Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ψεκάσαμε… πασαλείψαμε, τελειώσαμε; 
Της Νανώ Κουτσάκη
Η κρουαζιέρα, της κρουαζιέρας , ώ κρουαζιέρα! Πρωί, μεσημέρι και βράδυ συνεντεύξεις επί συνεντεύξεων και οδηγίες προς...«ναυτιλλομένους» καταστηματάρχες, εμπόρους και πολίτες.  Και υποθέτω ότι από αύριο θα ακολουθήσουν άλλες συνεντεύξεις  που θα μιλούν για  τα ..αποτελέσματα  της πρώτης επίσκεψης.
Και μετά της άλλης και της άλλης ; Μήπως χάσαμε το μέτρο; Κάποιοι ήδη λένε ότι θα μας περάσουν για …Παπούα που περιμένουμε τα ...καθρεφτάκια στην παραλία και στην αγορά.  Διότι, όπως έλεγε η γιαγιά μου «το πολύ …ψι ψί…αγγίζει στην ψυχή !!!»
Κι επειδή, άλλο να κάνουμε υποδομές  που να ενισχύσουν και να διατηρήσουν την κρουαζιέρα στα Χανιά, άλλο να φροντίσουμε για το κυκλοφοριακό , την καθαριότητα (και όχι μόνο τις ημέρες των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων) και άλλο η πανηγυριώτικη ατμόσφαιρα στην οποία –κυρίως- επιμένουμε . Για λόγους επικοινωνιακούς φυσικά. Λες και δεν υπάρχει άλλο θέμα άλλα προβλήματα στα Χανιά.
 Αλλά και ως προς την κρουαζιέρα, όλα βαίνουν καλώς; Μια προσεκτική ανάγνωση ακόμα και των όσων έχουν λεχθεί από την τοπική  μας αυτοδιοίκηση στις συνεντεύξεις δείχνει καθαρά ότι τα προβλήματα είναι μπροστά μας.  «Κάναμε ότι μπορούσαμε στον λίγο χρόνο που είχαμε…, ειπώθηκε. Ωραία. Να συμφωνήσουμε.
Από εδώ κι εμπρός, λοιπόν, τι θα κάνουμε ; Σχετικά με τις αναγκαίες υποδομές  (τα έργα) και όχι με τις ..soft ενέργειες που διάβασε στην συνέντευξή του ο γγ. του δήμου Χανίων. Δηλαδή, Πώς θα πραγματοποιηθεί ο στόχος  α , β γ, δ και λοιπές «οδηγίες» ; Μέσω ποίων ..hard ενεργειών;
Κανείς δεν μίλησε για τα συγκεκριμένα έργα που απαιτούνται ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι. Δεν πληροφορηθήκαμε κάποια ενέργεια που να δείχνει ότι βάλαμε μπροστά να εξασφαλίσουμε  λεφτά. Ότι μπήκε χρονοδιάγραμμα για τα έργα Σούδας και για τα έργα στα Χανιά και στην παλιά πόλη; Δεν χρειάζονται άλλα; Για την κρουαζιέρα και, ταυτόχρονα,  για την προώθηση της ανάπτυξης του γενικού τουρισμού και του μεγάλου, πλέον, δήμου Χανίων
Ψεκάσαμε …πασαλείψαμε  και τελειώσαμε;
Μόνο….σόφτ προσπάθεια ;
Υ.Γ. 1. Με την στάθμευση και το κυκλοφοριακό τί θα γίνει στις επόμενες αφίξεις; Είμαστε ευχαριστημένοι; Είδαμε τις σειρές των λεωφορείων στην αγορά ; Το καλοκαίρι  που πήζει η πόλη από τουρίστες  και ντόπιους , τι θα γίνει; Με την παλιά πόλη;
 Υ.Γ. 2. Διαβάσαμε και ακούσαμε την συνέντευξη του γενικού γραμματέα του δήμου  Χανίων κ. Κουρή σχετικά  με την σημασία της κρουαζιέρας και την ανάγκη να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού για το συγκεκριμένο τομέα.  (νυχθημερόν επαναλαμβανόμενα από πολλούς  που φτάνουν τα όρια της πλύσης  εγκεφάλου και της ..μονομανίας . Αφήστε που υπάρχουν κι άλλες μόνιμες ..πορτοκαλιές στον τουριστικό τομέα που θέλουν τις ...υποδομές τους για να καταναλώνεται το προϊόν τους ) .
 Προκειμένου όπως να γίνουν οι απαραίτητες επισημάνσεις αναδημοσιεύω από τα «Χ.Ν» τους στόχους του δήμου όπως τους παρουσίασε ο γ.γ.
Δηλαδή, ως «προσπάθεια» του δήμου Χανίων  « … που πρέπει να είναι συνεχής, οργανωμένη και χωρίς εσωστρέφειες για να μπορέσουμε να πετύχουμε τα επόμενα χρόνια :
α) την αύξηση των επισκέψεων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Σούδας,
β) την αύξηση του χρόνου παραμονής των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Σούδας,
γ) την κατανομή των επισκέψεων κρουαζιερόπλοιων όλες τις μέρες της εβδομάδας και
δ) τη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων λειτουργίας του λιμανιού των Χανίων ως σταθμός Intra-Porting & Home-Porting (Πετάω και κάνω κρουαζιέρα και, Πετάω, μένω 1 εβδομάδα σε ξενοδοχείο και μετά κάνω κρουαζιέρα)».
Πρωτοτυπούμε ή οπισθοδρομούμε;
Υπάρχουν πολλές επισημάνσεις για την συνέντευξη ως πράξη αυτή καθ αυτή(πολιτική άραγε;)   αλλά και για την ουσία  όσων ελέχθησαν.  Να μείνουμε σε τρεις:
1. Αυτοί οι  στόχοι  που διάβασε πώς ,με τι τρόπους, χρηματοδοτικά μέσα και πολιτικές παρεμβάσεις θα επιτευχθούν; Από μόνοι τους; Χάρις στον ...πατριωτισμό των πρακτόρων και των πολιτών; Όσο και να υπάρχει(όπως και το ίδιον συμφέρον, βεβαίως) ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ. Χρειάζονται έργα.
2. Ο γενικός γραμματέας (όσο επαρκής και να είναι) δεν είναι πολιτικό πρόσωπο. Άρα, δεν μπορεί να δεσμευτεί για τίποτα ούτε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με  τα έργα που απαιτεί η «προσπάθεια» του δήμου Χανίων. Καθώς τέτοιες απαντήσεις μπαίνουν στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ ουσία  και απαιτούν, επίσης, μια πολιτική απάντηση-δέσμευση.
3. Θα καθιερωθεί η «καινοτομία»  να δίνει συνεντεύξεις ο γ.γ, του δήμου  αντί του δημάρχου Χανίων;
Και άραγε , έτσι στο δήμο Χανίων πρωτοτυπούμε ή …οπισθοδρομούμε πολιτικο-αυτοδιοικητικά;
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: