Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ

Ντελίριο με τους... τριάντα τόνους χρυσού του Αλή Πάσα έχουν πάθει οι κάτοικοι των Τρικάλων, αλλά και τα ελληνικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, που έχουν κατακλύσει την περιοχή με την ελπίδα να εξασφαλίσουν πρώτοι πλάνα από τη μαγική λάμψη του αμύθητου θησαυρού.
Συνοδεία κάμερας του ΒΒC, κρατικού και ιδιωτικών καναλιών και εφημερίδων της γείτονας Τουρκίας και φυσικά των περισσοτέρων ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών, το κυνήγι του χαμένου μυθικού θησαυρού του Αλή Πασά αναμένεται να ξεκινήσει αύριο ή το αργότερο μεθαύριο κάπου μεταξύ των περιοχών Θεόπετρας και Βασιλικής. Σε σημείο όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ένας Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας, βρίσκονται κρυμμένα εκατομμύρια χρυσά νομίσματα.
Μάλιστα, όπως μετέδιδαν χθες τα ξένα τηλεοπτικά συνεργεία και όπως ανέφεραν οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες, «οι έρευνες που θα γίνουν στα Τρίκαλα, όπου εικάζεται ότι βρίσκεται η πολύ μεγάλη προσωπική περιουσία του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, γνωστού και ως Τεπελενλή Αλή Πασά, αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ώρες. Σε περίπτωση που τελικά ο θησαυρός έρθει στο φως της ημέρας, τότε το τουρκικό κράτος θα διεκδικήσει από το Ελληνικό Δημόσιο την περιουσία του Πασά».
Ωστόσο,....

στις περιπτώσεις των νόμιμων ανασκαφών ό,τι βρεθεί περιέρχεται κατά 50% στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Ο συγκεκριμένος, όμως, επιχειρηματίας υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό με τον δήμο να παραχωρήσει και ένα 2% στους κατοίκους από το δικό του μερίδιο.
Η ιστορία αναζήτησης του θησαυρού, που έχει περάσει από γενιά σε γενιά και έχει στοιχειώσει τα όνειρα και τις ελπίδες δεκάδων χρυσοθήρων, ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες, όταν ο Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας έφτασε στο δημαρχείο της Βασιλικής Τρικάλων και κατέθεσε αίτηση ανασκαφής υποδεικνύοντας ως περιοχή των ερευνών μια τοποθεσία ανάμεσα στο χωριό και τη Θεόπετρα. Ο σύγχρονος «Ιντιάνα Τζόουνς» πιστεύει ότι η ποσότητα του χρυσού και των νομισμάτων που βρίσκονται κρυμμένα κάτω από τη γη προσεγγίζει τους τριάντα τόνους!
Ο θησαυρός του Αλή Πασά, σύμφωνα με τον μύθο, βρίσκεται κρυμμένος στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι ο Αλή Πασάς επέλεξε τον τόπο τους για να κρύψει τον θησαυρό του καθώς ήταν μέρος καταγωγής της αγαπημένης του συζύγου, της κυρα-Βασιλικής (εξ ου και το όνομα του χωριού). Μάλιστα, τον έκρυψε σε ειδικά δωμάτια που χτίστηκαν κάτω από τη γη με λογική μυστικού θησαυροφυλακίου. Από την ίδια περιοχή, δε, διάβαιναν και τα καραβάνια με τους φόρους από τη Θεσσαλία που προορίζονταν για τα Γιάννενα.
Η ανασκαφή θα ξεκινήσει με γεωτρύπανα, που θα ανοίξουν δύο οπές για να εισέλθουν μικροκάμερες σε βάθος 15 μέτρων.
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: