Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΓΑ...

 Το παραπάνω σχέδιο έστειλε η Μονομετοχική του Δήμου Κισάμου, ζητώντας απο τον Φορέα διαχείρισης Σαμαριάς, την σύμφωνη γνώμη του για την τοποθέτηση των ομπρελοκαθισμάτων στην προστατευόμενη περιοχή του Λαφονησιού. Φυσικά το ίδιο έκανε και ο όμορος Δήμος Κανδάνου- Σελίνου. Όπως βλέπετε στο πρώτο σχέδιο (πάνω) είχαμε βάλει και δυο συστάδες από ομπρέλες στο νησάκι  (Γ,Δ) αλλά μας το απαγόρευσαν....
Να και πρόταση του Φορέα για όλη την περιοχή και πως διαμορφώνονται τα στραλίκια.... Αντί να υπάρχει μια κοινή διαχείριση, πάλι α'που προλάβει με τον όμορο Δήμο να έχει βάλει τα ομπρελοκαθίσματα πριν ακόμα πάρει την σύμφωνη γνώμη (αν και δεν αλλαξε και κάτι σε αυτόν)
Το σκεπτικό βέβαια του φορέα έχει πλάκα... μιας και αυτός είναι αναγκασμένος να μην βλέπει "οικολογικοπεριβαλλοντικά".
Λέει λοιπόν.....
Βάσει της εγκεκριμένης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) για την περιοχή επιτρέπονται δύο μόνο εκτάσεις, 500 m2 / έκαστη, για την τοποθέτηση ομπρελών και καθισμάτων.
Ωστόσο, κατά παρέκκλιση της ΕΠΜ και λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού λουομένων που επισκέπτονται ημερησίως την περιοχή, τη θερινή περίοδο, προτείνεται η παραχώρηση 6 επιφανειών 500 m2 / έκαστη (ήτοι περίπου 60-70 ομπρέλες ανά επιφάνεια), στο σύνολο της παραλίας.
- Λόγω κόσμου παραβιάζεται η ΕΜΠ, αλλά κατά τα υπόλοιπα όλα νόμιμα.... 
Φέτος θα ήταν μια καλή χρονιά να ξεκαθαρίσει το τοπίο εκεί, αλλά όπως φαίνεται κατά παρέκκλιση θα το δούμε να λειτουργεί όπως έχουμε μάθει να λειτουργεί με κύριο μέλημα τον .. "τρυγητό".
Φυσικά είναι νωρίς (ή αργά λόγω τουριστικής περιόδου) για να απαγορεύσουμε τα αυτοκίνητα εντός της Natura που αυτό ήταν ο πρωταρχικός σκοπός του Φορέα.... και να η απόφαση του Φορέα που τονίζει οτι:
Θα πρέπει επιπλέον να δοθεί προτεραιότητα:
* στην απαγόρευση οποιασδήποτε κίνησης τροχοφόρων σε αιγιαλό και παραλία, βάσει του προαναφερθέντος Ν. 3937/2011 (άρθρο 13 § 4).
Ας ελπίσουμε οτι τα επόμενα βήματα για το Λαφονήσι να είναι μεγαλύτερα και δεν θα είναι για την παραχώρηση του αλλά για προστασία.
Ο Φορέας αλήθεια έχει άποψη τι πρέπει να γίνει στο νησάκι και ποιος είναι ο υπεύθυνος εκεί ή απλά υπάρχει μόνο για να βρίσκει, προς το παρόν, τα στραλίκια;

Δεν υπάρχουν σχόλια: