Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΑΡΘΡΟ

Αντί να πουλήσουν τα δάνεια στα Funds, τους χάρισαν τις τράπεζες
Του Μπατσαρισάκη Παναγιώτη*
Πραγματικά στην Ελλάδα του αριστερού μνημονίου συμβαίνουν πράγματα απίστευτα και τραγικά.
Μέσα στη δίνη της ψήφισης των προαπαιτούμενων με παράλληλη την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συντελέστηκε το μεγαλύτερο «οικονομικό έγκλημα» όλων των εποχών.
Κυριολεκτικά “εκτελέστηκαν” οι Έλληνες μικρομέτοχοι, μεγαλομέτοχοι, αλλά και το ΤΧΣ, με μία διαδικασία που δεν έχει κανένα ιστορικό προηγούμενο.
Ολοκληρώνεται επιτυχώς το κλείσιμο των βιβλίων προσφορών με τρόπο πολύ πικρό για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι τράπεζες πριν την ανακεφαλαιοποίηση τους, είχαν 18 δισεκατομμύρια κεφάλαια και τους επιβλήθηκε ανακεφαλαιοποίηση 14 δις, παρόλο που αρχικά εζητούντο 22 έως 23 δις. και αυτό βέβαια είναι ο πρώτος γύρος, γιατί το 2017 θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, εκτός και αν υπάρξει ανάγκη νωρίτερα εκτάκτως….
Η απαίτηση των ξένων ήταν αυστηρή, τα βιβλία προσφορών να ναι στο μηδέν για να συμμετάσχουν με συνολικά 5,1 δισεκατομμύρια.
Οι τιμές που καθορίστηκαν ήταν άκουσον άκουσον….
Για την Eurobank 0,01 λεπτό για την Alpha Bank 0,04 λεπτά και για την Εθνική τράπεζα 0,02 λεπτά, δηλαδή ο απόλυτος εξευτελισμός του ελληνικού...
..... τραπεζικού συστήματος τη στιγμή που στο «ταμπλό» οι τιμές των τραπεζών ήταν πολλαπλάσιες.
Το αποτέλεσμα ήταν να αποτιμηθούν οι τράπεζες με ποσά χάδι για τους επενδυτές των funds όπως η Alpha Bank στα 500 εκατομμύρια, η Eurobank στα 147 εκατομμύρια, η εθνική στα 105 εκατομμύρια και τέλος η Πειραιώς στα 18 εκατομμύρια, σε έναν κλάδο της οικονομίας που διέθετε κεφάλαιο της τάξης των 18 δισεκατομμυρίων.
Με αυτόν τον τρόπο αφανίστηκαν καταγράφοντας ολοκληρωτικές ζημιές 300 χιλιάδες μέτοχοι και έρχονται οι ξένοι επενδυτές να κάνουν το κουμάντο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Στην ουσία, «χαρίζονται» τα 18 δισεκατομμύρια κεφάλαια για να επενδυθούν 5,1 δις των ξένων Funds.
Τέλος το ΤΧΣ, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, «χάνει» στην ουσία τα 40 δις που επενδύθηκαν το 2013 γιατί μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα διαθέτει μόνο το 21% από το 56,3% στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.
Αυτό για να το ξανακερδίσει το ελληνικό δημόσιο χρηματιστηριακά, είναι πρακτικά αδύνατο.
Άρα με πολύ αριστοτεχνικό τρόπο πέρασαν στα χέρια ξένων ιδιωτών οι κατ΄ουσίαν κρατικές τράπεζες και μαζί με αυτές τα δάνεια και κυρίως τα κόκκινα δάνεια, οπότε δε χρειάζεται να πωληθούν στα Funds, αφού η μνημονιακή κυβέρνηση επέτρεψε μέσα από τις δαιδαλώδεις χρηματιστηριακές διαδικασίες το ξεπούλημα των πιστωτικών ιδρυμάτων αντί πινακίου φακής.
Πρέπει να ελεγχθεί από τους αρμόδιους και να αποδοθούν ευθύνες για την εξαφάνιση της περιουσίας του ελληνικού λαού μέσω του ΤΧΣ που σημειωτέων ότι είναι χρήματα που χάνονται, τα οποία προέρχονται από τα επαχθή μνημόνια. 
*Μπατσαρισάκης Παναγιώτης, Οικονομικός Σύμβουλος-Αναλυτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: