Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ

 Εκτός από τον σεισμό του 365 μ.Χ  στην γειτονιά μας έγιναν και αυτοί οι 3 σεισμοί με καταστροφικό αποτέλεσμα:
12 Οκτωβρίου 1856 Ηράκλειο.
Ισχυρός σεισµός έπληξε στις 12 Οκτωβρίου 1856 την Κρήτη και τη Ρόδο. Στην Κρήτη 538 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 638 τραυµατίστηκαν. Στη Ρόδο σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι και στην Κάρπαθο 20.6512 κτίρια καταστράφηκαν από τα 11317 που υπέστησαν βλάβες σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι µεγαλύτερες εντάσεις παρατηρήθηκαν στο Ηράκλειο όπου µόνο 18 σπίτια παρέµειναν κατοικήσιµα
από τα 3620 της πόλης. Τα χωριά Καλέσα, Πετροκέφαλο, Πενταµόδι, Άγιος Μύρων, Κιθαρίδα, Ασσίτες και Βούτες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Στο νοµό Χανίων υπήρχαν νεκροί και τραυµατίες όµως οι ζηµιές ήταν σαφώς µικρότερες. Στο Ρέθυµνο όλα σχεδόν τα σπίτια έπαθαν βλάβες. Η Σητεία και τα χωριά των επαρχιών Ιεράπετρας και Μυραµπέλου υπέστησαν πολλές βλάβες. Ο σεισµός προκάλεσε βλάβες στη Ρόδο (2000 σπίτια καταστράφηκαν), στην Κάρπαθο (8000 σπίτια καταστράφηκαν), στην Κάσο (3 χωριά υπέστησαν σοβαρές βλάβες), στη Σύµη, στο Καστελόριζο, στην Αµοργό, στην Κύπρο κ.α.
11 Αυγούστου 1903, Μητάτα Κυθήρων 7,9 R
Του σεισµού προηγήθηκε θόρυβος σύµφωνα µε µαρτυρίες, όµοιος µε ήχο κανονιού. Το χωριό Μητάτα το οποίο ήταν χτισµένο σε αµµώδες έδαφος καταστράφηκε ολοσχερώς, 2 παιδιά πέθαναν ενώ άλλα δύο τραυµατίστηκαν. Στο έδαφος παρουσιάστηκαν ρωγµές, η πιο µεγάλη εκ των οποίων είχε µήκος 200 m και πλάτος 1 m. Ζηµιές σηµειώθηκαν σε πολλά γύρω χωριά όπως στα Βαριάδικα, στον Αβλέµονα, στο Καψάλι, στον Μυλοπόταµο, στον Ποταµό, στα Κύθηρα αλλά και σε περιοχές της Λακωνίας. Στο Λεωνίδιο µάλιστα παρατηρήθηκαν ρωγµές στο έδαφος και κατολισθήσεις βράχων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο σεισµός έγινε αισθητός στη Σαντορίνη και την Κόρινθο, όπου είχαµε µάλιστά και λίγες ζηµιές, αλλά και όλη την Ελλάδα. Αλλά και στην Ιταλία, την ανατολική Σικελία, τη Μάλτα, τη Βεγγάζη, την Κυρηναϊκή Αίγυπτο, τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη. Οι µετασεισµικές δονήσεις συνεχίστηκαν για αρκετό καιρό. Μάλιστα στις 24 Οκτωβρίου σηµειώθηκε µετασεισµός µετρίου µεγέθους
14 Φεβρουαρίου 1930, Αϊτάνια Ηρακλείου 6,7 R
Ο σεισµός προκάλεσε µεγάλες καταστροφές στη βόρεια και κεντρική Κρήτη και πολλούς τραυµατισµούς. Τα Αϊτάνια και Βάθεια καταστράφηκαν ολοσχερώς, η Επισκοπή και οι Γούβες καταστράφηκαν στο µεγαλύτερο µέρος τους ενώ στην Τυλισσό, το Ηράκλειο, το Ρέθυµνο, τα Ανώγεια και τα Χανιά παρατηρήθηκαν ρωγµές στα κτίρια και πτώση καµινάδων. Ο σεισµός έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη και τις Κυκλάδες και λιγότερο στην Πελοπόννησο, την Ήπειρο, την Λευκάδα, την Κέρκυρα και την Αθήνα. Έγινε επίσης ελαφρά αισθητός και στην Αίγυπτο.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: