Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΣΤΟ Γ.Γ. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ “ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ” 
 Συγκεκριμένα, στην επιστολή του την οποία κοινοποιεί στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τους Βουλευτές του Νομού Ηρακλείου και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Γιώργο Πιτσούλη, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας αναφέρει:
«Κύριε Γενικέ,
Η νέα Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας έχει ως βασική της προτεραιότητα την αειφόρο ανάπτυξη, με κυριότερο στόχο τη δημιουργία ενός πρότυπου «πράσινου» Δήμου.
Κεντρικός άξονας στην πολιτική μας είναι ο σχεδιασμός και η διεκδίκηση αναπτυξιακών έργων για τον τόπο μας με την παράλληλη εξασφάλιση της προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής μας. Στα πλαίσια της δημιουργίας του νέου αεροδρομίου Καστελλίου έχουμε ξεκινήσει την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου με ολοκληρωμένα έργα και παρεμβάσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου μας.
Με δεδομένα τα παραπάνω πληροφορηθήκαμε τη θετική σας γνωμοδότηση επί της Προκαταρτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης για το Πυρηνελαιουργείο ιδιοκτησίας Χ. Γιαννούλης ΑΕ - Ελαιοεξαγωγική ΑΕ στη θέση «Γαζέπι Μύλος» του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μινώα Πεδιάδας συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση στις  31/1/2011 και συζήτησε το θέμα, αφού έλαβε υπόψη:
1.Το  βεβαρημένο  ιστορικό  αυτής  της  υπόθεσης:
κινητοποιήσεις  κατοίκων, επεισόδια, ψηφίσματα και αποφάσεις  των  φορέων  της  περιοχής, εργατικά  ατυχήματα  με   ανθρώπινα  θύματα, λιποθυμίες  αγροτών  στις  εργασίες  τους,  ομόφωνες  αρνητικές  αποφάσεις  των  όμορων πρώην Δήμων (Καστέλλι, Αρκαλοχώρι, θραψανό), εν  γένει  υποβάθμιση  της  περιοχής  κτλ.
2. Τις πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό της μονάδας και την παράλληλη εγκατάλειψή τους επί σειρά πολλών ετών σε συνδυασμό με την αυθαίρετη και άναρχη δόμηση, που καθιστούν τη λειτουργία του εργοστασίου προβληματική και επικίνδυνη, όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, ενώ ταυτόχρονα θα επιβαρύνεται το περιβάλλον. Στα πλαίσια αυτά, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι γύρω από το χώρο του εργοστασίου ζουν πολλοί κάτοικοι του Δήμου μας σε νεόδμητες μόνιμες κατοικίες, ενώ βρίσκονται στη διαδικασία έκδοσης πολλές νέες άδειες δόμησης για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Με βάση τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Μινώα Πεδιάδας αποφάσισε  ομόφωνα και  επαναλαμβάνει  για  ακόμη μια  φορά τη βούληση της ευρύτερης κοινωνίας του Δήμου
ότι είναι αντίθετη στην επαναλειτουργία του πυρηνελαιουργείου «Χ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΑΕ-ΕΛΑΙΟΕΞΑΓΩΓΙΚΗ  ΑΕ»  στο Νιπιδιτό.
Στα πλαίσια αυτά και λαμβάνοντας υπόψη τις  απόψεις  των  φορέων  των τοπικών κοινωνιών,  οι οποίες υπό το πρίσμα των νέων αναπτυξιακών δεδομένων της περιοχής όχι  μόνο  δεν  έχουν  αλλάξει,  αλλά  αντίθετα  έχουν  ενισχυθεί προς  την  κατεύθυνση  της  μη  επαναλειτουργίας του πυρηνελαιουργείου, είναι  απορίας  άξιο πώς εκδίδεται  θετική  γνωμοδότηση της  Περιφέρειας  επί  της  Προμελέτης  Π.Ε. που  αφορά  στην  εν  λόγω  μονάδα, όταν  μάλιστα  υπάρχει πληθώρα τόσο παλαιότερων όσο και  νέων  αρνητικών   γνωμοδοτήσεων  και επιπρόσθετες  αρνητικές  απόψεις  αρμοδίων  υπηρεσιών  όπως:
    * Διεύθυνση Ανάπτυξης Ν.Α.Η. (αρ. πρωτ. 1428/φ14.758/12-7-2010)
    * Συμβούλιο της Επικρατείας (αποφάσεις 3460 και 3462/2009)
    * Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου (συνεδρίαση 1/2/2007)
    * Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου (αρ. πρωτ.4238/21-9-2004)
    * Διεύθυνση Ανάδειξης και Προστασίας Περιβάλλοντος Ν.Α.Η. (αρ. πρωτ.2783/2010/2-9-2010)
Επισημαίνουμε παράλληλα ότι στερείται  πειστικότητας κάθε ενέργεια  της Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της κατασκευής του νέου  αεροδρόμιου Καστελλίου, όταν λαμβάνονται  τέτοιες ή και άλλες παρόμοιες  ίσως  στο  μέλλον   αποφάσεις ,  που  αναιρούν  τις  προσπάθειες   όλων  και  προκαλούν  σύγχυση  και  απογοήτευση  στους  πολίτες  όχι  μόνο  της  περιοχής  μας, υποθηκεύοντας το μέλλον του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου της Κρήτης.
Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι  δε  δεχόμαστε  με  κανένα  τρόπο  την  υποβάθμιση  της  περιοχής, και  δηλώνουμε  εξ  αρχής  ότι, με  κάθε  νόμιμο  μέσο  και τρόπο, δε  θα  επιτρέψουμε  την  λειτουργία  του  εν  λόγω  Πυρηνελαιουργείου, καθώς καμία τέτοια δραστηριότητα δε συνάδει με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας και τον προγραμματισμό στα πλαίσια του αναπτυξιακού σχεδίου της νέας Δημοτικής Αρχής.
Κύριε Γενικέ,
Είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε ενέργεια που δεν εναρμονίζεται με το αναπτυξιακό όραμα και την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής θα βρει απέναντί της τη νέα Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, αλλά και το σεβασμό σας απέναντι στις απόψεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.ΠΗΓΗ 
Να γιατί κάτι δήμαρχοι έχουν δυναμική... δεν παίζουν με τις λέξεις , δεν μασούν τα λόγια τους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: