Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Ολοκληρώνεται ο Βιολογικός του Κόλπου Κισάμου
Υποβλήθηκε εγκρίθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΔΥΚ ο πίνακας του 6ου υποέργου, που αφορά τις συμπληρωματικές ενέργειες αποχετευτικών δικτύων Καστελίου Κισάμου, καθώς και των υποέργων που αναφέρονται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας των λυμάτων, στον αγωγό διάθεσης των λυμάτων και στα δίκτυα αποχέτευσης. Όλα τα παραπάνω υποέργα, που είναι τα τελευταία θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008, οπότε και λήγει η περίοδος του Γ΄ ΚΠΣ.
Όπως τόνισε ο Τεχνικός Διευθυντής του ΟΑΔΥΚ Μάρκος Πατρελάκης, «μετά την ολοκλήρωση του έργου θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του, όπως προβλέπει η σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον ανάδοχο εργολάβο της κατασκευής της Μονάδας, αλλά η χρηματοδότηση αυτής της δοκιμαστικής λειτουργίας, ύψους 70.000 ευρώ, θα καλυφθεί από Εθνικούς Πόρους, που έχουν εξασφαλισθεί ήδη».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού, που έχει μήκος 930 μέτρα, έχει ολοκληρωθεί, ενώ το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν και οι συνδέσεις της Μονάδας και των αντλιοστασίων των λυμάτων από τη ΔΕΗ, με πιστώσεις από το ΠΕΠ Κρήτης.
Πρόσθεσε δε ότι «η Μονάδα έχει προβλεφθεί για 10.000 ισοδύναμους κατοίκους, όμως προβλέπεται να γίνει στο μέλλον επέκταση των δικτύων και δύο επιπλέον Μονάδες Επεξεργασίας των Λυμάτων για άλλους 20.000 ισοδύναμους κατοίκους. Οι δύο Μονάδες θα επιδιωχθεί να γίνουν μετά από πέντε και πλέον χρόνια, όταν θα έχει αυξηθεί ο πληθυσμός, κυρίως λόγω της αύξησης του τουρισμού, ενώ τα νέα δίκτυα προς τον Πλάτανο και προς τους οικισμούς, που έχουν πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους στο Δήμο Μηθύμνης, θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ».

156.557 οι επισκέπτες στο φαράγγι της Σαμαριάς
Στάλθηκε πριν από μερικές ημέρες από τη Διεύθυνση Δασών Ν. Χανίων στο Συμβούλιο της Ευρώπης η ετήσια έκθεση για το 2008 σχετικά με το φαράγγι της Σαμαριάς, προκειμένου μετά την αξιολόγηση που θα γίνει να δοθεί ξανά τον επόμενο χρόνο το Δίπλωμα του Συμβουλίου στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς .Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση, ο αριθμός των επισκεπτών στο φαράγγι, από το Μάιο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ήταν φέτος 156.557 άτομα έναντι 158.830 το 2007, 177.263 το 2006 και 181.485 ατόμων το 2005.
Απ’ αυτούς, οι 33.451 πέρασαν το φαράγγι τον Αύγουστο (21% του συνόλου), οι 30.086 τον Ιούλιο (19%), οι 29.590 το Σεπτέμβριο (19%), οι 24.294 τον Ιούνιο (16%), οι 23.609 το Μάιο (15%) και οι 15.527 τον Οκτώβριο (10%).
Το πάρκο ήταν ανοιχτό για 184 ημέρες συνολικά και η μέση ημερήσια επισκεψιμότητά του έφθανε τους 851 επισκέπτες. Η χαμηλότερη επισκεψιμότητα παρουσιάσθηκε τις Παρασκευές και τις Δευτέρες (580 και 720 άτομα ανά ημέρα κατά μέσο όρο), ενώ η υψηλότερη επισκεψιμότητα ήταν τις Τρίτες και τις Τετάρτες (1.204 επισκέπτες την ημέρα. Ο μέσος αριθμός επισκεπτών από το 1981 έως το 2008 είναι 221.838, ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες στο φαράγγι ήταν το 1989 με 297.860 και το 1993 με 297.369 άτομα. Από τότε μέχρι σήμερα υπάρχει μια πτωτική τάση επισκεψιμότητας στο φαράγγι. Όπως τόνισε στο «ν.Κ.» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ν. Χανίων Χαρά Καργιολάκη, «στην έκθεση απαντήσαμε σε ερωτήσεις που μας τέθηκαν σε σχέση με τις αλλαγές που έχουν συμβεί στο χώρο όσον αφορά τη χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και για το πώς εμείς έχουμε υλοποιήσει συγκεκριμένους όρους, που έχει θέσει το Συμβούλιο της Ευρώπης για την εκ νέου απονομή του διπλώματος. Είναι άξιο αναφοράς ότι στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς γίνονται αυτή τη στιγμή διάφορα έργα, όπως η βελτίωση του Κέντρου Πληροφόρησης των Λευκών Ορέων, η αγορά εξειδικευμένου εξοπλισμού για τα γραφεία και για την υποστήριξη του ίδιου Κέντρου, η ανακατασκευή του κτιρίου, που στεγάζει το Κέντρο Πληροφόρησης της Αγίας Ρουμέλης, που είναι αφιερωμένο στην γεωλογία της περιοχής, η δημιουργία μιας νέας ιστοσελίδας για το Πάρκο και η τοποθέτηση ενός site στο Ίντερνετ, που δείχνει μόνιμα τις μετεωρολογικές συνθήκες στο Ξυλόσκαλο». Εξάλλου έχουν προκηρυχθεί ή δημοπρατηθεί διάφορες επιστημονικές έρευνες και μελέτες, όπως η μελέτη για την ημερήσια εκτίμηση κινδύνου από φωτιά στα Λευκά Όρη, η μελέτη του πληθυσμού και των οικολογικών απαιτήσεων του Κρητικού αιγάγρου στα λευκά Όρη, με συνακόλουθες προτάσεις διαχείρισης του είδους καθώς και η μελέτη για την εγκατάσταση μόνιμων δειγματοληπτικών σταθμών στα Λευκά Όρη για την καταγραφή των αλλαγών στη βιοποικιλότητα (χλωρίδα και πανίδα).Στο μεταξύ, το Διαχειριστικό Σχέδιο του Εθνικού Πάρκου των λευκών Ορέων δεν έχει προκηρυχθεί ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: