Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

IL CHIEDO VENGO VICINO NOI

Τους Ιταλούς τουρίστες καλεί η νομάρχης Ηρακλείου, Βαγγελιώ Σχοιναράκη, να επισκεφτούν τη γείτονα χώρα τους, την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Κρήτη, με την οποία μάλιστα έχουν τόσα πολλά κοινά. Τα κοινά αυτά στοιχεία, τους δεσμούς που δένουν τους Κρήτες και τους Ιταλούς από τα βάθη της ιστορίας, τις ομορφιές του νησιού μας, αλλά και όλες τις απολαύσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στην Κρήτη, απαριθμεί η κ. Σχοιναράκη σε σχετικό της άρθρο. Το συγκεκριμένο άρθρο φιλοξενήθηκε σε κεντρικές σελίδες του περιοδικού του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ιταλίας, με τίτλο «Sistema Italia» (Ιταλικό Σύστημα), που κυκλοφορεί για το μήνα Αύγουστο, ενώ το εξώφυλλό του κοσμεί μία ολοσέλιδη φωτογραφία της κ. Σχοιναράκη, με τίτλο «Evaghelia Schinaraki: godere l' ospitalita cretese a Ιraklion» («Βαγγελιώ Σχοιναράκη: Θεά της κρητικής φιλοξενίας στο Ηράκλειο»).
Αρχικά η κ. Σχοιναράκη κάνει μια ιστορική αναδρομή ξεκινώντας από το 1204, όταν με την κατάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας από τους σταυροφόρους της Δ' σταυροφορίας, η Κρήτη καταλαμβάνεται από τους Γενουάτες και το 1211 περνά στα χέρια των Βενετών. Η Κρήτη βρίσκεται κάτω από την εξουσία των Βενετών για αρκετούς αιώνες κατά τη διάρκεια των οποίων χτίστηκαν μερικά από τα σπουδαιότερα τεχνικά και αρχιτεκτονικά έργα του νησιού.
«Τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα βρίσκονται στο Ηράκλειο, που διαθέτει τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα, όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου.
Το τεράστιο αυτό αμυντικό έργο συμπληρώνεται από το εκπληκτικό Κάστρο του Κούλε στο λιμάνι της πόλης και από μεγαλοπρεπή και μοναδικής αξίας κτίρια, όπως η Λότζια και η Κρήνη του Μοροζίνη. Αναρίθμητα ασφαλώς είναι τα μοναστήρια και οι εκκλησίες που είναι διάσπαρτα σε όλο το νομό, όπως η Κερά, η Παλιανή, η Αγκάραθος, η Οδηγήτρια, η Καλυβιανή, Κουδουμά, Απεζανών κ.ά.», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο άρθρο.


Φυσικά την δουλειά της κάνει η κ. Σχοιναράκης που παρακαλάει τους Βενετούς ... σόρρυ τους Ιταλούς να επισκεφτούν τον νομό της, μιας και από ότι φαίνεται, αλλά και η ίδια ισχυρίζεται μόνο εκεί είναι τα καλύτερα κατάλοιπα της κυριαρχίας τους, αλλά να παρακαλάμε με αυτόν τον τρόπο να μας επισκεφτούν .... έ χτυπάει λίγο στο συγκρητισμό μας. Δηλαδή τι θα έπρεπε να λέει ο δικός μας νομάρχης για τα Χανιά μας, για το παλιό λιμάνι, το θαλάσσιο φρούριο του Φιρκά, το νοτιοδυτικό προμαχώνα με το λιμενοβραχίονα, τα 19 Νεώρια και τον πολυφωτογραφισμένο Φάρος του. Άραγε άδικα την βγάλανε και Βενετία της Ανατολής;

Υ.Σ 1 στους 2 τουρίστες σήμερα στα Φαλάσαρνα στον Μπάλο στο Ελαφονήσι, γενικά στα Χανιά είναι Ιταλός. Το μυριστήκανε και αυτό τα τσακάλια.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: