Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Ο ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Ο Νίκος Γιαννακάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλυβιανή Γραμβούσας. Μετά την αποφοίτηση του από το εξατάξιο Γυμνάσιο Κισάμου σπούδασε ζωγραφική, βυζαντινή αγιογραφία (φορητή εικόνα και αγιογραφία) με δάσκαλο το Στέλιο Kαρτάκη καθώς και ψηφιδωτό στην σχολή Mellini της Φλωρεντίας.
Από το 1996 ασχολείται συστηματικά με την αγιογραφία συνθέτοντας διαρκώς τα χαρακτηριστικά της Κρητικής σχολής με αυτά της παραδοσιακής Βυζαντινής τέχνης. Η κίνηση στη σύνθεση, η ελευθερία στο σχέδιο, η εκφραστικότητα στις μορφές δημιούργησε και καθιέρωσε μια Νεοβυζαντινή σχολή η οποία φέρει το προσωπικό αποτύπωμα του καλλιτέχνη.
Έχει φιλοτεχνήσει αναρίθμητες φορητές εικόνες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε χώρες της Ευρώπης , της Αμερικής και της Ιαπωνίας. Έχει ιστορήσει πλείστους ιερούς ναούς στην Ελλάδα αλλά και καθολικούς ναούς στην Ιταλία και την Γαλλία. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις έργων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές παρουσιάσεις.
Η διδασκαλία υπήρξε αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το αγιογραφικό του έργο. Έχει διδάξει τόσο σε σχολή ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όσο και στην σχολή της Ιεράς μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, στο τμήμα αγιογραφίας της Ν.Ε.Λ.Ε Χανίων, αλλά και στο Εργαστήρι βυζαντινής αγιογραφίας του δήμου της Νέας Κυδωνίας.
Ο καλλιτέχνης έχει τιμηθεί, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με διπλώματα, επαίνους, και μετάλλια καθώς και με το οφίκιο του Άρχοντος Αγιογράφου από το οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Νίκος Γιαννακάκης είναι ένας σύγχρονος αγιογράφος αλλά συνάμα δάσκαλος και ακούραστος εργάτης της πνευματικής ζωής του τόπου μας.
Αυτές τις μέρες"βάζει¨και τις τελευταίες πινελιές στην πόλη μας και στον μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας, εύκολο να πάμε να τον θαυμάσουμε επί του ΕΡΓΟΥ.
Περισσότερα έργα του στο 15ήμερο αφιέρωμα στο http://ganifantis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: