Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

....ομάδας παραγωγών σταμναγκαθιού!
 Ενδιαφέρουσα η ενημερωτική συνάντηση για τη καλλιέργεια του σταμναγκαθιού που οργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γραμβούσας σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης. Ο Κώστας Ακουμιανάκης, καθηγητής Λαχανοκομίας στο ΓΠΑ αναφέρθηκε στα 'μυστικά' για την επιτυχία της καλλιέργειας, αλλά και στη διατροφική αξία του σταμναγκαθιού για τον άνθρωπο. Οι συνθήκες της περιοχής είναι άριστες, αλλά το προϊόν δεν έχει στην αγορά την αντίστοιχη αξία. Οι αιτίες είναι πολλές. 
Από την έλλειψη 'πρωτοκόλλου' παραγωγής και τυποποίησης μέχρι την απουσία συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών. 
Από το 2007 σε συναντήσεις με παραγωγούς και τον Α.Σ. είχα τονίσει την αναγκαιότητα δημιουργίας ομάδας παραγωγών με στόχο τη κατοχύρωση του σταμναγκαθιού ως προϊόν ΠΟΠ Γραμβούσας. Δυστυχώς ακολούθησαν μοναχικούς δρόμους, και τους πρόλαβαν άλλοι από τη .... Μεσσαρά!
Σήμερα είναι μονόδρομος η δημιουργία ομάδας παραγωγών στην περιοχή για να έχει μέλλον η καλλιέργεια του σταμναγκαθιού. Η τεχνογνωσία υπάρχει, χρειάζεται η βούληση των παραγωγών για συνεργασία. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνουν άλλα λάθη.
Κώστας Χαρτζουλάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια: