Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Ο ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΕΣΑΙ

ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

O πολιτισμός μιας περιοχής δεν ορίζεται από το πόσα νεκρά έθιμα θυμόμαστε, αλλά από τη ζωντανή καθημερινότητα των ανθρώπων, από το περιβάλλον, από την αισθητική των οικισμών, από την πληρότητα και την αγαλλίαση που νιώθει κανείς σ’ ένα τόπο. Γράφει ο Μανδαβέλης.
Το πόσο δίκιο έχει ο Μανδαβέλης -λες και το λέει για μας-το αντιλαμβανόμαστε εμείς πρώτοι, που κοντεύουμε να γίνομαι …… ένα με το πανηγύρι. Αριθμήστε πόσες εκδηλώσεις γίνονται καθημερινά μέσα στα στενά πλαίσια των δήμων μας. 2-3 εκδηλώσεις καθημερινά, που για να «τραβήξουμε» και τους περασιάρηδες τουρίστες, τις ονομάζουμε και πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα του τόπου μας.
Πριν κάμποσα χρόνια είχαμε μια γιορτή, άντε και μία παραδοσιακή αναβίωση, βάλε και 2 καλά πανηγύρια, ώσπου ξαφνικά μάθαμε ότι υπάρχουν και άλλα έθιμα χαμένα που ....παραπονιούνται, και απότομα , κάθε χωριό, κάθε γειτονιά, αποφάσισε να τα αναβιώσει.
Ποιος μπορεί να τα απαγορεύσει ; Ποιος μπορεί να βάλει μέτρο σε όλα αυτά τα ..πατροπαράδοτα έθιμα μας; Φυσικά κανείς, ούτε καν η δημοτική αρχή μας, που μα Θεό του κρασιού, τρίβει τα χεράκια της, που μπορεί με ελάχιστα χρήματα στον πολιτιστικό τομέα να κάνει μια καλή διαφήμιση …. της θητεία της, αλλά προσελκύοντας και πολλούς από τους Αυγουστιάτικους ιθαγενείς τουρίστες μας.
Αν λοιπόν δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε, να εκμεταλλευτούμε, να αναδείξουμε , τους επίγειους παραδείσους μας, προσπαθούμε να προσελκύσουμε τον κόσμο με ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης , την αναβίωση του τάδε , την κρητική βραδιά του δείνα, την γιορτή του τέτοιου......
Όμως αναρωτηθείτε πόσες από αυτές τις 100 γιορτές, αξίζουν πραγματικά; Τρεις-τέσσερις; Πέντε; Μάλλον πολλές είπα!!!
Προγραμματισμός χρειάζεται γιατί στο τέλος θα μας μείνει μόνο το ....... λύρι-λύρι.

ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Η προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και η σημερινή με χίλιους κόπους κατάφερε και έφτιαξε δυο δημοτικούς χώρους στάθμευσης που είναι και τσάμπα. Το ένα στο δρόμο του Τελωνείου από το μουσείο και το άλλο το καινούργιο πίσω από το Κέντρο υγείας μας , μάλιστα έβαλε και κάτι ταμπέλες που σε οδηγούσαν πολύ εύκολα σε αυτά, να τεράστιες. Παρόλα αυτά κανείς δεν παρκάρει μέσα σε αυτά αλλά αντιθέτως όλοι παρκάρουν έξω από αυτά ή στους δρόμους που οδηγούν σε αυτά! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό;
Σε ερώτηση που έκανα σε κάποιον που είχε παρκάρει τρεις ρόδες πάνω στο πεζοδρόμιο και υποδεικνύοντας του το χώρο στάθμευσης μου απάντησε με ύφος …καλά είμαι επαέ το αυτοκίνητο δεν παθαίνει πράμα!
Τελικά ή έχουμε γίνει πολύ γαϊδούρια, ή δεν μπορούμε να δούμε τις ταμπέλες από την στραβωμάρα, βέβαια υπάρχει και η τρίτη εκδοχή…… μας αρέσει να δημιουργούμε χάος ! Πάντως ότι και να συμβαίνει αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: