Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

ΣΤΟΝ ΑΣΤΡΑΤΗΓΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΩ ΔΡΑΠΑΝΙΑ

Αστράτηγος πάνω Δραπανιά .... Ιερός Ναός Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ που έχει δύο χρόνια να Λειτουργήσει γιατί με τις βροχές του 2019 ο ποταμός έχει πάρει τον μοναδικό μονοπάτι που οδηγεί σε αυτόν.
Φωτιά πήρε το διαδίκτυο με την ανάρτηση του πάτερ Αλέξανδρου, που ανέβασε την φωτογραφία της εκκλησίας με μια παραφορά του ποιήματος "το εκκλησάκι" του Άγγελου Βλάχου.
Εἰς τὸ βουνὸ ψηλὰ ἐκεῖ
εἶν᾿ ἐκκλησιὰ ἐρημική,
τὸ σήμαντρό της δὲ χτυπᾶ,
ἔχει Ψάλτη  ἔχει Παπά
δεν ἔχει... δρόμο να περνά...
Ἕνα καντήλι σβηστό...
καὶ ἕναν πέτρινο σταυρὸ
ἔχει στολίδι μοναχὸ
τὸ ἐκκλησάκι τὸ φτωχό...
Ἀλλ᾿ ὁ διαβάτης... δεν έχει δρόμο να περνᾶ
στέκεται... απέναντι καὶ τὸ προσκυνᾶ
καὶ μὲ εὐλάβεια πολλὴ
τὸν ἄσπρο του σταυρὸ...νοερά...φιλεῖ.
Ἐπάνω στὸ σταυρὸ ἐκεῖ
εἶναι εἰκόνα μυστικὴ
μ᾿ αἷμα τὴν ἔγραψε ὁ Θεὸς (Κατοχή καταφύγιο Δραπανιανών)
καὶ τὴν λατρεύει ὁ λαός.
Τελικά οι πληγές απο τις πλημμύρες του 2019 πολλές, άλλες ξεχάστηκαν, άλλες είναι  δύσκολες ... όπως και στην περίπτωση αυτή που για να πας  στην εκκλησία δεν υπάρχει δρόμος ....ώστε να περάσουν τα μηχανήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: