήσει το προφίλ της την ταυτότητά της και να παίξει τον δικό της ρόλο στην συνολική ανάπτυξη. Στοχεύουμε σ' ένα Δήμο που να αυτοδιοικείται , να σχεδιάζει , να ανταποκρίνεται στην καθημερινότητα και να προβλέπει το αύριο. Σ' ένα Δήμο που να έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί τα οράματα μας και τις ελπίδες μας .
Θ.Α: Ήταν εμπόδιο η καταγωγή σας για την εκλογή σας, ή αβαντάζ;
Φ.Σ:Βέβαια για τους τοπικούς άρχοντες έχει μεγάλη σημασία η εντοπιότητα, διότι υποδηλώνει γνώση της περιοχής, των προβλημάτων της και των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων. Όμως επειδή τα τελευταία 25 χρόνια ζω και δραστηριοποιούμαι στην Κίσαμο όλοι οι συνδημότες μου με αισθάνονται ως ένα δικό τους άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: