Σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, τοποθετεί τώρα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου την παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2008-09 που ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου.
Τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα βρίσκουν την παραγωγή αυξημένη κατά 240.000 τόνους, σε σχέση με την παραγωγή της προηγούμενης ελαιοκομικής χρονιάς.
Η παραγωγή παγκοσμίως θα είναι αυξημένη κατά 9,1% φτάνοντας συνολικά στους 2.870.000 τόνους έναντι 2.630.000 τόνων. Οι τρεις βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, προβλέπεται να έχουν παραγωγή, 1.110.000 τόνους η Ισπανία 560.000 τόνους η Ιταλία και 370.000 τόνους η Ελλάδα. Οι τρεις αυτές χώρες θα καλύψουν και το 71% της παγκόσμιας παραγωγής του προϊόντος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την γνωστοποίηση των παραπάνω στοιχείων, οι τιμές του ελαιόλαδου στο ιδιότυπο χρηματιστήριο της πόλης Χάεν στην Ισπανία έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από τα 2Ε το κιλό και συγκεκριμένα στα 1,96 Ε. Στην χώρα μας διατηρούνται ακόμα στα επίπεδα των 2,20 έως 2,50 Ε το κιλό. Τιμές που τελικά θα πρέπει να ευχόμαστε να διατηρηθούν μέχρι το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου.
Τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα βρίσκουν την παραγωγή αυξημένη κατά 240.000 τόνους, σε σχέση με την παραγωγή της προηγούμενης ελαιοκομικής χρονιάς.
Η παραγωγή παγκοσμίως θα είναι αυξημένη κατά 9,1% φτάνοντας συνολικά στους 2.870.000 τόνους έναντι 2.630.000 τόνων. Οι τρεις βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, προβλέπεται να έχουν παραγωγή, 1.110.000 τόνους η Ισπανία 560.000 τόνους η Ιταλία και 370.000 τόνους η Ελλάδα. Οι τρεις αυτές χώρες θα καλύψουν και το 71% της παγκόσμιας παραγωγής του προϊόντος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την γνωστοποίηση των παραπάνω στοιχείων, οι τιμές του ελαιόλαδου στο ιδιότυπο χρηματιστήριο της πόλης Χάεν στην Ισπανία έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από τα 2Ε το κιλό και συγκεκριμένα στα 1,96 Ε. Στην χώρα μας διατηρούνται ακόμα στα επίπεδα των 2,20 έως 2,50 Ε το κιλό. Τιμές που τελικά θα πρέπει να ευχόμαστε να διατηρηθούν μέχρι το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου